2020. szeptember 3., csütörtök

Ludmilla és kitalálós versek


 Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban?

Kitalálós versek

Egy nagyon ötletes formai megvalósítással készült ez a kitalálós lapozó, ugyanis a belső oldalak vízszintesen ketté vannak osztva, felül a kitalálós versikék, alul pedig az illusztrációk, amelyek harmonikus színeikkel és cseppet sem megszokott formáikkal dolgoztatják meg a kicsiket mindenféle fronton, azaz mind vizuálisan, mind verbálisan megmozgatják a gyerekkobakokat.

Kiss Judit Ágnes minden egyes versében egy találós kérdést rejtett el, és hogy a szülők is találjanak maguknak szórakozni valót, a versek különböző stílusokban, versformákban íródtak. 

Vidámak, kedvesek ezek a verses találós kérdések, biztos vagyok benne, hogy sokáig fenntartja ez a kis lapozó a legkisebbek figyelmét. A bájos, egyedi illusztrációkat Kismarty-Lechner Zita álmodta meg. 


"Fából préselik főleg. Gyűrődik és szakad. 
hajtogathatsz belőle hajót vagy darvakat.
Nyomtatnak könyvet is rá, sok száz oldalakat,
vigyázz, az élével ne vágd el az ujjadat!"




Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

Sok bejegyzésemben áradoztam már a szerzőről, nagyon sok művével belopta magát a szívembe, és több könyve is a kedvenceim között van.

Ludmilla és szülei kertes házba költöznek, ahol a kislány rögtön ki is szúrja magának az árnyas fa lombjai között rejtőző, elhanyagolt kis lombházat. Ludmilla okos és figyelmes kislány, már régen megfigyelte, hogy a felnőtteknek mindig van valami gondjuk, sosem elégedettek, ha mégsincs gondjuk, akkor gyorsan kitalálnak maguknak egyet.

Ezért elhatározta, hogy a problémamegoldó hivatást választja magának, és máris hozzálát eme foglalatossághoz, a fán lévő kis házikó lesz az irodája. Legelső megoldandó probléma maga a kis ház megjavítása volt, de Ludmilla bebizonyította, hogy ez igazán neki való hivatás, és a ház hamarosan gyönyörűszépen és erősen ragyogott a fák között.

Legelső vendége Döme volt, akinek problémája is akadt és munkatársnak is ajánlkozott. Hamarosan jöttek az ügyek is, Ludmilla sikerrel vette az akadályokat, és szorgosan pakolta a Megoldott problémák mappába azon ügyek iratait, amiket sikeresen felgöngyölítettek. Mert Döme maradt. Munkatársnak és ügyfélnek is.

Kerestek barátot barátságdetektormérővel, mely feladatot egy nem működő játékpénztárgép volt hivatott elvégezni, kerestek Beót, ami nem is volt olyan könnyű, mert eleinte csak annyi információjuk volt, hogy olyan beós.



Segítettek megoldani egy kétségbeesett anyuka problémáját unatkozó kisgyermeke ügyében, megismerkedtek Szidóniával, majd Pali bácsi problémáját is segítettek megoldani, legvégén pedig megismerhettük Gézát.

Nagyon mókásak voltak ezek a megoldások, Ludmilla igen talpraesett nőszemély, akinek mindenre van valami ötlete, nagyszerű eszköztárral rendelkezik a különböző problémák megoldására. Kicsit olyan uralkodó típus, aki nem szereti a kezéből kiadni az irányítást, és természetesen az ő ötletei a legjobbak, hiszen ez az ő Problémamegoldó Irodája, de végül is nőből van. :)


Kertész Erzsi: Ludmilla újabb esetei

Ludmilla ismét bevetésen! Imádom ezt a sorozatot, Ludmilla és titkára Döme nagyon vicces és hatékony párost alkotnak, bár Ludmilla meglehetősen beleéli magát az irodavezető szerepbe, nem sok teret hagy szegény Dömének, de azért igencsak szórakoztatóak ők ketten. 

No meg a megoldandó esetek is, a megoldásokról már ne is beszéljünk. Egy olyan óra késés ellen, ami egyáltalán nem jár, és mindig ugyanazt az időt mutatja, csakis Ludmillának juthat eszébe.

De vajon tud-e segíteni egy kütyüfüggő apukán, vagy a parkban garázdálkodó család ellen kitalál-e valami jó praktikát? Ismét felbukkan Géza is, akit már az előző részben  megismerhettünk.

Nem mindig vagyok benne biztos, hogy jól sülnek-e el a dolgok, amit Ludmilla kitalál, és megússza-e anélkül az ügyeit, hogy valaki jól ellátná a baját, de az biztos, hogy megmosolyogtat és jól szórakozom rajta, az illusztrációk is viccesek, színesek és izgalmasak, jól visszaadják a könyv hangulatát. 

Csak ajánlani tudom Ludmillát, egy fantasztikus problémamegoldó leányzó egy hű baráttal az oldalán, és természetesen rengeteg nagyon komoly megoldandó problémával. 

Bea

"Vanessza Döméék kiskutyája volt, egy pincsi. Cuki állatka.
Döme nővéréről kapta a nevét, aki jobban szerette volna, ha őt hívják Vanesszának,
nem pedig Ancsának, de ha már egyszer így alakult, legalább a pincsi járjon jól,
úgyhogy elnevezte Vanesszának."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése