2020. október 20., kedd

Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája és más érdekességek

 

A Tinta Könyvkiadótól a napokban egy csomagot kaptunk, mely csomag nagy részét a facebook oldalunkon folyó nyereményjátékban meg is nyerhettek. Most megmutatom a csomag tartalmát, a facebook oldalon pedig megnézhetitek, hogyan nyerhetitek meg a csomagot.


Balázsi József Attila - Kiss Gábor: Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája

Ez a könyv a Nagy magyar tájszótár testvére, hiszen míg abban a régies, tájjellegű szavak jelentését ismerhettük meg, ebben a népies közmondásokat és szólásokat, azok közül is azokat, amelyek kevésbé ismertek és csupán kisebb tájegységek használják őket. Ezek a nyelvi alkotóelemek hűen megőrzik a régi, paraszti életmód eszközeinek és tevékenységeinek a nevét.

A könyvben találhatunk szólásmondásokat, mondásokat, mint pl. megeszi még a marokvasat is - szörnyes éhes, fekve keresi az utat - részeg, szóláshasonlatokat, mint a csak hírét hallotta valaki valaminek, mint katona a kávénak, szójárásokat, közmondásokat, csúfolókat, szitkozódásokat, időjárási megfigyeléseket.

A könyv kétféle csoportosításban mutatja be a közmondásokat, szólásokat. Az egyik csoportosítás a betűrendbe szedett tematika,  és bizonyos tárgyakkal kapcsolatos szólásokat, mondásokat ismerhetünk meg. Pl. ABLAK - Homályosak az ablakok (tréf) gyengül a szeme, látása vkinek (kül. öreg vagy öregedő emberé.)

Azért itt is találkozhatunk új, számunkra ismeretlen szavakkal, nekem például teljesen ismeretlen volt az ACSAMICSA. Tudjátok-e, ha azt mondják valakire, hogy olyan sovány, mint egy acsamicsa, akkor azt mihez hasonlítják? A szitakötőhöz. 

Vagy egy szitkozódás, amit még sosem hallottam: Te árvagané! Jó-jó, a gané már sejteti, hogy nem a szeme szépségét dicsérjük az illetőnek, az asszonnyal kapcsolatos szólások nagy része nem tetszett és meglehetősen idejétmúlt, de jól példázza, hogy a régi időkben a nőknek és asszonyoknak milyen szerepet szántak. 

Tán madár van a kalapod alatt? - ezt például nem találtam volna, ki mit jelent és mikor használták. Ez egy gúnyos kifejezés és a nem köszönő gyerekeknek mondták. Régen a férfiak legtöbbször kalapot viseltek, amelyet csak ritkán vettek le a fejükről, pl templomban, vagy egy útszéli kereszt előtt, egyébként csak megbillentették köszönéskor. Innen ered ez a gúnyolódó kérdés.

A könyv másik rendszerezése a fogalomköri mutató, amelyben adott fogalmakkal kapcsolatosan lehet olvasni a szólásokat, közmondásokat. Így például egy helyen megtalálhatjuk az összes átkot, ami a könyvben szerepel, olyanokat, mint A betyár üstökit!, A fikszumát neki!, A fityuláját!, A happáré álljon belé!, A hollók mondják a szemednek: csecse bogyó! Olyan állandó legyen a dolgod, mint a rostában a víz! és így tovább, és most csak a nagyon finomakból és szelídebbekből csemegéztem. 

Néhány érdekes mondás a szeretetről: A bagolynak is a maga fia a legszebb, Ölelget valaki valakit, mint macska a dödöllét, Kit nem szeretnek, nem féltik, és tudjátok-e, hogy mit jelent, ha valakinek azt mondják, hogy Abban biceg a bokám! vagy Lóra nem ülnél föl?

Ha nem, megtaláljátok ebben a könyvben és még nagyon sok érdekességet, vicces  és régmúltat idéző kifejezésről olvashattok, tulajdonképpen egy kis időutazásban vehetünk részt az enciklopédia segítségével. 

Az enciklopédiát megrendelhetitek IDE KATTINTVA.


Zsák Éva Indira - Petróczi Andrea: Meseszótár

1400 régi, népies szó és népmesei szófordulat magyarázata példamondatokkal

Furcsán hangzó szavak, amelyek jelentésével meseolvasás közben nem teljesen vagyunk tisztában? Vagy gyermekünk érdeklődik egy-egy általa még nem hallott szó jelentéséről? Ez a könyv segítségünkre lehet ezeknek a régi, különös, vagy ritkábban használt szavaknak a megértésében. 

Megtudhatjuk, ki az az ángyomasszony, az atyafi, a baka, a becefi, a belsőleány, vagy mi az a celebula, a csöllő, a csuha, a fuszujka, vagy mit csinál valaki, amikor füttőzik, hemmedezik vagy éppen illogat. 

A könyv végén mesemutatót találunk, melyekből a könyv szavai származnak, minden bizonnyal jó néhány mesével találkoztunk már közülük. A könyvet színes illusztrációk teszik még hangulatosabbá, hasznos és érdekes kiadvány.



Ambrus Izabella - Horváth Ágnes: Fundi mesekönyvek

Fundi óvodába megy

Fundi egy kismacska, aki a szüleivel él egy erdőszéli házban, és  sokszor van az anyukájával otthon, mert a papája gyakran üzleti útra megy.

Fundi nem egy átlagos kismacska, ő egy kerek kismacska, akinek kicsi volt a keze meg a lába. A mesékben elkísérhetjük őt az óvodába, megnézhetjük, hogy sikerül-e barátokat szereznie, hogy érezte magát első nap az oviban és milyen érzésekkel ment haza este. 

Fundi kirándulni megy

Fundi annyira izgatott a másnapi kirándulás miatt, hogy alig tud aludni. Reggel ébresztgetni sem kell, magától kipattan az ágyból és már rohan is az oviba, miközben anyukája elmondja neki, hogy mire figyeljen oda egész nap és ne szakadjon el a többiektől. Arra is felkészítette, hogy ha mégis történne valami, akkor mi a teendő. Ebből a könyvecskéből megtudhatjuk, hogyan sikerült Fundi első óvodai kirándulása és történt-e valami izgalmas esemény a kiránduláson.

Olvashatunk még Fundi látogatásáról a nagymamánál és arról, hogyan megy neki a kézmosás. Ezeket a könyveket is megnyerhetitek a Facebook oldalunk nyereményjátékán. 

A könyveket és más érdekességeket, színezőket, falinaptárakat megrendelhetitek a Tinta Könyvkiadó oldalán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése