2021. április 24., szombat

A csodÁLLATos tanya és egyéb kalandok


Ha rendszeresen olvassátok a blogot, akkor már  meglehetősen képben lehettek a Hajnal tanya lakóit illetően. Az előző részekben megismerhettétek Vivi népes állatcsaládjának tagjait kicsit közelebbről, megtudhattatok fontos információkat róluk és arról is olvashattatok, hogyan élik a mindennapjaikat ezek a kedves, szeretni való állatok. 

Közben érkeztek új állatok is, akikről még nem írtam, ők Holly és Ernő, a két legkisebb, de róluk majd a következő részben olvashattok. Ma a kutyákról írok, mert bár feltűntek már fotókon és említettem is őket itt-ott, személyesen még nem mutattam be őket. 

(Zárójelben jegyzem meg, hogy magam is 5 kutyás lévén egy új kifejezést, új szót is tanultam Vivitől, mégpedig azt, hogy mit jelent az, ha egy kutya jó vézenű. Ez azt jelenti, hogy a kutya jó természetű, jó karakterű, jó vérmérsékletű, jól reagál a különböző helyzetekre, jó alkalmazkodóképességű. De jelenti a tanulékonyságot, jó vezethetőséget és azt, hogy könnyen be tud illeszkedni a társai közé. Szóval ez egy komplex dolog, amikor egy kutya nem csak egyvalamiben jó, hanem úgy egészében tökéletes.)

Akkor lássuk a falkát!

Zara 8 éves, kölyökkora óta tagja Vivi családjának. Hihetetlenül jó vézenű, kedves, de ha kell, nagyon határozott kutya.

Tüzér 6 éves lesz . Ő egy bitang nagy kangal-törökjuhász kutya. A területet és az állatokat  az élete árán is védené, erre a tulajdonságára időnként szükség is van a tanyán, mert bizony van mire figyelni. 

Inka keverék, nagyon jó természetű kutya, mind a terület őrzésére, mind a személyvédelemre alkalmas. 


Igor 9 éves, Vivi nagymamájának a kutyája volt. Kicsit hiperaktív, így  mind a kettőjük érdekében Vivi magához vette. Puli és havanese keverék, de eléggé kijön a puli belőle. Egész nap csak játszana, imád labdázni, de hatalmas plüssállat gyűjteménnyel is rendelkezik. 

Aludni a rengeteg játék közepén szeret, amit rendszerint fel is hord az ágyra, így előfordul, hogy Viviék labdákkal, plüssállatokkal a fejük alatt  és körbevéve ébrednek. No és állatokkal körülvéve, mert ott van még Peti úr és Igor. Herceg is, de róla már az előző részben írtam. :D 

Igoron nem látszik a kora, ő egy örökifjú, aki imád motorozni, régen sokat járt Vivivel. Ma már inkább csak bicajon utazik, de csónakázni is nagyon szeret. Egy igazi kalandor ő, aki nem fél semmitől és mindent szívesen kipróbál, hódol a szenvedélyeinek. Mondhatjuk azt is, hogy nagykanállal lefetyeli az életet. 





Peti úr 11 évesen lett örökbefogadva a Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhelyről. Idén 13 éves lesz, hatalmas egyéniség és borzasztóan aranyos, kedves kutya. Vivi örökös kísérője, jár vele dolgozni és szép lassan beköltözött az életébe, imád vele lenni.

Örökbefogadása után kezdetben a halőrházban aludt, az ott lakó Gabesznek volt jó társasága, mert vele is nagyon szeretett lenni. Azonban Vivihez is egyre jobban ragaszkodott, főleg úgy, hogy Vivi egyre többet hazavitte magával éjszakára. 

Peti egy tisztes öregúrhoz méltón imád aludni, sokat pihenni és rajongani az ő szíve hölgyéért. Néha felizgatja magát az élet igazságtalan és felzaklató dolgain, olyankor ugatással fejezi ki méltatlankodását, izgalmát és véleményét.


A falkavezér természetesen Vivi, de a kutyák között is egyértelműen kialakul egy rangsor. Tüzér a legdominánsabb, őt követi Inka és Zara, majd Igor és Peti úr következnek a sorban. Petit nagyon tisztelik a kora miatt, vele sosincs veszekedés.


Ezt a kutyák minden falkában lejátsszák egymás között, ezt a saját kutyáimnál is megtapasztaltam. Egy-egy apróbb vitába nem is kell beleszólni, mert lerendezik egymás között, elég csak a falkavezér részéről egy morgás, és a tiszteletlenkedő falkatag  már meg is húzza magát. Automatikusan megvan a sorrend pl, hogy ki iszik először a frissen kapott vízből, ki a következő és így tovább. Vivi kutyáinál is ugyanígy működnek a dolgok.

Heti rendszerességgel járnak trénerhez az Ebadta Ebtanodába Gál Róberthez, aki egyben Vivi legjobb barátja is. Nagyon fontos tudni, hogy attól, hogy őrző-védő tréningre járnak, egyáltalán nem vad kutyák, viszont megvédik a területüket, nagyon jó vézenű kutyák, akik a helyzetek felismerésében kiválóak, mindig tudják, kinek mi a dolga.

Persze nem csak őrző-védő feladatokat gyakorolnak a kutyaiskolában, hanem az engedelmességi részt, hiszen a kettő csak együtt működik. 


Vivi látja rajtuk, ha valaki nem szimpatikus nekik, ilyenkor nem is engedi simogatni őket. Az emberek jó részének amúgy is meg kellene tanulnia, hogy nem illik csak úgy odamenni egy kutyához és ismeretlenül megsimogatni, mert a kutya félelmében is rosszul reagálhat egy hirtelen felé közeledő kéz esetén.

Inka, Zara és Tüzér kint alszanak. Nem is valószínű, hogy jól éreznék magukat a házban. A kinti kutyaólat szakadó esőben sem használják. Néha be-benéznek, elhevernek itt-ott, de csak azért, hogy ott is szemmel tartsák a terepet, megnézzék, minden rendben van-e. 

Jelenleg ezek a szépséges és fegyelmezett kutyák alkotják Vivi falkáját, akik fantasztikusan néznek ki minden fotón. Méltóságteljesen, fegyelmezetten, szemükben szeretettel és hűséggel néznek a gazdájukra. 

És van még egy csodálatos kutya, akiről ebben a részben nem esett szó, de csak azért, mert róla egy egész bejegyzést írtam már. Ő a drága Maja, akiről IDE KATTINTVA olvashattok.



Köszönöm, hogy itt voltatok, olvastatok, tartsatok velem a CsodÁLLATos tanyára legközelebb is.

Köszönöm Vivinek a csodálatosan szép képeket! Vigyázzatok magatokra és kedvenceitekre! 

Bea

Aludjak vagy labdázzak? Hja, nehéz az élet...

Megyek, már megyek..., nem hagyhattam megszagolatlanul azt a bogárszárnyat ott a fűben.

Ezzel a kalapkölteménnyel indulok az idei angol Derbyn. 
Szerintem igen jó és 100 százalékban naturális. 

A három muskétás

Most akkor hány kutya van a képen? 
Rozi kutyalelkű kecske vagy kecsketestű kutya

Nyári Tápióba ugró bajnokság. A legmagasabbra ugrás csúcstartója: Igor


4 megjegyzés:

  1. Ez szuper volt, igy egy-az egyben! Az írás a képek csodás. Élvezetes napot töltöttem én is az állatokkal együtt. Hogyan lehet igy egyben, barátságban tartani a kutyát,macskát, kecskét, és a kis patkányt? Ja és még ott van a nyúl is! Vivi egy csoda vagy, nagyon szuperek a felvételek, de a kép- aláírások se '+KUTYÁK!" Szuper csapat dolgozik itt együtt, nagy gratula nektek. Ez pedig nem is mese, hanem a való élet!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez egy mesés való élet! Mindamellett, hogy nagy felelősség, kemény munka. De jutalmul ott van ennek a sok-sok állatnak a szeretete. :)

      Törlés
  2. Vivit, a tanyát, az állatokat, az ő mindennapjaik történéseit, nem lehet megunni! Csak a vágy egyre nagyobb, hogy szeretnék egy napra legalább, személyesen betekintenni, részese lenni! Addig, míg ez álom marad, olvasom a fantasztikus mesét itt, ami szerencsére, igaz történet, és fantasztikusan van bemutva szóban és képekben egyaránt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Szerintem nincs is olyan ember, aki ne vendégeskedne szívesen néhány napot Vivi csodás tanyáján.

      Törlés