2019. augusztus 22., csütörtök

Toby Amidor: Okoskonyha kezdőknek


Receptek, heti menütervek egészséges, útra kész ételekkel

Biztos mindannyian éreztétek már úgy, hogy unjátok a főzést, nincs kedvetek hozzá, esetleg nem is szerettek főzni, és mégannyira sem szerettek mindennap sok időt tölteni a konyhában ácsorgással, kavargatással, hogy aztán a család egy szempillantás alatt eltüntesse azt, amit ti hosszú órák verejtékes munkájával hoztatok létre. Éreztetek már hasonlót? 


Én igen, és bizony van, amikor egyáltalán nincs kedvem a főzéshez, olykor az is megfordul a fejemben, hogy szeretek-e egyáltalán főzni, vagy csak egy kikerülhetetlen dolognak tartom. Amikor viszont sikerül valami nagyon finomat főznöm rövid idő alatt, esetleg egy nagyon jól sikerült új ételt feltálalnom a családnak és mindenféle dicséreteket bezsebelnem érte, akkor rájövök, hogy mégiscsak szeretek főzni, szeretem a főzést, mint kreatív tevékenységet, amivel valami finomat alkothatok. 

Lehet a főzést okosan is csinálni, lehet előre tervezni, előre főzni, és ha sikerül jól megszervezni a dolgokat, akkor elég egy napot, maximum kettőt rászánni a család heti ételeinek elkészítésére. Nagyon sok időt lehet megtakarítani az előre gondolkodással, a főzés eltervezésével és megszervezésével.

Toby Amidor háromgyermekes édesanya, háztartást vezet, dolgozik és a gyerekeit fuvarozza mindenféle iskolai szakkörre, foglalkozásra, nagyjából, mint sok anyuka. Sok időt töltött főzéssel, sok pénzt költött élelmiszerre, mígnem rájött az előrefőzés örömeire és hasznára. Bejegyzett táplálkozástudományi szakember lévén tisztában van vele, hogy egészségesen étkezni, egészséges ételeket tenni az asztalra egy családban nap mint nap, nagy kihívást jelent.



Ebben a könyvében specifikus, lépésről lépésre kidolgozott útmutatót kapunk, menüterveket, amelyek egy hétre előre meghatározhatják, hogy mit egyen a család. Felhívja a figyelmet a főzési és tárolási utasításokra, mert nagyon fontos tényező az ételek frissen tartásában. A könyvben 6 hétre való, fokozatosan bővülő menüterv található, melyet a saját igényeinkre alakíthatunk.


A menütervek mellett nagyon sok egészséges receptet találhatunk a könyvben, de mielőtt ezek sorra kerülnének még alapvető tudnivalókról olvashatunk, pl. hogy Toby  szerint mik az alapélelmiszerek, egy felsorolást is találunk azokról az élelmiszerekről, amiket ő használ. 

Ideális tárolóedényekről és ételtárolási szabályokról éppúgy találunk információkat, mint Toby gyakorlati tippjeiről, az ételek tápértékéről, a főzés időtartamáról.


A receptek nem bonyolultak és hozzávalók is könnyen beszerezhetők, néhány dolog akad csak, amit nem biztos, hogy egy kisebb településen be tudunk szerezni, de ha itt is alkalmazzuk az előretervezést, akkor ez sem lehet gond, mert beszerezhető, amikor egy nagyobb bevásárlóközpontban, esetleg piacon járunk. Változatosak és nagyon hívogatóak, biztos ki fogok sokat próbálni közülük.


A szakácskönyv a kezdőknek nagyon nagy segítségére lehet, de a gyakorlott háziasszonyok is sokat tanulhatnak belőle, ha még nem élnek az előrefőzés lehetőségével, akkor a könyvben elolvashatják, hogyan csinálja ezt egy másik édesanya, valamint biztos talál mindenki benne egy-egy nagyszerű ételt, amit szívesen megfőzne, kipróbálna. 

A recepteket csoportosítva is megtaláljuk, alapok és szószok, reggeli, ebéd és vacsora, gabonaételek és zöldségköretek, valamint snack csoportosításban szerepelnek, de betűrendes útmutatóban is megkereshetjük őket a könyv végén. Nagyon tetszik, hogy minden receptnél jelölve van, hogy gluténmentes, tejmentes, vegetáriánus, dióféléktől mentes vagy éppen vegán-e.

Az ételfotók is szépek, ízlésesek, visszatükrözik azt a pontosságot és igényességet, amivel a könyv íródott.

- Bea -

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése