2020. december 2., szerda

Pokorny Lia: Holnapra is marad

Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében

Mindig nagy örömmel fogadom azokat a szakácskönyveket, amelyek az ételek finomsága és változatossága mellett arra is odafigyelnek, hogy egészségesek legyenek a könyvben található ételek és mindemellett számomra nagyon fontos az ételek egyszerűsége, könnyen elkészíthetősége is.

Mert bár szeretem a kreatív alkotást a konyhában is, de a hétköznapokon a könnyen, gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételeket részesítem előnyben. 

Ez a könyv egy szépséges kiadvány, mesés tálalásokkal és ételfotókkal. Találhatunk benne olyan ételeket, amelyeket Lia  ismert emberek receptjei alapján főzött meg, ilyenek Főzelékes Feri receptjei, mint például a kovászos uborkás cukkinifőzelék, ami egyszerre hangzik egzotikusan, ugyanakkor mégis valahogy nagyon magyarosan.

A zöldfűszeres karalábéfőzelék nagyon jól hangzik és nagyon jól is néz ki, még sosem próbáltam karalábéból főzeléket készíteni, nálam eddig csak a húslevesben, zöldséglevesben kapott szerepet, de tavasszal, amikor lehet finom, friss zsenge karalábét kapni, biztos ki fogom próbálni. 

A fűszeres, kókuszos lencsefőzelék nagyon ígéretesen hangzik, a lencse mostanában amúgy is sokkal többet szerepel az asztalunkon, mióta növényi étrendet követünk. Ebben a könyvben van néhány húsos fogás is, ami már csak azért sem zavar, mert maradt még húsevő a családban, így szoktam húsos ételeket is főzni.

A könyv egyik fejezetében Lia a barátai, túratársai receptjéből is mutat egy kis ízelítőt, amit kirándulásaik alkalmával, bográcsban a szabadban szoktak elkészíteni, vagy éppen a kirándulásra viszik a frissen sütött kenyeret. 

Így olvashatunk egy remek kovászos kenyér receptet, hozzá készíthetünk különböző krémeket, kenőkéket. Nagyon felcsigázta a kíváncsiságomat a lecsós tökfőzelék, a bográcsos zöldségpörköltet pedig egyenesen nekünk találták ki. 

Na de nem sorolom tovább a recepteket, a lényeg, hogy változatos, egészséges ételleírásokat találunk a könyvben és én vegán étrendet követőként is elégedett lehetek, mert mint említettem már, vannak húsos ételek a könyvben, de többségében növényi ételeket, recepteket találunk, aminek nagyon örültem és máris több ételt megjelöltem, amik hamarosan az asztalunkra kerülhetnek.

Ilyen a vegán pakora, azaz zöldséggolyó, ami ehetünk főzelékekhez fasírtként, köretek mellé, és én még egy zöldséggombóclevest is el tudok képzelni belőle, a húsgombócleves után szabadon.

Desszerteket is találunk, amelyek között vannak vegán és nem vegán változatok is, tehát a család több tagja is találhat kedvére való nyalánkságot.

Örömmel láttam viszont a könyvben a Vegán Hegylakót, Karalyos Gábort, akinek a facebook bejegyzéseit szeretettel olvasom a szép kertjéről, Jánosról a macskájáról és természetesen az általa készített sok finom ételről. A könyvből megismerhetjük a hamis húslevese receptjét, amit már én is elkészítettem régebben és valóban nagyszerű. Megosztja velünk a daal recepjét, ahogy ő készíti, illetve egy változatát, mert ez az az étel, ami nagyon sokféleképpen variálható, találunk egy remek répafasírt receptet, tojásmentes omlettet, aminek nagyon örülök, mert e két utolsóval még kísérleteznem kell, mert nem éreztem eddig, hogy sikerült elkészítenem az igazit.

Szép könyv, jó receptekkel, gyönyörű fotókkal, szívesen olvastam volna még. 

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése