2020. május 18., hétfő

Angela Petch: A toszkán titok



Mindig is szerettem az olyan történeteket, amelyekben régi naplójegyzetek kerülnek elő a múltból, és a jelenben élő főszereplő az alapján próbálja összerakni valamelyik szülője, nagyszülője vagy éppen más őse életét.

A toszkán titok éppen ilyen, melyben Anna próbálja összerakni szülei, de legfőképpen édesanyja életét a 2. világháború idején. Anna 33 éves, amikor édesanyja meghal, az apját már korábban elvesztette. Nővére és bátyja ingatlant és ékszereket örököltek, Annára  készpénzt és régi naplójegyzeteket hagy az olasz édesanyja, Ines.


Anna éppen elveszítette a munkáját, van egy kapcsolata, melyet nem éppen a szerelem tart össze, amikor megérkeznek édesanyja jegyzetei a közjegyzőtől. Úgy érzi, változtatnia kell az életén, meg kell ismernie a gyökereit, ehhez pedig éppen a napló ad erőt.

Elutazik a szépséges fekvésű toszkán faluba, amelyet gyönyörű természet ölel körbe, hegyek, erdők, patakok szomszédságában fekszik a Rofelle nevű falucska, ahol szállást talált magának, és hamar összebarátkozik szállásadónőjével, Teresával.

Megismerkedik Francescóval is, aki segít édesanyja naplóit lefordítani, amiből Anna megismeri szülei megismerkedésének történetét, Ines részvételét az olasz partizánmozgalomban, gyengéd érzéseit Jim, az angol katona iránt, megtudja, miként került Ines Angliába, és hogyan boldogult ott, családja nélkül, Jim oldalán.
Anna édesapjáról is sokat megtud anyja leírásaiból, világossá válik néhány dolog a nehéz gyerekkorából, megismeri apja viselkedésének okait, ami hozzásegíti saját érzelmei elrendezéséhez is.

Ahogy Francesco napról napra jelenik meg az újabb és újabb lefordított oldalakkal, miként a múlt részleteire lassan fény derül, Anna úgy ismeri meg az édesanyját egyre jobban, és merül el egyre mélyebben az olasz kultúrában, ismeri meg étkezési szokásaikat és csiszolgatja olasz nyelvtudását.

A hely és a festői leírások a tájról gyönyörűek voltak, Ines közelebb került hozzám, mint Anna, talán azért, mert fiatal és naív volt, szerelmes és részvétele a partizánmozgalomban nagy bátorságra vallott. Szülei iránti szeretete nagyon megható volt, és az olasz falucska lakóinak összetartása példaértékű. A toszkán karakterek nagyon szerethetőek voltak és életszerűek.

Romantikus, megható történet, melyben a romantika nem csöpögős, végig izgalomban tart, Annával együtt vártam napról napra, hogy Francesco hozza már az új lefordított részeket, mert nagyon kíváncsi voltam a titokra. Amit hamarabb sejtettem, mint Anna, de nyilván az írónő is így szerette volna. :D

Tulajdonképpen ez egy szomorú könyv, mert Anna édesanyjának nem volt vidám az élete, de nagyon szívhez szóló és szeretettel teli, néhány helyen a könnyeim morzsolgattam.

A történet végére Anna édesanyjának titka a saját életének részévé válik, csodás megoldása annak, ahogy a múlt és a jelen összefonódott ebben a történetben.


Ami a könyv érdekessége, hogy bár fikció, de megtörtént események adták az alapját, a csodás toszkán vidék tele van történelemmel, régvolt emberek fájdalmas és gyönyörű történeteivel.

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése