2020. március 8., vasárnap

Lépésről lépésre: Eszterházy-kastély parkja, Fertőd



Igen, igen, jól látjátok! Ismét egy új rovat. :D Remélem, nem járok úgy, mint Titusz, akinek legalább 20 (lehet keveset írok) regénye van elkezdve, kb. 1-2  megírt fejezettel várnak hónapok, évek óta a sorsukra, illetve arra, hogy alkotójuk ne csak az új történetek kitalálásával foglalkozzon, hanem a megkezdetteket is befejezze.

Ehhez a rovathoz tulajonképpen már elég sok bejegyzésre valóm összegyűlt, ugyanis tavaly november óta minden hétvégén, a hétvége mindkét napján megyünk a férjemmel túrázni. Nem 20 km-ekre kell gondolni, hanem olyan 4-7 km-es nordic walking túrácskákra, amit van, amikor keményebben végzünk, de legtöbbször nem annyira, mert én lépten-nyomon megállok fényképezni. Ennek köszönhetően rengeteg fotóm összegyűlt és azt gondoltam jó ötlet, ha ezeket egy-egy bejegyzés formájában megörökítem, így megőrzöm magunknak is, de akár ötletet adhatok nektek is, ha túrázni támad kedvetek. 

Terveink szerint az ország más részein is szeretnénk majd kirándulni, ha vannak jó tippjeitek, akkor írjátok meg. Egyszer összeszedem majd azokat a dolgokat, amiket a cukorbetegségnek köszönhetek, ugyanis a hétvégi túrákat is azért kezdtük el, mert valami mozgásformát kerestem. Futni nem szeretek és nem is tanácsos túlsúllyal azzal kezdeni a mozgást, bicajozni szeretek és fogok is, amint egy kicsit jobb idő lesz. Errefelé extra szeles az időjárás, szokták mondani, hogy Sopronban mindig fúj a szél (a környékén is), így a bicajozással még egy-két hetet várok, de addig is itt van a gyaloglás, abban nem zavar sem a szél, sem a hideg. 

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy néhány percnyi autózásra van tőlünk Fertőd, ezért a legelső túráink egyikét a kastélykertben ejtettük meg. 





Mivel a kastély parkjába megyünk, ezért nem a főbejáratnál szoktunk parkolni, hanem a Porpáczy Szakközépiskola előtti parkolóban, ahol rögtön megtaláljuk a kastély hátsó kertjébe vezető utat.



Ez az út még aszfaltozott, de autóforgalom itt nem nagyon van, mindössze 500 méter és már a parkban vagyunk. A maga idejében az Eszterházy hercegek kastélyát és parkját a "magyar Versaillesként" emlegették és nem is ok nélkül.


Kidőlt fa futóval.

A kastélypark eredetileg 300 hektáros volt, akkora mint a Central Park. A Lés-erdő felé indultunk itt el, egy széles sugárúton, fura elképzelni, hogy ahol évszázadokkal ezelőtt hercegi méltóságok ültek a hintójukban és járták körbe a birodalmukat, mi most nordic walking botjainkkal menetelünk. 

Kevés ebben az időszakban a kiránduló errefelé.

Az is hihetetlen, hogy sosem jártuk még körbe az erdőt, mindig csak turistaként viselkedtünk és elsétáltunk a kínai pavilonig, majd visszasétáltunk. És ügyet sem vetettünk a Lés-erdőre, nem úgy mint most. 

Kínai mulatóház (Bagatelle)








A Lés-erdő fénykorában a magyarországi barokk kertművészet legjelentősebb alkotása volt. Az erdő a 18. században vált az Eszterházy-park részévé, amolyan "mulatóerdőként." Eszterházy "Fényes"Miklós vendégei napokat töltöttek a mulatóházakban, ahol már akkor több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorok álltak.






Az őszi és téli hétvégeken akkor választottuk túránk helyszínéül a fertődi kastélyparkot, ha nem volt sok időnk, csak átugrottunk ide és lesétáltuk gyorsan az aznapi adagunkat, miközben csodás tájban gyönyörködhettünk, sétánk elején és végén pedig a kastélyt csodálhatjuk meg. Azt gondolom, meglehetősen szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen szépségű hely van a közelünkben.

 Joseph Haydn
Csak elvétve találkoztunk egy-egy futóval, kutyasétáltatóval, de gondolom ez a tavaszi, nyári évszakokban megváltozik majd. 








Itt hamarosan véget is ért a túránk, amely az autónktól indulva és ugyanoda visszatérve 5,5 km hosszú, amit fotózgatások nélkül egy óra alatt simán meg lehet tenni.



Egykor a kastély udvarát szobrok, kővázák és szökőkutak díszítették, vízesések és mitológiai istenségekről elnevezett mulatóházak szolgálták a pompát. 


Cziráky Margit grófnő kedvenc virága a rózsa volt, az ő kívánságára épült 1908-ban az eredeti rózsakert, amit néhány éve rekonstruáltak, májustól gyönyörűszép rózsákat láthatunk itt.







avonn
A Cziráky Margit rózsakert 2020 májusától fogadja ismét l

Kiindulási pont a zöld emberke, és nagyon rácsodálkoztunk a szabályos alakzatra, amit a végén megláttunk, azóta tudom, hogy ezt az alakzatot a versaillesi kastély parkjáról mintázták.

Sportolási szempontból ez egy könnyű, sík terep, nem lehet eltévedni, és lehet koncentrálni a nordic walking helyes technikájára is. Nekünk ez amolyan miidőnk, amikor megbeszéljük a hét ügyes-bajos dolgait, vagy olyan  témákról beszélgetünk, amik otthon nem jönnek csak úgy elő a családi körben, de itt egyszer csak azt vesszük észre, hogy gyermekkori vágyakról, iskolai dolgozatokról, tervekről és nyári és még régebbi emlékekről beszélgetünk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése