2019. november 22., péntek

Jesztl József - Lencse Máté: Jól játszani

7 táblás játék

Bence:
Mindig is érdekesnek találtam a tényt, hogy régészek találtak olyan társasjátékokat vagy azoknak leírását, amelyek több ezer évesek. Ezek szerint már az ókori rómaiak, görögök és egyiptomiak, a mi modern társadalmainktól merőben eltérő kultúrák is fontosnak, a mindennapi életük részének tartották a játékokat.

Mintha az emberiségnek nem csak amolyan szórakozás, hanem mélyről jövő igénye lenne a játék. És mégis, bár gyerekkorunkban még tudjuk mit jelent játszani, ám a legtöbb felnőtt (sok minden mással együtt) ezt szinte teljesen elfelejti.

Ennek az okait persze sok mindenben kereshetnénk, például a társadalmi normáknak való megfelelésben ( miszerint játszani gyerekes dolog), de ok lehet például az is, hogy sokan nem tanulnak meg jól játszani, ezért inkább feladják. Ez a könyv pedig ezt próbálja meg orvosolni valamilyen formában.
A benne található hét különböző társasjáték mindegyike nagyszerű szórakozást nyújthat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezek tipikusan azok az absztrakt játékok, amelyeknek a szabályait viszonylag egyszerűen el lehet sajátítani, ám mindig lehet bennük fejlődni, minél többet játszunk velük annál jobban látjuk át a lehetőségeinket.

A könyvben jobbnál-jobb játékokat találhatunk, amelyek mindegyikéről elmondható, hogy rövid és gyors, mégis kellően gondolkodtatóak, az agyunk különböző területeit mozgathatjuk meg általuk, biztos, hogy mindenki talál benne kedvére valót.


Az első két játék a Katicatülekedés és az Óriás kődobálós, igazi előre gondolkodós, taktikázós játékok.
Mindig is szerettem a dámát, a Mézi nevű játék ezen csavar egyet és hoz létre egy érdekes és jópofa varációt.

A sakkot viszont különösebben nem kedvelem, a könyvben található Koboldsakk viszont egy nagyszerű, leegyszerűsített sakkvariáns, amiben minden megvan amiért szerethetjük a sakkot, de  sokkal rövidebb és átláthatóbb.

A Vízililiomok szintén egy rövid és pörgős játék, amelyben póbára tehetjük taktikai képességeinket.

Az egyik kedvencünk a Gombagubanc volt, nagyon szórakoztató és  meglepő volt, milyen sok szót össze tudunk rakni néhány betűből.

A Pentomínó-erdő állataival való feladatok a könyvben nehezebbek voltak, mint elsőre tűntek, de nagyon jó szórakozást és persze kihívást jelentett a megoldásuk, a szintén nagyon jó Mocsárjárás nevű játékkal egyetemben próbra teszi a térlátásunkat és a kreativitásunkat.


A játékok szabályait alapvetően könnyű volt értelmezni, egyedül az Óriás kődobálóssal gyűlt meg a bajunk. Utána viszont tudomást szereztünk erről a magyarázó videóról és teljesen világossá vált minden.

A könyv nagy különlegessége, hogy minden játéknál vannak különböző előnyadási lehetőségek felsorolva, amelyekkel kiegyenlíthetjük az esélyeket, így mindenki számára szórakoztató marad a játék.

Szerintem a legjobb fajta tanulás az amikor az ember észre sem veszi, hogy tanul, mert egyszerűen annyira élvezi amit csinál. A társasjátékozás pedig pont ilyen, a könyvben szereplő játékok a logikától a kreativitáson át a térlátásig sok készséget fejlesztenek.


Nekem nagyon tetszettek a könyv illusztrációi is, jó volt elmerülni az általuk teremtett világban.
Mindent összevetve szerintem ez a könyv egy nagyszerű kezdeményezés, el tudnék képzelni belőle akár egy egész sorozatot.

Amiért én még plusz pontot adok a szerzőknek, az a könyv végén található inspirációk felsorolása, melyben leírják, hogy melyik játékokat használták ihletforrásként.


Bea:
Bence nagyon jól összefoglalta a játékok és a könyv lényegét, így én már csak azt tenném hozzá, hogy ez a társasjáték-könyv nagyszerű szülői segítség is lehet, ha várakozni kell valahol a gyermekünkkel, vagy elvihető egy utazásra is, egy könyvnyi helyet foglal, viszont annál nagyobb élményt nyújt. 

Nagyon szép könyv, aranyos szereplőkkel, a kemény borítás, a belső spirálozás, valamint a vastagabb, keményebb lapok tartósságot, strapabíróságot ígérnek. A játék kellékei a könyv végén vannak egy mappaszerű borítékban, de ha szeretnénk, akkor egy dobozkában vagy egy kis zsákban is tárolhatjuk és magunkkal vihetjük őket. 



2 megjegyzés:

  1. Ez szuper, mármint az ajánlás, de persze játékként sem mellékes, főleg hogy milyen hasznos tudnivalók lapulnak bennük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ezt bátran ajánlom, mert egyszerre hasznosak és szórakoztatóak ezek a játékok. :)

      Törlés