2020. szeptember 10., csütörtök

Tasnádi Gergely: Bátor és Gideon

Egy barátság kezdete

Kevés olyan gyerek van, aki ne szeretne valamilyen saját háziállatot, kiskutyát, kiscicát, hörcsögöt, netán tengerimalacot. És kevés olyan gyerek van, aki meg is kapja, akinek a szülei bevállalják, hogy gyermekük gondoskodhasson egy állatról.  

A könyv főhőse Bátor, aki a nevével ellentétben cseppet sem érzi magát bátornak, és meg is kérdezte már az apukáját, hogy miért lett Bátor a neve, ha ő igazából gyáva. Gyávának nevezik a focitársai, mert kapusként nem a labda útjába vetődik, hanem elugrik előle. Bátor maga is érzi, hogy fél a labdától, de sajnos nem csak attól, hanem Cudartól, a szomszéd néni fekete macskájától is. 

Amikor az apukája bevallja, hogy Cudartól ő is fél egy kicsit, Bátornak hihetetlenkedve csillan fel a szeme a tény hallatán, hogy az apukák is tudnak, sőt szoktak is félni. Amikor pedig apukája elmeséli neki, hogy milyen hős volt Bátor kisbabaként és milyen erősen és bátran küzdött az életéért, akkor megérti, hogy miért kapta ezt a nevet a szüleitől. 

Egy nap egy állateledelboltba, a Kisállatok Bárkájába tartanak, ahol éppen Cudarnak készülnek ennivalót venni, a gazdája Berta néni megbízásából, amikor Bátor megismeri Gideont, a szökni készülő tengerimalacot és attól a pillanattól fogva olyan dolgok történnek vele, amilyenekről addig nem is álmodott.


Bátornak Gideon miatt kell bátornak és határozottnak lennie, ha segíteni akar az elveszett tengerimalacnak, amikor pedig nem őszinte a szüleivel, akkor gyötri a lelkiismerete. Biztos vagyok benne, a gyerekek úgy döntenének, mint Bátor és menedéket nyújtanának egy kisállatkának, vállalva a szülei esetleges haragját. Mi ez, ha nem bátorság?

Egy barátság kezdete a történet alcíme, ebből azt gondolom, fogunk még Bátorról és Gideonról hallani. Gideon egy piperkőc, szeretnivaló, ravasz kis szőrgombóc, Bátor pedig egy olyan kisfiú, akivel sok gyerek tud azonosulni, mert kevesen vannak olyan szerencsések, hogy mindenben nagy önbizalommal rendelkeznek és soha nem bántják őket a társaik.

A könyv Bátor és Gideon történetén keresztül őszinteségre és bizalomra tanít, arra, hogy a szüleink azok, akikben mindig bízhatunk, akikre rábízhatjuk a titkainkat és akiktől segítséget kérhetünk, ha bármi gondunk akad. 

Valamint érdemes magunkban is bíznunk, mert ha helyzetbe kerülünk, akkor olyan tulajdonságainkat ismerhetjük meg, amikről nem is tudtunk, és arra is rájjöhetünk, hogy egyáltalán nem is vagyunk gyávák. Esetleg a foci helyett másik sportot kell keresnünk, de az is lehet, hogy az élet egyik terén megszerzett önbizalom meghozza a másikat.

Hiszem, hogy már a kicsi  gyerekek is megértik egy könyvnek a mondanivalóját, hogy a meséken, történeteken keresztül lehet a legjobban tanítani, utat mutatni, könnyebb mindent elviselni és feldolgozni, ha egy kedvenc mesehősünk segít ebben. 

Kedves, vicces, szeretetteli mese, mely akár önálló olvasásra, akár felolvasásra esti meseként is olvasható, biztos vagyok benne, hogy sok gyerek tud majd azonosulni Bátorral és drukkolnak Gideonnak.

Kíváncsian várom újabb kalandjaikat, és remélem Cudarról, Berta néniről és a történet többi szereplőjéről is hallhatunk még. 

Az illusztráció színvilága nagyon élő, vicces és barátságos, mint maga a történet. Németh Ibolya rajzait láthatjuk a kötetben. 

Bea



"Ismeretlen író GARANCIA" jár minden rendeléshez, szóval semmi vesztenivalód nincs! Ha nem tetszik a könyv, visszaküldheted és visszaadom az árát. Ennyire biztos vagyok abban, hogy tetszeni fog! :) - ezeket a mondatokat találod a szerző és a könyv oldalán, ahol meg is rendelhető a könyv, beleolvasó is található és egyéb érdekességet is olvashatsz még. 

https://batoresgideon.hu/mesekonyvek/mesekonyvek/bator-es-gideon--egy-baratsag-kezdete/115/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése