2021. április 30., péntek

Marty Noble: Jane Austen színezőkönyv


Nemrég írtam Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! könyvéről, amihez rajzolgattam is, és ha már valamivel belelendítem magam a kreatív ténykedésekbe, akkor nehezen tudok leállni. Olyankor szoktam még egy-két színezőkönyvet elővenni és színezgetni. 

Közben remek riportokat hallgatok youtube-on, nagy kedvencem Kadarkai Endre csatornája, de könyves vloggereket is ilyenkor szoktam nézni, és egy-két youtubert is ilyenkor hallgatok meg. Amivel pedig teljes, vagy inkább dupla a kikapcsolódás, az az, ha színezés közben még ASMR videót is hallgatok. :D 

Ha valaki nem hallott még ASMR videókról, az elsőre nagyon furcsának fogja találni és nem is mindenki szereti. A családban csak én rajongok értük és én hallgatok különböző ASMR-osokat, magyarok és külföldiek között is vannak kedvenceim, a családtagjaim elnézően mosolyognak eme rajongásomon. 
Az ASMR egyszerűen megfogalmazva érzékeink ingerlése a fülünkön át. Talán már észrevettétek, hogy vannak olyan hangok a hétköznapokban, amiket amúgy kedveltek, kellemesnek találtok, ilyen lehet a macskadorombolás, vagy én pl nagyon szeretem a könyvekkel érkezett buborékfóliákat kinyomogatni, szeretem a pukkanó hangját közben, de az ollót is, miközben vágok vele, stb. 

Az ASMR egyik fajtájában ilyen hangokat generálnak a youtuberek, és ez egy kellemes, lazító érzést okozhat. A másik fajtája, amikor suttognak, akár magukról mesélnek, akár szerepjátékokat adnak elő, még ebben az esetben is vannak előadók, akiket különösen kedvelek, de pl. már az evős ASMR-okat ki nem állhatom.  Na mindegy, ennek a bejegyzésnek nem is az ASMR a témája, hanem a Jane Austen színezőkönyv, de nekem időnként a kettő szorosan összekapcsolódik. 

Akár riportműsorokat, akár ASMR videókat hallgatok a háttérben, az egyik legtökéletesebb kreatív kikapcsolódás és ellazulás a színezés. 

Néhány évvel ezelőtt, amikor megjelentek a felnőtt színezők még furcsának hatottak a könyvesboltok polcain, de nagyon hamar népszerűvé váltak, mert a kikapcsolódás mellett sikerélményt is ad a színek harmóniájának megteremtése. És még azok is örömködhetnek egy-egy színezés befejezésekor, akik esetleg nem szeretnek, vagy nem tudnak rajzolni, mert így mégis egy alkotó tevékenységet végeznek, amiben rájönnek, hogy mindenkiben ott rejtőzik a kreativitás. 

Ebben a színezőben a szépséges színeznivalók mellett 31 idézet szerepel az írónőtől, ami olyan idézetgyűjtőgetőknek, mint én, külön csemege. 


Színezés közben a jobb agyféltekénk bekapcsol, a bal pedig, amelyik a gondolkodásért felelős kikapcsol, miközben csökken a pulzus, a vérnyomás, a stressz. Fejlődik a kézügyességünk, kreativitásunk, közben még kedves emlékek is eszünkbe juthatnak gyermekkorunkból. Nekem például eszembe jutott, hogy általános iskolás lehettem, amikor az öcsémmel nagyon szerettünk a padláson játszani. Összegyűjtöttük az összes rajzunkat, amit csak otthon találtunk és a padláson megrendeztük életünk első (és mindezidáig az utolsó :D) kiállításunkat. Csirizzel ragasztottuk a padlás gerendáihoz a rajzokat, és hosszú heteken, de az is lehet hónapokon át jártunk fel oda rendszeresen játszani, miközben ott lengedeztek a papírra rajzolt színes csónakok, házikók, családi képek, virágok és állatrajzaink. Ha még nem próbáltátok, én jó szívvel ajánlom a színezést,  már hatalmas választék van a könyvesboltok kínálatában, ez a Jane Austen féle is egy gyönyörű lehetőség.  Az is nagyon érdekes tapasztalat, hogy miként lehet színes ceruzával színezni, milyen hatásokat érünk el, ha filctollal színezünk és nekem még tervben van a vízfestékkel való színezést is kipróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése