2021. április 23., péntek

Hévízi Dóra - Hévízi Ákos: Jövőd a tányérodon


185 recept 

#egészséges #vegán

Dóra és Ákos youtube csatornáját már követem egy ideje,  és lelkesen gyűjtögettem a recepteket, amiket ki szeretnék próbálni. Amikor pedig nyomtatásban is megjelentek a receptjeik, akkor nem haboztam megrendelni, mert bár tökéletesen meg lehet főzni a videóikból is az ételeket, sőt még Ákos fergeteges humorát is élvezhetjük, de azért én szeretem olvasgatni, lapozgatni a szakácskönyveket is, mert így nem csak az aznapra való étel receptjét használom belőle, hanem ihletet kapok a hét további napjaira is.

A főzés és a főzéshez való alapanyagok beszerzése nálam kétféleképpen szokott történni, de valószínűleg ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül. Az első helyzet az, amikor kinézek egy receptet és ahhoz szerzem be azokat a hozzávalókat, amik nincsenek itthon. Ez sima ügy. A másik helyzet pedig az, amikor csak úgy meglátok a boltban valami érdekeset, különlegeset, akciósat, megveszem és sokáig élvezi a konyhában az egyik szekrény vagy doboz vendégszeretetét, sokszor látom, mikor keresek valami mást, de mindig visszakerül a helyére. 

Ilyen volt egy fél kilós fekete rizs is. Nem emlékszem mikor, nem emlékszem hol és nem emlékszem mennyiért vettem. Most láttam, hogy meglehetősen borsos ára van, de biztos vagyok benne, hogy én valahol akciósan rábukkantam egy polcon és úgy gondoltam, hogy majd kipróbálom valamikor. 

Grillezett tofu fekete rizzsel, párolt zöldségekkel


Szerintem azóta egy év is eltelt és eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Ha ettetek még finom rizst, akkor ez az, és nem volt nehezebb sem megfőzni, mint a sima fehér, vagy akár a barna rizst. Azóta utánaolvastam, és megtudtam, hogy ez az egyik legegészségesebb rizsfajta, Régen csak "tiltott rizs"-nek nevezték, mert az ősi Kínában csak a császári családnak volt szabad ezt fogyasztani, mert annyira egészséges és tápláló volt. 

Na de térjünk vissza a szakácskönyvre, kicsit eltértem a tárgytól. A könyvet egy nagyon szimpatikus házaspár Dóri és Ákos írta, akik 2019-ben indították el Youtube csatornájukat, ahol Ákost a kamera előtt ismerhetjük meg és ha jól sejtem Dórit a kamera mögött tudhatjuk. Nem csak a receptek miatt szeretem nézni őket, hanem azért is, mert mindig jó hangulatom lesz Ákos viccelődéseitől, poénjaitól, sőt az utóbbi időben performansz előadásokkal vezeti fel a videókat. 

A könyv és a videóban bemutatott receptek egyik nagy-nagy előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni őket és az alapanyagok tekintetében is jellemző rájuk az egyszerűség, nem kívánnak semmi olyan extra hozzávalót, amit speciális helyekről lehetne beszerezni. 

Grillezett zöldségek

Ha pedig nincs kedvünk a boltokban szaladgálni hozzávalók után, ajánlanak egy weboldalt is, ahol az általuk adott kuponkóddal kedvezményesen is lehet vásárolni. Így egy helyről be lehet szerezni az összes olyan hozzávalót, ami akár egy hagyományos háztartásban addig nem volt fellelhető, vagy akár nekem is az utánpótlást és ezzel időt is spórolhatok. 

Ha az én vegán történetemet szeretnétek elolvasni, kattintsatok IDE, itt mindent elmesélek. Azt tudni kell, hogy a vegán étkezés nem egyenesen jelenti az egészséges étkezést. A vegánok is használnak cukrot, fehér lisztet és mindenféle feldolgozott élelmiszert, gyorsételeket. Ha viszont valaki a teljesértékű étkezés mellett kötelezi el magát, vagy legalábbis ezt az utat célozza meg, akkor biztos lehet benne, hogy magas százalékban egészségesen étkezik. 

Én ezt az elvet próbálom követni, több-kevesebb sikerrel. Dóri és Ákos könyve nagy segítség ebben, mert ők is ezeket az elveket követik és ilyen recepteket mutatnak nekünk. 

Vegán bundáskenyér

Találunk reggeliket, leveseket, főételeket, desszerteket, sajtokat, amik tulajdonképpen"nemsajtok", salátákat, ünnepi ételeket és olyan extrákat, hogy hogyan tudunk házi datolyaszirupot készíteni (a teljes értékű növényi étrendben a datolyaszirup az egyik édesítési lehetőség), vegán tejfölt, vegán majonézt és egyéb ilyen alapdolgokat, melyek mégis különlegesek. 

Mi férjemmel imádjuk pl. a vegán bundáskenyeret, amit már nagyon sokszor elkészítettünk, a másik kedvenc reggeli ételem a humuszos pirítós. Egyszerűen egyiket sem tudom megunni. Találunk a reggelik között gluténmentes vegán kenyérreceptet és vegán házikolbász receptet is. 

Olvastam néha fórumokon, hogy ha valaki vegán, akkor miért eszik húst utánzó ételeket, miért eszik vegán szalámit. A magam nevében azt írhatom, hogy azért, mert a megszokott ízek eleinte hiányoznak, és attól, hogy elhatároztam, hogy nem eszek húst, azért még a kedvenc ételeim ízét nem felejtettem el. De szerencsére nagyon sok ételt el lehet készíteni vegán formában is, és én eddig nem csalódtam. Készítettem már vegán kenőmájast, meg sem lehetett különböztetni az eredetitől. Sem ízben, sem kinézetben. 

Chilis bab  vöröslencsével

Minden receptnél jelölik, hogy #gluténmentes, #olajmentes #szójamentes #teljes értékű #vegán (egyértelmű, hogy ez mindegyik ételnél ott van. :D), így az ételallergiákban szenvedők is remekül hasznosíthatják. Sőt olyan nem vegán étkezést folytatók is, akik vegán családtagjaikat, barátaikat szeretnék vendégül látni és örömet szerezni azzal, hogy rájuk is gondoltak, amikor a menüt készítették. 

Lencsefasírt

Tovább folytatom, olyan nem növényi étrendet folytatóknak is javaslom, akik egyszerűen csak szeretnének egy kicsit egészségesebben étkezni és hajlandóak új dolgokat kipróbálni. Sokan meg fognak lepődni, hogy milyen finom ételeket találnak a növényi alapú ételek között. Nagy kedvencem a vegán túrógombóc, ami kölesből készül, már többször elkészítettük ezt is.

A képeken lévő ételeket nem a könyv receptjei alapján készítettem még, de több is megtalálható közülük a könyvben. 

Dóri és Ákos facebook csoportját ITT találjátok.

Youtube csatornájukat pedig IDE KATTINTVA érhetitek el.

Bea

Vegán "túrógombóc"


6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, hogy egy jó "túrógombócot" pont ma fogok csinálni. 😀 ✌️ 🙋‍♂️ ❤️💛🧡💙💚💜

    VálaszTörlés
  2. A fekete rizst nem ismerem, magamtól soha meg nem venném!? De így most az ajánlatodra figyelni fogom a polcokon, feltétlenül meg szeretném kóstolni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a legolcsóbb, de egyszer mindenképpen meg kell kóstolnod. És utána pedig máskor is el fogsz csábulni. :D

      Törlés
  3. A képek hívogatóak, de a tejtermékeket nehezen tudnám kihagyni!:( A húst nem nehéz elfelejtenem! A zöldség a barátom, így valami keveredéssel próbálkozhatok!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már azzal is sokat teszel az egészségedért. :)

      Törlés