2020. április 29., szerda

Owen Jones: Ornamentika


Egyedülálló gyűjtemény több mint 2300 klasszikus mintával

Ez egy nagyon különleges és szépséges könyv. A szerzője Owen Jones a brit képzőművészet meghatározó alakja, welsi származású volt, de Londonban született 1809-ben. 16 évesen Lewis Vulliamy tanítványa lett, aki a kor egyik tehetséges építésze volt, majd tanulmányai végeztével 1830-ban európai körútra indult, járt Franciaországban és Olaszországban, majd Görögországban, Törökországban és Egyiptomban. 

Ez az utazás keltette fel érdeklődését az iszlám építészet iránt, ami később az egész pályáját meghatározta. 



Nem ez volt az első könyve, az egyik legfontosabb munkáját a mórok építészetéről írta, majd később a tervezői tehetségét is kipróbálta, csempéket és mozaikokat tervezett. Építészként és dekoratőrként is tevékenykedett, legismertebb munkája a londoni Kensington Palace Gardens két mór stílusú lakóháza. 

Sikerült bekerülnie egy tekintélyes tervezők alkotta körbe, ennek köszönhetően felkérték, hogy legyen az 1851-es londoni Nagy Kiállítás társtervezője. Ezt a könyv 1856-ban jelent meg először, egyből hatalmas siker lett, egy korabeli folyóirat így jellemezte: "annyira szép, hogy akár az angyalok ábécéskönyve is lehetne."

Hamarosan az egyik legelfogadottab könyv lett díszítményalaktan témában, a maga idejében nagyon jelentős műnek számított, hiszen hűen tükrözi a viktoriánus kor művészetét és szépségét. 

Elsőként a művészeti, építészeti formák és színek elrendezésének általános alapelveit ismerhetjük meg a könyvben, ilyen tételekkel, mint

Az igazi szépség abból a kiegyensúlyozottsági állapotból fakad, 
amikor a szem, az elme és a lélek elégedett, mert nem érzékel hiányt.

és 

Ami szép, az igaz; ami igaz, annak szépnek is kell lennie. 

Majd ezután következnek a díszítőelemek az egész világból:

Barbár törzsek díszítőelemei




Egyiptomi díszítőelemek




Indiai díszítőelemek




Itáliai díszítőelemek




és így tovább, rengeteg gyönyörű díszítőelemet találunk ebben a könyvben, örömet okoz újra és újra átlapozni, amellett, hogy gyönyörködtet, inspirációt adhat bármiféle alkotáshoz, rajzoláshoz, festéhez, hímzéshez.

Érdekesség, hogy Owen Jones 1871-ben segített megtervezni George Elliot Middlemarc című regényének borítóját. 



"Az embert - bárhol él is - lenyűgözi a Természet szépsége, 
és képességéhez mérten igyekszik utánozni a Teremtő alkotásait."

*****
"A formák harmóniája az egyenes, a ferde és a hajlított  vonalak egyensúlyában, 
illetve ellentétében rejlik."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése