2019. augusztus 6., kedd

Játszik a család: Memofant


Bence

A Memofant egy nagyon kedves és jópofa családi memóriajáték.  Itt is az emlékezetünket használva kell különböző ábrákat megtalálnunk, ám ez a játék csavar egyet a tipikus memóriakártya szabályain, egy pörgős és izgalmas társast létrehozva ezzel.

A játék egy táblából, az életeinket jelző kártyákból, elefántkorongokból és természetesen a képlapkákból áll. Ezekből tizenkét darab van, négy számokat ábrázol, négy állatokat és másik négy pedig gyümölcsöket. Ezek mindegyike kék, zöld piros vagy sárga színű, ez is segíthet az emlékezésben. 




Kezdéskor a táblára kell helyeznünk a képlapkákat a betűkkel jelölt mezőkre, méghozzá véletlenszerűen. Ezután hagyjuk, hogy minden játékos megfigyelje a lapkákat, majd pedig letakarjuk azokat. A játékosok ezután sorban dobnak egy kockával, majd lépnek az elefántkorongjaikkal a tábla szélén elhelyezkedő mezőkön. 

Ezeken különböző utasítások találhatók, ezek határozzák meg, hogy mit kell tennie a játékosnak a körében. Előfordulhat, hogy egy konkrét képlapka megtalálása a feladatunk,  vagy három megadott színűt kell megkeresnünk, míg az is megeshet, hogy meg kell neveznünk, hogy bizonyos mezőkön milyen ábrák találhatóak. Ha egy játékos hibás lapkát fed fel, akkor le kell fordítania az egyik életkártyáját, ha valaki az összeset lefordította, akkor kiesik a játékból, természetesen az nyer aki utolsóként marad. 


Egyébként a játék hosszúsága aszerint variálható hogy hány életet adunk magunknak a játék kezdetekor. Ha egy rövidebb játékot szeretnénk, akkor nyilván kevesebbet, ha hosszabbat, akkor pedig több életet adunk magunknak.

A táblán olyan mezőkre is léphetünk, ahol a rajta szereplő utasítás szerint meg kell cserélnünk egymásssal két lapkát. Ez az, ami igazán megbonyolítja a játékot és nagyon szórakoztatóvá teszi, mert így egyre több mindent kell észben tartanunk.

Ez egy tipikusan olyan társas, amit néhány percbe telik megtanulni és egyből kezdhetjük is, ráadásul bárkivel játszható, hiszen csak a memóriánkat kell használnunk. 

Az is nagyon tetszik benne, hogy bár elsősorban gyerekeknek szól, de bőven van benne kihívás az idősebbek számára, hiszen egy idő után nagyon nehéz nyomon követni, melyik lapka hová került át, még a legjobb emlékezőtehetséggel megáldottak is könnyen elveszíthetik a fonalat. Szerencsére azonban lehet fejlődni ebben a játékban.

Összefoglalva tehát, ez egy nagyszerű, családi hangulatú társasjáték, mely mindamellett, hogy egyszerű és szórakoztató, nagyon jól megmozgatja az agyunkat. Azoknak, akik szeretik a memóriajátékokat mindenképpen érdemes kipróbálni.



Titusz

Nekem régen nagyon jó volt a memóriám. Néha még most is az, de van olyan hogy mondok valamit, és vissza kell kérdeznem, hogy mit mondtam. Na mindegy. A játék az ember emlékezetére épül. Én úgy gondoltam, hogy nem lesz túl nehéz. Aha, fenét. Második kör után azt se tudtam mi hol van. Úgyhogy én inkább jól elnevetgéltem a játékon. Szerintem nem meglepő, hogy Bence nyerte a játékot, de azért apa is elég ügyes volt. Második helyezést ért el (csak úgy megsúgom, hogy én estem ki elsőnek). De amúgy ez egy jó játék.


Bea

Nagyon szeretem a memóriajátékokat, bár a sima, klasszikus játék esetében (is) a fiúk vezetik a nyerési statisztikákat. A Memofant nem egy sima memóriajáték, nem csak felforgatjuk és visszaforgatjuk a lapkákat, hanem minden körben történik valami, ami sokszor már egy itt a piros, hol a piroshoz hasonlít. Bár igazából ahhoz sem, mert abban talán meg vannak győződve a játékosok, hogy tudják, melyik pohár alatt van a piros, a Memofantban pedig sokszor már fogalmam sem volt, hogy hol lehet. 

A játék végén azonban meg kellett állapítanom, hogy ha sikerül elrugaszkodnom a hagyományos felfordítós memóriajáték menetétől, akkor bizony ebben a játékban is vannak követhető szabályszerűségek és ha sikerül összeszedetten és komplexen gondolkodnom, akkor van némi esélyem, mint idősebbnek, bár be kell vallanom, valóban nagy kihívás. :D  

Nekem nagyon tetszik ez a játék, még úgy is, hogy nem a győzelemre hajtok, hanem csak a játék öröméért, a családi együttlét miatt ülök le a fiúkkal, no meg azért, hogy a memóriám tréningezzem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése