2020. szeptember 30., szerda

Könyvek a testnek és szellemnek


Ebben a bejegyzésben két teljesen másféle könyvet mutatok meg, de mégis hasonlítanak valamiben. Mégpedig abban, hogy olvasásukkal, tanulmányozásukkal magunknak, magunkkal teszünk jót. Az egyik segítségével testünket, lelkünket, szellemünket tarthatjuk karban a másikkal pedig agyunkat tarthatjuk frissen különböző feladatokkal.

Mind a testünknek, mind az agyunknak szüksége van arra, hogy megfelelően foglalkozzunk vele, törődjünk vele. A jóga anatómiája könyvből részletesen megismerhetjük a jóga testünkre gyakorolt hatásait, az  Agytorna című kötetben pedig olyan feladatokat találunk, amellyel mindkét agyféltekénket aktiválhatjuk, ezáltal jót teszünk eme nagyon fontos szervünknek.


Sally Parkes: A jóga anatómia kézikönyve

30 alappóz elemzésekkel, magyarázatokkal és ábrákkal

A jóga nem csak egy mozgásforma, hanem egy életszemlélet, mellyel tartalmasabbá, egészségesebbé tehetjük az életünket. A test és a lélek egyaránt fejlődik a jóga gyakorlása közben, ezzel egyidőben a mentális képességeink és spirituális határaink kitágulnak, befogadóbbak lehetünk és nyitotabban szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot. A jóga alapelvei a légzésen, az egészséges étkezésen, a meditáción és azokon a mozgásformákon alapulnak, amelyeknek a testre gyakorolt hatásait ebből a könyvből alaposan megismerhetjük.

A könyv három fő részből épül fel. Egy részletes, színes anatómiai fejezetből, amely pontos illusztrációkat tartalmaz a testrészekről és szervekről. Nagyon alapos bemutatást ad testünk összes izmáról, és annyi izmunk van, hogy az csoda. Pl. ilyen elnevezésű izmokat találtam:  szájzugot lefelé húzó izom, hosszú hüvelykujjfeszítő izom, csípőtaréj és egyéb érdekességek. 

Tudjátok-e, hol található az alsó hátsó fűrészizom vagy a karcsúizom? Van olyan is, hogy fésűizom, és nem, nem a fésülködéshez van rá szükség. :D Na de az izmokon kívül a csontrendszerünket is nagyon alaposan megismerhetjük, majd az idegrendszerünkbe is betekintést nyerhetünk, szerintem fantasztikusak ezek a képek és ezek a nem annyira hétköznapi ismeretek.

A könyv második része a jógafilozófiába vezet be bennünket, megismerteti a csakrarendszert, olvashatunk a jóga eredetéről és történetéről, a különböző jógafajtákról, a légzés szerepéről és fontosságáról, az izomtevékenységekről és azoknak a testre gyakorolt hatásairól. 


A könyv harmadik, legtekintélyesebb fejezete pedig 30 fontos jógaászanát, jógapózt mutat be, jelölve a nehézségi szintet, az ászana jótékony hatásaira hívja fel figyelmet, valamint arra is, hogy a gyakorlat végrehajtása közben mire kell figyelnünk, esetleg kiknek kell fokozottabban, óvatosabban végrehajtani az adott mozdulatsort. Nagyon tetszett ebben a fejezetben az, hogy itt ismét találkozhatunk az anatómiai képekkel, méghozzá úgy, hogy a gyakorlat elvégzése közben megfigyelhetjük, hogy milyen izmainkra és miként hatnak az ászanák. 


Ez egy nagyon hasznos könyv, akkor is, ha már foglalkozol a jógával és akkor is, ha csak most szeretnéd elkezdeni. Alapos, részletes, nagyon informatív, sokkal könyebben veszi rá magát az ember valamire, ha saját szemével győződhet meg arról, hogy milyen jótékony hatásokat várhat bizonyos mozgástípusok elvégzésével.


Philip Carter és Ken Russel: Agytorna


Harmonizáld agyféltekéidet, teszteld és élesítsd elmédet!

Ha már gondoskodtunk a testünkről, a lelkünkről, ezzel a könyvvel következhet az elménk karbantartása, trenírozása. Ha szeretnénk, hogy agyunk a legjobb formában maradjon, fontos, hogy rendszeresen új kihívások elé állítsuk.

Régebben olvastam, hogy mindennap tanuljunk meg egy rövidke verset, versrészletet vagy folyamatosan tanuljunk valamilyen nyelvet, mert ezek is nagyon jó edzésformák az agyunknak. A frissen tartott agyat kevésbé veszélyeztetik az öregedés során fellépő memóriazavarok, az egészséges életmód mellett az új dolgok tanulása hatékony módszer a demencia megelőzésére.

Agyunk halálunk napjáig változik, életünk minden szakaszában más a feladata, így időről időre más az erőssége is.  A gének és életünk során átélt események során nyerte el a mai formáját, mindannyian mások vagyunk, mást kedvelünk, másban vagyunk tehetségesek, ezért nagyon egyedi az agyunk állapota. 

A könyv első részében nagyon érdekes információkat olvashatunk az emberi agyról. Hogyan változik születésünktől kezdve a különböző életkorokon át, meddig és hogyan fejlődik, hogyan tehetjük erősebbé, aktívabbá, "okosabbá". Nemcsak a könyvben található feladatok és egyéb más agytréningek hasznosak az agy karbantartása szempontjából, hanem nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, a mozgás. Erről is bővebben olvashattok a könyvben. 

Miután az érdekes információkat elolvassuk, elvégezhetünk különböző teszteket agyunk állapotának feltérképezéséhez, megtudhatjuk, hogy mik az erősségeink, térérzék, mintafelismerés, numerikus és verbális készségek terén. Elvégezhetünk logikai teszteket, gondolkodhatunk kreatívan, majd válaszolhatunk villámkérdésekre.


Ezekből a tesztekből kideríthetjük, hogy mely feladatok mentek nehezebben és a következő fejezetben elkezdhetjük agyunk gyengébb  részeit fejleszteni a könyvben megtalálható feladatokkal.

Elárulom nektek, vannak olyan feladatok, amelyekhez hozzá sem tudtam kezdeni, szinte fel sem fogtam, de azt is tudom, hogy miért. Mert egyszerűen nem érdekelnek és nagyon távol állnak tőlem. Ilyenek a számokkal és a síkidomokkal kapcsolatos mindenféle feladatok. De valószínűleg tényleg olyan területeket aktivizálna az agyamban, amit nem használok, így mindenképpen érdemes megfogadnom a könyv tanácsát és fejleszteni ezt a területet is. 




Ezt a könyvet is nagyon ajánlom, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó szórakozás, kikapcsolódás, tanulás és fejlődés.

Bea

A könyveket megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése