2020. június 4., csütörtök

Iklódi Dóra: Cukormentes édességek


Inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére

Az alcímet megváltoztatnám egy kicsit, mégpedig: nem csak inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére. Hanem mindazok részére, akik egészségesebben szeretnének étkezni, életmódot váltottak, tudatosabban táplálkoznak, odafigyelnek arra, hogy mit visznek be a szervezetükbe.

Bár Iklódi Dóra az inzulinrezisztenciája miatt kísérletezte ki a könyvben található édességek egészségesebb változatát, abban is segítségünkre lehet az édességek cukormentes verziója, hogy mérsékeljük a cukorfogyasztásunkat, ezáltal vigyázva magunkra, hogy messziről elkerüljük a cukorbetegséget, tehát mintegy megelőző funkciót is elláthat.


Nekem sajnos nem sikerült teljesen elkerülnöm, de szerencsére most már olyannyira mérsékeltem a cukorfogyasztásomat, hogy kristálycukrot több, mint fél éve nem használok a háztartásomban, és nem is vásárolok olyan élelmiszert, amiben cukor van. Megtaláltam azokat az édesítőszereket, amiket szívesen használok főzéshez, sütéshez, és szívesen tapasztalom ki a teljes kiőrlésű lisztek és másfajta lisztek felhasználhatósági területeit. 

Dóra könyvében csupa diétába illeszthető, cukormentes süteményt találunk, de azt javasolja, hogy mindenképpen figyeljünk a testünk jelzéseire, mert a túlzott édesség utáni vágyakozás utalhat bizonyos dolgokra a szervezetünket illetően. 

Az életmódváltásnak nem kell egyenlőnek lennie az önsanyargatással, egy kis odafigyeléssel nem lemondanunk kell az ízekről, hanem másféleképpen kell kialakítani a megszokott, vagy ahhoz hasonló ízvilágot. 

A könyv elején kapunk egy kis gyorstalpalót a különböző lisztekből, édesítőanyagokból, ízesítőkből, valamint a gyümölcsök szénhidráttartalmáról és az inzulinrezisztens étrendbe való beilleszthetőségükről, majd jöhetnek a receptek. 

Találunk piskótatekercset nagyobbrészt teljes kiőrlésű lisztből, édesítőszerrel, hólabdát, somlói galuskát, krémeseket, többlapos süteményeket, pitéket. Sőt! Tortarecepteket is. 
Fatörzstorta, lúdlábtorta, joghurttorta, mákosguba-torta éppúgy megtalálható, mint a különböző édes és sós aprósütemények.

A péksütemények és kelt tészták rajongói sem maradnak receptek nélkül, a lekváros bukta, a töltött kifli, a sajtos batyuk, a fánk, a kürtőskalács és a bejgli is elkészíthető diétás változatban, sőt olyan tésztaételek, mint a lekváros derelye, a szilvás gombóc, és a hozzájuk szükséges lekvár receptjét is megismerhetjük. Ezenkívül a házi nutella és más krémek elkészítését is elsajátíthatjuk.


Fantasztikus ez a könyv, mire a végére értem, már több receptet is kiválasztottam, amit szívesen kipróbálnék, kivétel nélkül megállják a helyüket akár egy vendégség esetén is. A gyönyörű ételfotók még akkor is meghozzák a kedvet egy kis süteményezéshez, ha éppen nem volt tervben.

Mindenesetre, mint már a bejegyzésem elején írtam, nem csak inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, hanem azoknak is, akik egy kicsit egészségesebben szeretnének hódolni az élvezeteknek, és lelkiismeretfurdalás nélkül ennének meg néhány szelet süteményt.

Bea

A könyvet megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper könyvnek tűnik, biztos sok finomság van benne. Szerintem be fogom szerezni és a nyáron kipróbálgatom a recepteket. ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az, érdemes kipróbálni az összes receptet. Én a fiúknak fogok főként készíteni belőle, és szerintem fel sem tűnik majd nekik, hogy nem fehér lisztből van. Utólag mindig elárulom nekik, ha valamilyen egészséges verziót használok egy ételhez, és utána már sosincs ellene kifogásuk. Például a vegán ételeink nagy részét szívesen eszik. :D

      Törlés