2021. augusztus 16., hétfő

Vékony Blanka - Dr. Mák Erzsébet - Balogh Lívia: Kutya jó étrend


Kutyatáplálásról nem csak kezdőknek

Nagyszüleink idejében biztos sokan megmosolyogták volna ezt a könyvet. Még hogy étrend a kutyáknak? Külön főzni nekik? Ki látott már ilyet? Szerencsére napjainkban ez már egyáltalán nem megmosolyogtató, hanem egy felelős kutyagazdi lehetősége szerint odafigyel arra, hogy mivel eteti a kutyáját.

Manapság egyre többet lehet hallani a kutyatápok összetételének megváltozásáról, azok rossz hatásairól a kutyákra nézve. Az átlagos, alsó kategóriás kutyaeledelek nem feltétlenül készülnek jobb hozzávalókból, mint amit mi magunk is meg tudunk vásárolni és el tudunk kutyánknak készíteni, de mellette szól az idő és a kényelem.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kutyakonzervek milyen finomak, mert imádja a kutya, de nem nézik meg az összetevőket, az esetek nagy részében "hústartalom" címszó alatt például egyáltalán nem színtiszta húsra kell gondolnunk, hanem a húsipar mindenféle melléktermékére. 


Nemrégiben olvastam a BARF étrendről, ami tulajdonképpen kedvenceink nyers étkeztetését jelenti, de nem mélyedtem el alaposabban a témában és nem is gondolom, hogy állást kellene foglalnom a témában, főleg anélkül, hogy alaposan körbejártam volna ezeket az étkezési alternatívákat. 

Ez a könyv azonbon azt az igényt szeretni segíteni, támogatni, ha a gazdi egy egészséges alternatívát keres egészséges kutyája étkezésére. Nagyon sok túlsúlyos kutyust látni az utcákon, lassan cammognak, alig bírják vonszolni magukat, és sok gazdi azt gondolja, hogy mennyire szereti a kutyáját, mert bőségesen ellátja ennivalóval. Pedig szeretetüket inkább azzal bizonyíthatnák, hogy mértékletesen és okosan táplálnák kedvencüket, hogy minél tovább együtt maradhassanak. 

Ha megtetszik a könyv által javasolt etetési módszer, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mit adunk a kutyánknak, hiszen mi készíthetjük el az ételét, a beszerzéstől kezdve, az előkészítésen át, egészen az elkészítésig. 

A könyv első részében olvashatunk egy kis biológiát, azaz megtudhatjuk, hogy a kutyák emésztőrendszere hogyan működik, mennyi az energiaszükséglete egy kutyának, amit nagyon sok tényező (kor, testsúly, nem, fizikai aktivitás stb.) befolyásolhat, milyen tápanyagokra van szüksége, milyen vitaminok ajánlottak, mennyi a folyadékszükséglete és milyen tényezők befolyásolják ezt. 

A különböző életszakaszokban történő táplálásról is olvashatunk hasznos információkat, hiszen máshogyan kell táplálni egy kölyökkutyát és egy időskutyát. Megismerjük a kutyák élelmiszer-piramisát, a javasolt és nem javasolt húskészítmény típusokat, a piramis többi összetevőjét és a tiltott alapanyagokat. Ilyen például a csokoládé, a koffein, a szőlő és mazsola, az avokádó, a dió, de hagymát sem ajánlatos nekik adni. Az édesítőszerek, az alkohol, a csípős fűszerek szintén tiltólistásak. 


A könyv második felében recepteket találhatunk, amelyek normál étkezésű kutyáknak ajánlottak, tehát akik nem allergiásak és semmilyen betegség miatt nem kell speciális diétát folytatniuk. 

Találunk leveseket, amelyekkel a kutyusok folyadékbevitelét segítjük, ami nem csak nyáron a melegben nagyon fontos, de műtétek után is segít a folyadékpótlásban. A levesben lévő zöldségek az emésztést segíthetik és immunerősítésre is kiválók. Találunk itt klasszikus húslevest és más egyéb leveseket, majd ragukat, rakott ételeket is. 

Gombócokat, melyet akár jutalomfalatként is használhatunk, pástétomokat, réteseket és kifejezetten jutalomfalatok receptjeit is. 

A könyv nagyon figyelemre méltó, informatív és a receptek széles skáláját megtaláljuk benne. Biztos vagyok benne, hogy jó néhány receptet kipróbálok majd, a kutyáink pedig boldogan fogják falatozni a finomságokat. 

Meg kell említenem a csodás fotókat is, amiket Kaszás Gergely készített, a szépséges és ügyes kutyusokat pedig név szerint is megemlítik a könyv belső borítóján, ez nagyon kedves és aranyos.

Bea



Ha pedig még több kutyust szeretnétek látni, látogassatok el kutyáink instagram oldalára:

https://www.instagram.com/kutyafalva/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése