2019. december 12., csütörtök

A fa alá #2


Már harmadik éve, hogy elindítottuk A fa alá... című, ajándékválasztást segítő sorozatunkat, szerettétek, így ebben az évben is ismétlünk. Az ajánlataink között lesznek olyan könyvek, amelyeket már olvastunk és értékelést is olvashattok róla a blogon, és lesznek olyanok is, amelyek még csak várakoznak az elolvasásra.


Biztosan észrevettétek már, hogy mesekönyvekről és ifjúsági könyvekről éppúgy szeretek írni, mint a felnőtteknek szóló könyvekről. Ez azért van, mert egyszerűen imádom őket. Rengeteget olvastam a gyerekeknek, míg kicsik voltak, ők is szerették és én is, még akkor is, ha volt olyan mesekönyv, amit már kívülről tudtam, és amikor már századjára olvastam el, akkor azzal szórakoztattam magam, hogy szándékosan vétettem hibákat a szövegben, vagy írtam át fejben egy-egy jelenetet, és kíváncsian vártam, melyik gyerek veszi hamarabb észre. :D

Az Anna, Peti és Gergő történeteket a gyerekek egy idő után kifejezetten Apától szerették hallani, mert jó pár olvasás után belevitte a saját ötleteit, és pl. gipsy stílusban olvasta fel őket, ami jelen esetben erős tájszólást jelent (tezsvírem, há, mér' menjünk arra a játszautérre, nincs ott más, csak sok pulya) , amin nemcsak a gyerekek, de én is fetrengtem a röhögéstől, és bizony volt még néhány ilyen ötlete, amitől ő lett az örök Anna, Peti, és Gergő felolvasó. 


A lényeg, hogy én azóta is benne ragadtam a mesék, a gyerekkönyvek és ifjúsági könyvek világában, a Pagony könyveit pedig különösen szeretem. A mai ajánlóban a kiadó könyveiből szemezgettem.

Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb

A könyv három elalvást segítő mesét tartalmaz, melyeket leginkább a finom, szelíd és érzékeny jelzőkkel tudnék jellemezni. 

Az első történetben Dorkáról és Györgyi babájáról olvashatunk, akit Dorka mindenhová magával visz.

A Mirkó baglya című mese Mirkóról és egy kisbagolyról szól, aki sosem nyitja ki a szemét, de nagyon szeret könyvtárba járni Mirkóval és imádja a könyveket. Kedves és szeretetteli történet.
A nagy pele című, harmadik mese pedig egy testvérpárról szól, akik egy erdei házikóban nyaralnak szüleikkel és nemcsak nappal, hanem esténként is különös kalandokban van részük.
Szerintem nagyon kedves mesék, olyan pihe-puhák, a gyerekek magukra ismerhetnek benne. A  bájos  illusztrációk is tökéletesen simulnak a mesékhez, kiválóan megjelenítve azt az álomszerű, különös hangulatot, amit Harcos Bálint meséi megteremtenek.
IDE KATT, ha elolvasnád a könyvről írt blogbejegyzésemet. 

Wéber Anikó: A cseresznyeliget titka

A Cseresznyeliget titka egy kora délután érkezett, Titusz éppen hazajött az iskolából, elolvasta a fülszövegét és azt  mondta: Ez akár én is lehetnék, csak fiúban. 

Wéber Anikó jól ismeri a gyerekeket és az őket érintő problémákat, ezt már bizonyította az előző könyveiben is.

Ezúttal a 11 éves Kittit ismerhetjük meg, aki ötödik osztályos, vannak barátnői az osztályában, mégis kívülállónak érzi köztük magát. Néhány nap múlva nyári szünet, a barátnői külföldi családi nyaralásokra és divatos táborokba készülnek, Kitti azonban a vélt kanadai út helyett, ahová nem vihette magával az édesanyja, Cseresznyeligetbe készül a nagynénjéékhez.

Cseresznyeliget egy unalmas helyként él emlékezetében, ahol nem történik semmi, ahol nem ismer senkit és ahol nem tudja mit fog csinálni szinte egész nyáron. Kitti sokat van egyedül, ezért önmaga szórakoztatására történeteket talál ki, vagy képzeletben divatos ruhákat ad régimódi tanárnőjére.

Hamarosan kiderül azonban  - bár eleinte valóban annak tűnt -,  hogy  Cseresznyeliget egyáltalán nem az az unalmas hely, amilyennek Kitti elképzelte. A nagybátyja a  lány szórakoztatására, elmeséli Cseresznyeliget titkát, ami nagyon felkelti Kitti kíváncsiságát és azonnal lángra gyújtja a képzeletét.
IDE KATTINTVA elolvashatjátok a blogbejegyzést is. 

T. S. Eliot: Macskák

Ennek a könyvnek az érdekessége, hogy 1939-ben jelent meg először, számos kiadást ért meg az évek alatt, a Goodreads adatai szerint 139-et. Azt hiszem, ez elég jó bizonyíték arra, hogy mennyire időtálló ez a könyv. 

Macskák mindig voltak, vannak és lesznek. Macskarajongók ugyanúgy, akiknek szintén nagyon ajánlom ezt a könyvet.

Axel Scheffler illusztrációit imádtam ehhez a macskás könyvhöz is, már a Csizmás Kandúr olvasásakor is bebizonyította nekem, hogy irtó aranyos cicákat tud rajzolni, de amúgy is nagy kedvencem.  

A verseket T.S. Eliot eredetileg a keresztgyerekei szórakoztatására írta, de mint mondtam, felnőtteknek is nagyon szórakoztató és élvezetes olvasmány.

A versek adaptációjából született a világhírű Macskák című musical, ami azt hiszem sokat elárul ezekről a macskaversekről. Mondhatjuk-e azt, hogy nincs két egyforma macska? T.S. Eliot könyve erről tanúskodik, amelyből azt is megtudjuk, hogy már a macskanév kiválasztása is egy kényes probléma, mert egy macskát bizony három név illet, hogy valamelyest kifejezze az egyéniségét.
Ha a blogbejegyzést is elolvasnátok, IDE KATTINTVA megtehetitek.



Berg Judit: Rumini a Tükör-szigeten


Melyik 6-12 éves gyerek ne örülne egy vadonatúj, még ropogós Rumini-kalandnak? Pedig a könyv így kezdődik: Elég a kalandokból!

Nekem ez a könyv lesz az első találkozásom Ruminivel, valahogy ez kimaradt a mi életünkből, szerintem éppen úgy nőttek a gyerekek, hogy elkezdtek nagyobbaknak szóló könyveket olvasni, amikor a Rumini-könyvek megjelentek, de én most nagyon örülök, hogy elolvashatom, már itt várakozik a polcomon. 




Wéber Anikó: Visszhangország
Keserédes, szép történet, amit nem csak gyerekeknek ajánlanék, – 7 éven felüli ajánlás van a könyv borítóján –, hanem a szüleiknek éppúgy, mert a történet tulajdonképpen az elhanyagoltságról, a magányossá válásról szól. 

Felhívja a figyelmet arra, hogy még ebben a pillanatban szaladjunk oda a gyerekeinkhez, öleljük meg őket, hívjuk fel szüleinket, beszélgessünk velük, vagy nézzünk be a szomszéd nénihez, mert sokszor egy kis odafigyelés hiányzik, egy kis törődés, amit a mai világunkban mintha nehezebben lehetne megtalálni.

A könyvről írt bejegyzésemet elolvashatjátok, IDE KATTINTVA. 




Csák-Nagy Krisztina: Bezzeg Soma szívsajgása

Ezt a könyvet még éppen az imént olvastam el, bejegyzés nem született róla, de nyugodt szívvel ajánlom, mert nagyon érzékeny finom, egyáltalán nem hétköznapi könyv. Bezzeg Somáról, érzelmekről, félelmekről, barátságról, szeretetről szól. 







Kovács Attla: Micsoda költözés

Kovács Attila könyveivel már találkozhattatok, a Holden Rose néven írt detektívtörténetek formájában. Akik kedvelték azokat a nyomozós történeteket, azok szeretni fogják ezt a könyvet is, mert most sem marad el a nyomozás, a rejtélyes események ebben a történetben is jelentős szerepet kaptak. 

Most a Pipacs utcában kezdődnek a kalandok és Lali a főhősünk. Hamarosan értékelés is érkezik a könyvről, belenézegetve vicces és aranyos, szerintem jó választás fiúknak és lányoknak egyaránt.








Luca Novelli: Hawking és A fekete lyukak rejtélye

Tudósok, akik felfedezéseikkel megváltoztatták az emberi gondolkodást, miközben megismerték a világot, zseniális elméleteket és masinákat alkottak, amelyek a mai napig hatással vannak az életünkre. 

Ismerd meg az életüket és találmányaikat, úgy, ahogyan azt ők elmesélik!

Nálam még egy könyv van ebből a sorozatból, a másik Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt. 



Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

24 nap - 24 vers, Rufusz Kinga csodaszép illusztráicóival. 

Az ünnep azé, aki várja - és a várakozás ugyanolyan szép, mint maga az ünnep. A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes, meleg téli estéken csöndesedj el Szabó T. Anna békés soraival, minden napra egy verssel, egészen karácsonyig. 








Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin

Legújabb kedvencem, ez egy csodacuki könyv, amelyről nem értékelést írtam, hanem én is beszálltam a könyvbéli levelezésbe, IDE KATTINTVA elolvashatjátok, nagyon aranyos könyv, imádtam!











A legkisebbeknek is szuperjó lapozókat találhattok a Pagony oldalán, legutóbb Kisnyusziról írtam, amiben az alvás és a fürdés témáját beszélhetitek meg, olvashatjátok el, sőt aktivizálhatjátok a ti kisznyuszijaitokat.

IDE KATTINTVA elolvashatjátok, mit írtam róla, és találtok még itt két másik könyvet is, Berg Judit: Sári a Vadasparkban és Szabó Borbála: A nagyok is voltak kicsik című könyvet, a Most én olvasok sorozatból. 








Nemrég olvastam, ezért még nem találtok róla értékelést, de nagyon-nagyon imádnivaló keménylapos lapozó a Kvirtek és kvartok című könyv, amely Julia Donaldson és Axel Scheffler alkotás, és már a Kuflik is elindultak a lapozók világába, Pofánkáról már olvastam is egyet. 
Egyszerű, cuki, a legkisebbeknek, mert a kuflikat nem lehet elég korán elkezdeni. 

Tudnék még sok jó Pagonyos könyvet írni, de inkább nézzetek be az oldalukra, és szemezgessetek az ott talált szépségekből IDE KATTINTVA.

Ha pedig igényes, minőségi gyerekjátékot kerestek akkor érdemes a Pagony könyvesboltjaiba is bekukkantani, mert igazi szépségeket, kincseket lehet találni. A Soproni Pagonyban tett látogatásomról ebben a bejegyzésemben írtam is egy képes beszámolót, melyet IDE KATTINTVA elolvashattok.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése