2021. október 22., péntek

Játszik a család: Ubongo


Jó pár éves tendencia a leginkább a tetriszből ismert geometriai formákra, hivatalos nevükön poliominó alakzatokra épülő társasjátékok növekvő népszerűsége. Az utóbbi időben nem egy erre a mechanizmusra épülő társassal találkoztam, persze a lehető legkülönfélébb tematikákkal.

Az Ubongo ennek a vonalnak egy viszonylag korai képviselője, ha jól tudom eredetileg 2005-ös kiadású.

Ez egy absztrakt logikai játék, szerintem kifejezetten jól áll neki, hogy nincs különösebb témája, mert bár nagyon szépek tudnak lenni az ilyen tetrisz típusú játékok, de azért ezek leginkább csak a szemnek szólnak, a játék szempontjából szinte bármilyen tematikájuk lehetne.

A szabályok rendkívül egyszerűek, nagyon magától értetődőek. A játék 12 féle különböző színes tetriszlapkát tartalmaz, ezek mindegyikéből kap mindegyik játékos egyet. Jár még egy-egy feladattábla is a játékosoknak, ezeknek van egy könnyebb és egy nehezebb oldala, szabadon dönthetünk, hogy melyikkel akarunk játszani, érdemes a könnyebbel kezdeni, ugyanis a nehéz azért tényleg jóval nagyobb kihívást tud jelenteni.

Ezután dobunk a kockával, az ezen található szimbólumok határozzák meg, hogy mely elemeket kell felhasználnunk az adott feladvány megoldásához. Ekkor egyből meg kell fordítania valamelyik játékosnak a homokórát és kezdődhet is a logikai fejtörő megoldása. A feladatunk, hogy a táblánkon látható összes fehér mezőt lefedjük a megadott színes lapjainkkal.


A lapokat bárhogy fordíthatjuk, de nem lóghatnak le a fehér mezőkről és teljesen le kell fedniük azokat. Ha valamelyik játékos megoldotta a feladatot, akkor Ubongo kiáltással jelzi ezt, a többiek tovább próbálkozhatnak, amíg a homokóra le nem pereg teljesen. 

Ezután jön a pontozás. A körjelölő  táblára előzőleg kikészített drágakövekből vesz el egyet-egyet az első és második helyezett, ezek különböző színűek, és a színüktől függ, hogy mennyi pontot érnek. Ezután még mindegyik játékos látatlanban is húz egy drágakövet egy kis fekete zsákból. Ez leginkább az esélykiegyenlítés miatt van, hogy egyik játékos se húzzon el nagyon a többiektől. Egy szabályvariáns szerint azonban játszhatjuk enélkül is a játékot, egyszerűen a helyezések alapján kiosztva a drágaköveket, így gyakorlatilag kiiktathatjuk a szerencse szerepét a játékból. A játék kilenc körből áll, értelemszerűen akkor ér véget, ha a körjelölő tábláról elfogytak a drágakövek. 

A játék legvégén az nyer, aki a legnagyobb pontszámot tudta elérni a drágaköveit összeadva.


Az Ubongo egy nagyon egyszerű, családi játék, amely azonban tényleges kihívást jelent, egyrészt a játékosok egymással, illetve az idővel való versengése miatt, másrészt pedig, mert tényleg nem is olyan könnyűek azok a feladványok, különösen a nehezebbik oldaluk.

Simán előfordult olyan kör is, amelyikben egyikünknek sem sikerült időben végezni. Az azonban, amikor minden darab a helyére kerül nagyon jó érzés tud lenni.

Ez is tipikusan olyan játék, amelyikben van aki jobb, van aki kevésbé, de mindenképpen lehet benne fejlődni, játékos módon javítja a logikai- és problémamegoldó készségünket. 

A dobozon olvasható felirat szerint az Ubongo-t ausztriai iskolákban oktatási segédeszközként is használják, ezt abszolút meg tudom érteni, sőt szerintem sok társasjátéknak lenne még létjogosultsága az oktatásban.

Bence


Az Ubongo egy nagyon szuper logikai játék, nekem is a régi tetriszt juttatta eszembe, én még viszonylag sokat játszottam vele, szerettem is nagyon.  Itt is különböző alakzatokat kell elhelyezni egy meghatározott táblán, az alakzatok tetszés szerint forgathatóak, itt a homokóra jelzi az időt. Mivel ilyen régi, nosztalgikus érzéseket idézett fel bennem, nagyon kedvemre való játék. 

A könnyebb változatban egyszer-kétszer még nekem is sikerült Ubongót kiáltanom, de a nehezebb változat egyértelmű nyertese Bence volt, bár egyszer-kétszer előfordult, hogy időn belül nem sikerült neki sem kiraknia a játéktábla alakzatait. 

Az idő letelte azonban nem állított meg bennünket, mindenki addig törte a fejét és forgatta a kis lapkákat, míg végül a helyére nem kerültek. Előfordult, hogy ez hosszú perceket is igényelt, de minél többet raktam ki, annál gyorsabban ment. Ez egy remek agykarbantartó játék fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, mert mindenkinek van esélye akár a leggyorsabban kirakni a kívánt játéktáblát, akár csak úgy játszani vele, hogy megmérjük a saját kirakási időnket, majd a következő játékokban örömmel fedezhetjük fel, hogy fejlődtünk és már egyre gyorsabban is meg tudjuk oldani a feladványokat.

A játék egyik különlegessége is ebből adódik, hogy akár egyedül is lehet játszani, ahol csak az idő az ellenfelünk, vagy akár a segítségünk, ezt mi határozhatjuk meg. Kiváló fejlesztő, gondolkodtató játék. 

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése