2020. február 22., szombat

Megfőzünk mindent is: Vegán toros káposzta


Több bejegyzésemben is foglalkoztam már azzal, hogy családunk étkezése mostanában átalakult kissé. Én több, mint három hónapja növényi alapú étkezésre váltottam, férjem, aki ekkor már egy éve vegetáriánus volt, úgy döntött, hogy ő is megpróbálja.

Titusz január 4-én este megkérdezte tőlem, hogy a rakott krumplit lehet-e hús, azaz kolbász nélkül készíteni. Ugyanis a rakott krumpli az egyik kedvenc étele. Mikor mondtam, hogy igen, akkor kijelentette, hogy ő akkor mostantól nem eszik több húst, azaz vegetáriánus lesz. Szereti a húst, de sajnálja az állatokat és gondolkodik ezen már egy ideje - mondta.


Erről én másnap el is feledkeztem és vettem otthon megsüthető hamburgerhúst, hozzá minden mást, és örömmel újságoltam Titusznak, amikor hazaértem. Ő ekkor megjegyezte, hogy úgy látszik elfelejtettem, hogy mit mondott tegnap este. Nem evett belőle, mint ahogyan azóta is tartja magát az elhatározásához, úgy, hogy bátyja, Bence eszik húst.

Vannak azonban olyan ételek, amiket mindannyian megeszünk. Hamar rájöttem, hogy lehet hús nélkül élni, és nem is maga a hús hiányzik igazából, hanem bizonyos ételek ízvilága, így régebben el nem tudtam volna képzelni az életemet egy jó kis szabolcsi toroskáposzta nélkül. Sehol nem ettem olyan finomat, mint ahogyan mifelénk készítik. De gondolom, mindenki van így néhány étellel, hogy az az utánozhatatlan, amit gyerek- és fiatalkorában otthon készítettek, amit megszokott. Ilyen még a töltött káposzta, de arról majd egy másik bejegyzésben írok.

Mivel ételek kezdtek hiányozni, nem a hús, ezért elkezdtem utánaolvasgatni, hogyan is kell hús nélkül elkészíteni őket. Nagyon érdekes és változatos megoldásokra bukkantam, amik közül sokat kipróbáltam azóta. A toros káposztát viszont, úgy akartam elkészíteni, ahogy addig szerettem, ezért gondoltam egy merészet és megpróbáltam tofuval helyettesíteni a húst, ugyanazokat a fűszereket használva, mint a húsos változatában.

Remekül sikerült! Olyannyira, hogy mindenki imádja, nagyon gyorsan elfogy, én pedig örülök, hogy kedvenc ételem megmaradhat az étrendemben és az életemben.

Hozzávalók:

kókuszzsír v. olaj
1 tofukocka (legtöbbször a Lidlben veszem, 180 g-os)
1 zacskó savanyú káposzta (800 g körüli)
só, bors, pirospaprika,
dobozos paradicsomsűrítmény



Kicsi kókuszzsírt felolvasztottam, beletettem a felkockázott tofut és megpirítottam.




Amikor megpirult, hozzáadtam a kinyomkodott savanyúkáposztát. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor át is lehet öblíteni. 


Addig kavargattam, amíg a káposzta is összeesett, megpirult, kb. 10-15 percig, ezután tettem bele sót, borsot, 1-2 kávéskanál pirospaprikát, majd a paradicsomsűrítmény harmadát-felét, úgy, hogy ne ússzon benne, de jól elérjen mindenhová. Így is kavargattam még egy ideig, kb. 10 percig, és már tálalhattam is. Az a jó még a növényi étkezésben, hogy legtöbbször lerövidül a főzési idő, így pikk-pakk kész vagyok.

Ha van kedvetek, próbáljátok ki és írjátok meg, hogy sikerült.


2 megjegyzés:

  1. A savanyú káposztát előtte a sütőben nem pároltad egy kicsit? /alufóliával letakarva/ A kavargatással nem törik össze tofu?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem törik össze a kavargatással, mert a külseje kap egy ropogós kérget. A sütőben is lehet párolni, szoktam úgy is, de ez esetben lusta voltam kipakolni a sütőből az ott tanyázó serpenyőket és tepsiket. ;)

      Törlés