2021. március 17., szerda

Sofia Axelrod: Mitől alszik jól a baba?


Sokkal könnyebb megnyugtatni egy nyűgös kisbabát nappal, mint mondjuk hajnali háromkor elaltatni egy nem eléggé fáradt apróságot, aki nem tud visszaaludni - állítja a szerző, és azt tanácsolja, hogy a napközbeni alvások ne legyenek annyira kényelmesek és hosszúak, mint az éjszakaiak. 

Ha a napközbeni alvások helye és módja gyakran eltér, akkor a baba megtanulja, hogy az éjszakai alvások a hosszúak, stabilak, a napközbeniek pedig a rövidek. 

Olvastam érdekes és új dolgokat ebben a könyvben és olyan információkat is, amik nem mondtak újat. Ehhez tudni kell, hogy három gyereket neveltem fel, kettő már felnőtt, de a harmadik is jócskán kinőtte már a kisgyermekkort, így sok saját tapasztalattal rendelkezem. 

Egy első babás, friss anyukának azonban minden új, és ha alvási problémákkal küszködnek, akkor érdemes lehet kipróbálni a szerző tudományos alapokon nyugvó tanácsait.

A tudományos alapok helyenként soknak tűnnek, mert nem biztos, hogy szülőként szükségem van ennyire részletesen rá, hogy az ecetmuslincát vizsgálva, hogyan jöttek rá a kutatók a bizonyított tapasztalatokra,  sokkal inkább a gyakorlati tanácsokra és az érthető magyarázatokra voltam kíváncsi. Amiket a muslincákon túl meg is kaptam. :D  

A szerző szerint szigorú napirendet kell követni a kisgyermekkel, ha szükséges a nappali alvásából is ébresszük fel, hogy éjszaka nyugodtabban aludjon. Igen ám, de, mint anyuka, én arra emlékszem, hogy addig tudtam gyorsan összerámolni a lakást, akkor tudtam odatenni az ebédet, vacsorát, esetleg egy kávét meginni, amikor a gyerek végre elaludt és dehogy ébresztettem én fel napközben. Mondjuk, én nem emlékszem, hogy az enyémek rossz alvók lettek volna, pedig a napirendünk nem volt mindig szabályos, szigorú pedig egyáltalán nem. 

Többgyermekes családoknál nem tudom, mennyire valósítható meg a szigorú napirend egyébként. Vagy éppen egy szigorú napirenddel tud olajozottan működni egy sokgyerekes család?

Sofia szerint a sötétítőfüggönyök és az éjszaka használt piros fény nagyon fontos elemei a baba nyugodt alvásának, amivel teljesen egyet tudok érteni. Viszont az alvástréningje nagyon távol áll tőlem, melyet akkor lehet elkezdeni, ha a baba már 3-4 hónapos, vagy elérte az 5 kg-ot, és időnként 6-7 órát alszik éjszaka.

Ez azt tartalmazza nagyvonalakban, hogy fokozatosan el kell hagyni az éjszakai etetéseket, szoptatásokat, míg végül a baba végigalussza az éjszakát, vagy ha felébred és sír, képes önállóan megnyugodni és szülői beavatkozás nélkül visszaaludni.

Szerintem sok szülő itt elbukná az alvástréninget, legalábbis én sosem tudtam őket sírni hagyni. Szívesen olvasnék tapasztalatokat olyanoktól, akiknek ez a módszer bevált, mert természetesen nem most olvasok róla először, kíváncsi vagyok mennyire működik és mennyire könnyű. Abban biztos vagyok, hogy van, aki alkalmazza és van akinek bevált. 

El tudom képzelni, hogy akinek, tényleg súlyosan alvászavaros a kisbabája, ő maga pedig kialvatlan,  állandóan fáradt és zaklatott, az valószínűleg tud kemény és következetes lenni a cél érdekében.

Mindezek mellett én azt gondolom, hogy babáink olyan rövid ideig maradnak kicsik, olyan gyorsan felnőnek, hogy én nem akartam az időt arra "pocsékolni", hogy a szobában sírva hagyjam magában, éjszaka a sötétben. Ugyanakkor az is tény, hogy a gyereknek is egy kipihent, mosolygós szülőre van szüksége, aki csak akkor lesz kipihent, ha nem kell a fél éjszakát ébren töltenie.

A könyv tartalmazza részletesen a gyengéd alváshoz szoktatás programját, ha úgy érzi valaki, hogy neki ez jó megoldás lehet, érdemes megismerkedni ezzel a módszerrel, hogy utána eldönthesse, hogy mennyire képes megvalósítani azt. 

Az biztos, én sem a múltban nem lettem voltam képes erre, és nem is szerettem volna alkalmazni, és most sem lennék képes, de azt szokták mondani, hogy húzzuk fel valakinek a cipőjét és sétáljunk benne egy mérföldet. 


Minden bizonnyal vannak szülők, akik küzdenek olyan nagy fokú alvásproblémával, amire Sofia Axelrod módszere megoldás lehet, számukra ez is egy lehetőség, egy választás. Ha pedig a könyv összes tanácsát nem is tudjuk megfogadni, néhány érdekes és hasznos információt akkor is a magunkévá tehetünk. 

Bea

"Attól függően, milyen fajta fénynek tesszük ki, és hogyan időzítjük a fényhatásokat,
radikális változást érhetünk el a kisbaba alvásában."

*****
"Bízz a megérzéseidben!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése