2021. szeptember 29., szerda

Ariel Lawhon: Fedőneve: Héléne


Még nincs vége az évnek, de én kijelentem, hogy 2021 egyik legjobb olvasmányáról olvashattok ebben a bejegyzésben. A Top3-ban mindenképpen benne van és egyáltalán nem kizárt, hogy az első helyen fog az én listámon végezni.

Fantasztikus stílusban írt, az érzelmek összes skáláját felvonultató és bennünk is mindent megmozdító történet, olvasása során egyszerre éljük meg a nőiességünket, esünk gyengéd szerelembe, majd kibírhatatlan izgalmakban van részünk. 

Elviselhetetlen borzalmakról olvashatunk, gonosztevőket gyűlölünk, ugyanakkor hálásak vagyunk a hősöknek, akik életüket kockáztatták és adták a háborúban azért, hogy más embereket megmentsenek és azért, hogy a náci uralmat meggyengítsék.

2021. szeptember 28., kedd

Játszik a család: Day & Night és Jinx

 

Day & Night

Ez a játék a tipikus ütésvivős kártyajátékok műfaján csavar egyet. Bár én nem játszottam kifejezetten sokat ezzel a műfajjal, de azért amennyire meg tudom ítélni, sok tekintetben eltér tőlük.

A játékosok hét lappal kezdenek, minden kör elején kiraknak egy kártyát középre a pakliból. Ezután a játékosok mind letesznek maguk elé lefordítva egy-egy lapot ( a kártyákból négy szín van, mindegyik egytől tizenháromig számozott), majd egyszerre felfedik azt. Ezt mégegyszer megismétlik. Ezután következik az ütőszín meghatározása.

2021. szeptember 27., hétfő

Gyerekeknek

Ebben a bejegyzésben három olyan könyvet mutatok, amelyek a legkisebbeknek szólnak. Elsőként a bölcsibe nézhetünk be Pepével, majd Sárival és a barátaival kirándulhatunk az erdőbe a mókusokhoz, végül pedig az oviba látogathatunk el a nagycsoportosokhoz. Mindhárom mese nagyon szeretetre méltó, szórakoztató és informatív a gyerekek értelmi érettségének megfelelően. 

2021. szeptember 25., szombat

Seth Godin: Az alkotás rutinja

A kreatív hatásgyakorlás titkai

"Az alkotási folyamat varázsa,
hogy nincs benne varázslat.
Indulj onnan, ahol éppen állsz!
És soha meg ne állj!"

Ti is voltatok már úgy, hogy nagy lelkesedéssel kitaláltatok valamit, majd ez a lelkesedés még azelőtt elszállt, mielőtt belevetettétek volna magatokat a kitalált dologba? Vagy belekezdtetek, de már az első nehézségeknél lelohadt a kedv és a hangulat és győzködtétek magatokat, hogy nem is volt annyira jó ötlet? Én is sokszor járok így, ezért is gondoltam, hogy talán jó ötlet ezt a könyvet elolvasnom.

2021. szeptember 23., csütörtök

Boros Botond: A Markoláb


Elvisz a kóku, jön a pulyaszedő, vagy éppen a zsákos ember - 40-50 éve az én szülőhelyemen ilyenekkel riogatták a gyerekeket Kelet-Magyarországon, a dél-magyarországi gyerekeket pedig a Markolábbal ijesztgették, egy olyan farkasemberrel, aki holdtöltekor holdat eszik, de a gyerekeket is szereti. 

Ebből a néphiedelemből indul ki Boros Botond regénye, ami nekem nagyon kellemes meglepetés volt. Tartottam a Markolábtól, mert nem tudtam, hogy valami horrorlényre számítsak, vagy valami jetiféle borzolja majd a kedélyemet a könyv lapjain, de azt kell mondanom, hogy egy remek könyvet olvastam.

2021. szeptember 21., kedd

Eleanor H. Porter: Az élet játéka

Kicsit furcsán érzem magam:  eddig én miért nem hallottam erről a könyvről! Akár gyerekkorom kedvenc olvasmánya is lehetett volna, nekem meg most, már jól benne a felnőttkorban kellett vele találkoznom. :D 

Ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy mennyire tetszett. A mai nap öröme, hogy olvashattam ezt a könyvet és megmutathatom nektek is. Játsszatok ti is velem, vagyis Pollyannával. Mert Pollyanna játéka az, amit az édesapjától tanult, hogy  mindenben kell találni valamit, aminek örülhetünk. 

2021. szeptember 17., péntek

Acsai Roland: Hoffmann meséi


Jaques Offenbach operájának meseátirata

Ez a harmadik operafeldolgozás, amit olvastam Acsai Roland elképzelésében, átiratában. A Pillangókisasszony szomorú történetétől írt bejegyzésemet IDE KATTINTVA, a Hunyadi Lászlóról szóló bejegyzést pedig IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

Ezúttal sem volt könnyű dolga Acsai Rolandnak, mert az eddig  feldolgozott operák közül talán a Hoffmann meséi a leginkább felnőtteknek szóló opera, melynek eredeti története szerint Hoffmann, a bohém költő egy kiskocsmában meséli el a jelenlévő társaságnak három szerelme történetét. 

2021. szeptember 16., csütörtök

Phaedra Patrick: Kövesd a vágyaid, bárhová vezetnek is, ne add fel soha


Megmondom őszintén, hogy amikor először találkoztam ezzel a könyvvel, azt gondoltam, hogy valamiféle önsegítő könyv és a borítóját sem értem igazán, de nem önsegítő könyv és a borítóját is most, a könyv elolvasása után néztem meg alaposan.

Kellemes meglepetés volt ez a történet, szívmelengető, megrendítő, szórakoztató és nagyon szerethető. 

Arthur Pepper letörten, magányosan és félelemmel telve várja felesége halálának egyéves évfordulóját. Arthur egy éve minden nap ugyanúgy éli az életét, a megszokott szoros napirendje szerint, amitől ritkán tér el, éppen úgy folytatja az életét, ahogyan Miriam életében tették.

2021. szeptember 13., hétfő

Kristin M. Furrier: Elvesztett múlt


Kristin M. Furrier ismét egy kedves ifjúsági könyvvel örvendeztetett meg bennünket. Mint ahogyan Az üveggyémánt átka című könyvében, ebben a történetben is az egyszerűségével, közvetlenségével fogott meg. 

Egy mai kalandos történet, amely egy kutatással a múltra irányul, de ehhez a kutatáshoz, felfedezéshez a ma technikáját vetik be maximálisan. Nagyon jól kombinálta a szerző a modernet a régivel, a fiatalok mai gondolkodását és kíváncsiságukat a múlt felé. A kalandokon és a rejtély felderítésén túl némi misztikumot is csempészett a könyv lapjai közé, nekem kifejezetten tetszett ez a vonal.

2021. szeptember 9., csütörtök

Játszik a család: Abszolút elfelejtett szavak


A szójátékok a társasjátékok egy olyan fajtáját alkotják, amelyek nem a logikus gondolkodásunkat, vagy az előrelátásunkat és nem is az ügyességünket veszik igénybe, hanem inkább a szókincsünket illetve a kreativitásunkat. Ezek a játékok, gyakorlatilag bárkivel játszhatóak (persze nyilván csak azok közül, akik elég jól beszélik az adott nyelvet, amin a játék zajlik), ugyanakkor azért tapasztalataim szerint nem mindenki találja ugyanúgy szórakoztatónak őket. A szójátékok élvezéséhez kell egyfajta beállítottság, ráadásul sokszor enyhén frusztrálóak tudnak lenni. Bosszantó tud lenni például, ha F-betűvel kezdődő országot kellene találnunk, de Finnországot és Franciaországot már mások is mondták. ( Ebben az esetben helyes válasz lenne egyébként  még Fidzsi.) Egyszóval tehát a szójátékok bármennyire is egyszerű koncepcióra épülnek, nem valók mindenkinek. 

2021. szeptember 7., kedd

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak


"Az űrhajó ablakában időnként csodák tűnnek fel."

A könyv olvasásának egy másik űrhajós könyv volt az előzménye, ez pedig Scott Kelly Egy év az űrben című könyve volt. A címre kattintva elolvashatjátok az arról írt bejegyzésemet is. Az a könyv teljesen magával ragadott, és akkoriban ajánlotta valaki, hogy ha az annyira tetszett, akkor olvassam el Chris Hadfield könyvét is, aki ugyan nem volt egy évig az űrben, viszont három űrutazásáról is mesél ebben a könyvben.

Továbbra is lenyűgöz az űrutazás, fantasztikus és egyedülálló élmény lehet. Mondom ezt úgy, hogy én sosem vállalnék egy ilyen utazást, űrhajós sem akartam lenni sosem, és űrturistáskodásra sem vágyom. Én vagyok az, aki mindezt távolról csodálja és lenyűgözi.

2021. szeptember 6., hétfő

Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton


Könyvesbolt, tengerpart, romantika. Mindenhez egy szuperhangulatos borító. Könnyed kikapcsolódás volt ez a kedves könyv, bár mindig furcsának találom azokat az érzelmes történeteket, amelyben a későbbi szerelmesek kezdetben nem kedvelik, netán egyenesen utálják egymást. Kicsit idegesíteni szokott ez a felállás, pedig az életben is gyakran előfordul ilyen. 

Nyilván ha egy regényben fordul elő, akkor még jobban kiélezi a szerző a helyzetet, amivel igencsak feszegeti a tűrőképességem határát. Ebben a történetben is hasonló az alaphelyzet, hőseink nem szívlelik egymást, bár hamar kiderült, hogy régi, gimnáziumi  szerelmesek ők, akik sok éve már, hogy szakítottak. Azaz a fiú faképnél hagyta a lányt egy nehéz helyzetben, amit a lány azóta is tüskeként hordoz a szívében.

2021. szeptember 5., vasárnap

Vegán korhelyleves vöröslencsével


Legelőször egy újévi napon főztem lencséből korhelylevest, mert a hagyományos újévi lencsesalátát, lencsefőzeléket nem kívántuk, ezért kerestem egy új receptet. Így találtam rá a savanyúkáposztás lencselevesre. Akkor még barna lencséből készítettem el, de most csak vöröslencse volt itthon, ami amúgy is hamarabb megpuhul, ezért gondoltam, hogy teszek vele egy próbát. 

Ami még jó hír, hogy ezt a levest el lehet készíteni TÉNÉ formában. A Teljes Értékű Növényi Étrendnek sokféle meghatározását olvastam már, a lényege az, hogy teljes értékűnek azokat az ételeket nevezzük, amik eredeti formájukban, vagy minimális változtatással kerülnek az asztalra vagy az ételeinkbe, valamint nem engedi meg a finomított és feldolgozott ételek használatát, mint a cukor, az olaj, a fehér liszt. A sóval is nagyon mértékletesen kell bánni, de azért szoktam mondani, hogy 80-20 %-ban próbálom tartani a TÉNÉ-t, mert én is használok sót, és nem sikerül azért minden nap betartanom az összes alapelvét.

2021. szeptember 3., péntek

Fishing on Orfű

2021. augusztus  28.


Denszig in dö nájtkláb!

Egy héttel előtte:

- Nem tudom... Rossz idő is lesz, meg messze is van. Nem szívesen, de lehet ki kellene hagyni.
- Hát akkor ja. Majd jövőre.


Egy nappal előtte:

- Nem tudom... Rossz idő is lesz, meg messze is van. De azért ne menjünk inkább mégis?
- Dehogyisnem! Pont erre gondoltam én is. 

2021. szeptember 2., csütörtök

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó


Sokat vártam ettől a könyvtől és nem kellett csalódnom. Ha szeretitek a valóságon túli világot, ha szerettek elgondolkodni párhuzamos valóságokon, ha a képzeletetek tud szárnyalni és mindig is szárnyalt, ha egy különös élmény részesei lennétek, akkor el kell olvasnotok ezt a könyvet.

Olyan fantázia és valóság keveréke ez a történet, ez a könyv a könyvben, amit akkor tudtok értékelni, ha ti magatok is elgondolkodtatok már legalább egyszer, hogy vannak-e a fűben apró tündérkék, ha egy elhagyott ház romos ajtaja, ablaka régi történeteket sugallt, ha kíváncsiak voltatok egy túra alkalmával, hogy  hová vezet a hegy oldalában az elhagyott vasajtó, ha történtek veletek néha olyan dolgok, amiket ti magatok sem tudtatok megmagyarázni.