2021. augusztus 25., szerda

Natalie Fassmann - Monika Kratz: Kertészkedés kert nélkül


Balkonon, teraszon, ablakpárkányon


Nekem ugyan van kertem és udvarom is, mégis úgy érzem, ez a könyv tökéletes segítség ahhoz, ahogyan az udvaron én kertészkedek, virágokat nevelgetek 5 kutya mellett, akik kinti-benti kutyusok, nyáron imádnak kint heverészni a napon, és ásni, rágcsálni, ráfeküdni a virágokra. Akinek van kutyája, az ismeri ezeket a fontos kutyadolgokat. 

Így az udvari virágoskertemről elmondható, hogy olyan, mint egy mese kezdete, egyszer volt, hol nem volt... Mivel azonban nagyon szeretem a virágokat, ki kellett találnom, hogyan tudok a kutyák mellett kertészkedni, virágokat ültetni. 

Olyan felületekben kellett gondolkodnom, ahová a kutyák nem érnek fel, így szóba jöhettek a falfelületek, különböző felfüggesztett virágok, asztalon elhelyezett virágok, magaságyások, stb. Így már azt mondom, hogy egész hangulatos udvart hoztam létre a kutyák mellett is és nagyon sok ötletet találtam  virágokról, elhelyezésekről, párosításokról ebben a kis könyvben is, így még tovább szépíthetem az udvaromat, ami nekem ebben a formában olyan, mint egy jó nagy terasz.

A könyv első részében rózsákról és színekről olvashatunk, kontrasztos virágzuhatagok kialakításáról és balkonládák megfelelő beültetéséről, tulajdonképpen egy kis színelméleti kitekintést kapunk, valamint tanácsadást arra vonatkozóan, hogyan alakítsunk ki rendezett rendetlenséget.

Megismerjük az energikus piros szín alkalmazását, azt, hogyan alkalmazzuk tudatosan a piros színű virágokat, úgy, hogy ne legyen sok, mégis energikusan ragyogó legyen az udvar. Ha fehérrel is kombináljuk, akkor megteremthetünk egy összhangban lévő szépséges harmóniát. 

A piros után az összes szín elemzése és a használatukra vonatkozó tanácsok sorra kerülnek, majd a következő fejezetben a levéldísznövényekről olvashatunk, amelyekkel azért is érdemes díszíteni, mert a zöld növények látványa megnyugtatja a lelket. Ha sok zöld virággal dekorálunk, akkor például nagyon érdemes figyelni a formák kontrasztjára, kicsi a nagy mellé, a fodros, cikkcakkos a sima mellé, és még a zöld árnyalataival is sokat lehet játszani. 

A szerzők konkrét virágokkal adnak erre vonatkozóan tanácsokat és arra is, hogy mit mikor ültessünk, hogyan teremtsünk tavaszi, őszi és téli hangulatot a növényeinkkel. 

A fehér virágok eleganciájának és a lágy, pasztellszínű szépségeknek is szentel a könyv egy-egy fejezetet. A színek találkozója után zöldségtermesztéshez kapunk segítéget, amiről ne felejtsük el, mindezt balkonra, teraszra, ablakpárkányra vonatkoztatva teszi a könyv. Megismerjük, melyek az egyszerűen termeszthető zöldségek, amelyekkel a kezdő kertészek is bátran próbát tehetnek, mire van szüksége a reteknek, hogyan lesz a legszebb paradicsomunk, és mitől lesz csípős a paprikánk. 

A salátatermesztésbe is bátran belevághatunk, nemcsak finom, egészséges termésünk lesz, hanem szép, mutatós teraszunk is, ha fejessalátát, tépősalátát, leveles salátát, vagy akár rukkolát termesztünk. A kúszóművész zöldségek pedig még kis helyet is foglalnak, mivel felfelé nőnek. Ilyen az uborka, a cukorborsó, sisakbab. 

De nevelhetünk gyümölcsöket is a teraszunkon és egyéb különlegességeket is. Hogy miket, azt megtudjátok a könyvből. Mint ahogyan a fűszernövények gondozásának titkát is megtudhatjátok, sőt ettől még tovább megy ez a könyvecske, nagyon jó tippeket ad, ezek feldolgozására, hasznosítási területeire. Én például nagyon jó tippet kaptam a chilipaprikáim feldolgozására, tartósítására.

Természetesen a kártevők elleni védekezésre is kapunk tanácsokat, akár biomegoldásokat is. Ha pedig balkonról és teraszról van szó, akkor az átteleltetésekről is szó esik, valamint egy teendő listát is találunk, hónapról hónapra lebontva, valamint a napos balkon, illetve a félárnyékos balkon top10 növényét is megismerhetjük.

Mindezeket csodás fotókkal illusztrálva, tehát nem csak hasznos ez a könyvecske, hanem nagyon szép is.  A fenti képek a könyvből származnak, az alsó montázson pedig az udvarunkon viszonylag kutyabiztos megoldások láthatók. 

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése