2020. június 12., péntek

Dr. Váczi István: Kapitány voltam 2.


Újabb rendőrségi történetek

Dr. Váczi István könyve olyan könyv, amiből mindig örömmel és szívesen lehet olvasni a folytatást, mert az ember örül egy kis lazításnak, élvezi az olyan pillanatokat, amikor semmire nem gondolva, könnyen kikapcsolódhat, elmélázhat vicces eseményeken és megmosolyoghat tréfásra sikerült pillanatokat.

A rendőrviccek valamiért mindig népszerűek, még egy jó humorérzékkel bíró rendőr is tud mosolyogni ezeken. Mint ahogyan a könyv szerzője, dr. Váczi István volt rendőrkapitány mondja, a rendőr is ember, ezért miért is ne mosolyoghatná meg a rendőrvicceket, miért is ne fordulnának elő vele olyan vicces esetek, amilyeneket a könyvében  István összegyűjtött. 


IDE KATTINTVA elolvashatjátok az első kötetről írt bejegyzésemet, és mivel azt szórakoztatónak és jó olvasmánynak találtam, nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem róla, hogy elkészült a második kötet is. Véleményem szerint készülhet a harmadik is, akár egy sorozatot is el tudok olvasni a témából.

A második részben újabb 93 vidám vagy meglepő történetet olvashatunk, melyeknek főszereplői rendőrök, vagy olyan emberek, akikkel a rendőrök kapcsolatba kerültek, elkövetők, gyanúsítottak, bejelentők, és valamikor maga az esemény hökkent meg és gondolkodtat el, hogy te jó ég, tényleg van ilyen?!

Sőt, volt olyan történet, amelyen meghatódtam és elszorult torokkal olvastam, hogy sokszor milyen kevés is elég ahhoz, hogy valakinek örömet szerezzünk. 

Ebben a kötetben is nagyon sokféle témáról olvashatunk, pl. egy vicces alkalmassági vizsgálatról, melyben hős rendőrünk még azt is teljesítette, ami tulajdonképpen lehetetlen volt,  egy sáros polgármesterről, ahol a sár szó szerint értendő, a szatír és az autógumi meghökkentő, ám megmosolyogtató esetéről, és egy piros Reanult titkáról is, amit tényleg csak az élet tud produkálni, bár sok mindenre képesek a bűnözők is. 

Az áprilisi tréfa - történetek is igazán viccesek voltak, és igazolást nyert az a közmondás is, hogy nem mind arany, ami fénylik, egy vastag aranylánc főszereplésével. Ki ne ismerné a nyuszikás van rajta sapka, nincs rajta sapka viccet, nos egy ilyen poénnak maga dr. Váczi István is a szereplője volt.

Húszmillió forint most sem kevés, 15 évvel ezelőtt még több volt. Mennyire könnyű ellenállni ennyi pénznek? Ezt is megtudhatjuk az egyik történetből. Megmosolyogtató bürökrácia WC papír ügyben, a kutya az irodában esete és más kutyás történetek, a körözések furcsaságai és fonákságai, a rejtőzködő biztonsági őr, aki rendőr és sorolhatnám még a kötetben szereplő írások témáját. 

Néhány cím még kedvcsinálónak: A sugárzó mezei őr, A beagle mint lakberendező, A 22-es csapdája, Rendőrök a jakuzziban, Nyílt levél a vaddisznóknak, Nem akarok varázsló lenni!, Arasson csak nyugodtan, megvárom! A tangabugyi és a bilincs, Frodóért!.

Most olvasva a fejezetek címeit, felidéződtek bennem a történetek, és rájöttem, hogy van néhány különös kedvencem, az egyik az Akkor én hol vagyok? című írás, ami ismét csak a rendőrök emberi voltát bizonyítja, a Nem akarok varázsló lenni! című történet, ami azt mutatja meg, mennyire könnyű a hiszékenyebb embereket becsapni, bolonddá tenni, és jelentem, megfejtettem, melyik volt a nyomra vezető mondat. :D és még írhatnék jónéhányat, de most már tényleg befejezem. 

Dr. Váczi István történetei egytől egyig nagyon szórakoztatóak, remek olvasnivaló, nevetni mindig jó érzés, köszönöm, hogy olvashattam.

Bea




A könyvet megrendelhetitek IDE KATTINTVA.

Kapitány voltam facebook oldala


"A klasszikus rendőrvicc a jelentésekben, jegyzőkönyvekben érhető tetten. 
Van, aki nagyon precíz akar lenni, ezért elveszik a részletekben. 
Van, aki egyszerűen csak töri a magyar nyelvet. 
Előbbire volt példa, amikor az egyik kollégám, aki valószínűleg sok amerikai filmet látott 
akkoriban, szinte egy forgatókönyvből idézve a következőt írta:

... és ekkor óvatosan megközelítettem a házat. A kutya nem ugatott, mert nem volt."

*****
A körözések számtalan okot adnak a nevetésre. Elvégre egy jól megfogalmazott körözés aranyat ér. Főleg, ha pontos és szakszerű. Mint az is, amelyben az alábbi volt olvasható.
"Körözését rendelem el egy darab 28 cm átmérőjű, 6 cm magas piros lábasnak. 
Az eltűnés ideje: 2003. június 10., kb. 11.45 óra. 
Az eltűnés helye: Komló, Alap utca 52., földszint 1., konyhaablak külső párkánya. 
Különös ismertetőjegye, hogy tele van friss sertéspörkölttel. A pörkölt enyhén csípős." 

*****
"Summa summarum, a rendőr is ember, és a rendőrautó is csak egy jármű. 
Aztán meg azt szokták mondani, hogy a rendőrségen kétféle ember dolgozik. 
Aki tört már össze rendőrautót, és aki majd csak ezután fog."

2 megjegyzés:

  1. Kedves Bea!
    Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat!
    Igazán jó érzés ilyet olvasni. :-)
    Jó szórakozást kívánok a könyvhöz!
    Üdvözlettel: Dr. Váczi István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon köszönöm a megmosolyogtató, vidám perceket, amit a könyv olvasása okozott. :)

      Törlés