2020. április 27., hétfő

Gárdos Péter: Hajnali láz


Ez a történet a csodák története. A szerelem, az élet, a kitartás, az újrakezdés és a remény csodája. Felkavaró, szívmelengető, elszomorító és reményt keltő.

Amit még nagyon fontos tudni róla, az az, hogy igaz. Gárdos Péter szülei megismerkedésének és szerelmének történetét írta meg. A szerző sokáig csak annyit tudott szülei megismerkedéséről, hogy holokauszt túlélőként levelezni kezdtek egymással. Édesanyja, édesapja halála után átadta Gárdos Péternek ezeket a felbecsülhetetlen értékű leveleket, akit szülei története a Hajnali láz megírására késztetett.

A regény főhősei Miklós és Lili, a két különböző svéd kórházban lábadozó fiatal, akiknek élete tulajdonképpen ott kezdődik, ahol a holokouszt véget ér. Miklóssal egy halálos diagnózist közöl az orvos, tüdőbetegsége miatt mindössze 6 hónapja van hátra. De ő nem törődött ebbe bele, nem is készült a halálra. 117 szintén Svédországban lábadozó Debrecen környéki magyar lánynak írt levelet, melyben megírta, hogy társat, feleséget keres magának, akivel majd hazatérvén új, közös életet kezdhetnek.

Sokan válaszoltak is neki, de a levelezésekből végül csak Lili maradt, akibe Miklós tényleg beleszeret, és ez a szerelem viszonzásra is talál, a fiatalok számára igazi ajándék és remény ez a szerelem, Miklós élni akarása mindennél nagyobb erőre kap.

A történet stílusa egyszerű, olvasmányos, és nagyon megkapó. Átszövi a finom humor, mosollyal az ajkunkon olvassuk a szívbemarkoló levélrészleteket, és erősen szorítunk Miklósnak, hogy élni akarása és szerelmük tegyen csodát.

A táborok rémségeiről csak részleteket olvashatunk, úgy vannak ott a borzalmak, hogy nincsenek ott. De mégis átérezzük és borzongunk, amikor megtudjuk, hogy mit csinált Miklós a táborban és Lili megtalálása is szánalmat ébreszt bennünk, de nincs időnk elmerengeni ezen, mert az újrakezdés lehetősége segít félretenni a  borzalmakat, mi is reménykedünk, hogy terveik megvalósuljanak és szerelmük révbe érjen. Hogy új életet kezdhessenek, hogy hazatérhessenek és valamennyit visszakapjanak abból, amitől megfosztották őket.

Mivel ez a szerző valós története, tudjuk, hogy mindez sikerült nekik, ugyanakkor nagyon érdekes volt a svéd menekülttáborok életéről olvasni. Barátságokról, mely ápolt és ápoló, orvos és páciens között szövődtek, sorstársak barátságáról, a hétköznapi életről, az utazási korlátozásokról, a programokról, melyeket a lakóknak terveztek, valamint a Magyarországról érkező hírek okozta lelkiállapotokról.

Szívmelengető ez a történet, szerelemmel, humorral, reménnyel, féltékenykedéssel, árulással, de a legszebb mégis az benne, hogy ez egy igaz, jól végződött mese.

Bea



"- A lélekről szeretnék önnel beszélni, főorvos úr.
Lindholmnak az álla és az orra volt megvilágítva.
- Az fura jószág."

*****
"Magamról csak annyit, hogy nekem nem imponál az élesre vasalt nadrág 
vagy a jól fésült frizura, hanem a belső érték az, ami megkap engem."

*****
"Ki tudja? A sors néha kegyes a szívósakhoz."

*****
"Valamennyien tele vagyunk kétellyel. Kisebbekkel, nagyobbakkal. 
De ez nem ok arra, hogy hátat fordítsunk."

2 megjegyzés:

  1. Szia Bea !
    Egyszer már fent volt a várólistámon ez a könyv, de aztán valami miatt leszedtem. Most, hogy olvastam az értékelésedet ismét kedvet kaptam hozzá. Úgy látszik az évek múlásával jócskán megváltozik az ember érdeklődési köre. :)
    Köszönöm
    Ili

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig nagyon sokáig fent volt, aztán legutóbb a kezembe került a könyvtárban, és hazahoztam. Valami teljesen másra számítottam, mert nem emlékeztem a fülszövegére. De lehet, éppen ezért tetszett annyira. Örülök, ha megjött a kedved hozzá, szerintem tetszeni fog neked is. :)

      Törlés