2019. július 8., hétfő

Gyerekek, gyerekek, szeretik a ... könyveket?


Ebben a bejegyzésben két  gyerekkönyvet mutatok be, az egyik a Most én olvasok! sorozatból egy vidám történet, a másik pedig egy diszlexiáról szóló, hiánypótló könyv.




Wéber Anikó: Marci és a farsang

Most én olvasok! 

Ez a könyvecske a farsangi jelmezversenyre való készülődést, majd a farsangi mulatságot meséli el. Az első osztályosok, így Marci is részt vesz a jelmezversenyen, miután kitalálta, hogy milyen álruhát öltsön.  A farsang izgalmas és mozgalmas volt, még egy rejtélyt is megoldottak a barátaival. 


A történet egyszerű és ismerős lehet minden kisiskolás számára, a fejezetek rövidek, a mondatok már  kicsit bővítettek és összetettek, a könyv elolvasása igazi sikerélmény lehet az olvasást kezdő szinten gyakorló gyerekeknek. Ez a könyv a négyszintes rendszerből a 3. szintet képviseli, 5-8 éveseknek ajánlja a kiadó.


"A farsang nagy lehetőség. Ilyenkor mindenki azzá válhat, amivé csak akar! 
Ha valaki kicsi, beöltözhet óriásnak. Bárkiből lehet erős hadvezér, 
furfangos kalózkapitány, híres szuperhős."


A könyvet Rátkai Kornél illusztrációi kísérik, kicsit retrós érzésem lett tőle, azt pedig szeretem. 


Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ezt a könyvet nagyon ajánlom iskolába készülő gyerekeknek, vagy már iskolába járó kicsiknek.  A történet Simiről szól, akiről iskolakezdés után hamarosan kiderül, hogy diszlexiás, azok a fránya betűk nem akarnak a fejében a helyükre kerülni, ezért nem megy olyan jól neki az olvasás és az írás, ami viszont kedvetlenné és frusztrálttá teszi, nem szeret iskolába járni.


A könyv megismertet bennünket a családja és tanárai hozzáállásával, azzal, hogyan lehet segíteni az olvasási és írási problémával küzdő gyermekeken, és közben Simi gondolatait is megismerjük. Meglátjuk azt, hogy a családja kedvező, elfogadó hozzáállása következtében, már teljesen máshogyan kezeli a fejében ő is ezt a problémát, rájön, hogy nincs egyedül. Megtapasztalja, hogy ő másban ügyes, és éppen annyira értékes emberke, mint az osztálytársai.


A könyv érdekessége, hogy Révész Emese ihletője saját kisfia volt, aki a könyv megszületése közben igazi kritikus figyelemmel felügyelte édesanyja munkáját, ha úgy érezte, javításokat is eszközölt a könyvben.

Nagyon tetszett, hogy olyan híres emberekről is olvashatunk a könyvben, akik szintén diszlexiával éltek és mégis híres, elismert ember lett belőlük, mintegy rávilágítva arra, hogy diszlexiától függetlenül is lehet értékes és sikeres az ember. Ilyen pl. Einstein, Leonardo da Vinci, Agatha Christie, John Lennon.


Ez a könyv a családoknak, szülőknek is szól, azoknak, akik diszlexiás gyermeket nevelnek és azoknak is, akik nem. Simi családjában mindenki kedves és megértő, de nem minden esetben van ez így, ez a könyv viszont rávilágíthat arra, hogyan is lehet kezelni ezt az olvasási- és írási zavart, miként lehet a legjobban a gyereket segíteni.


Persze önálló történetként is megállja a helyét, Simi és barátai kalandjairól és mindennapjairól is olvashatunk, izgalmas rejtéllyel is szembetaláljuk magunkat, egyszóval minden téren szuper olvasmány. 

Az illusztráció is nagyon tetszett, bár a szereplők fejét szoknom kellett egy kicsit. :D Metzing Eszter rajzait láthatjuk a könyvben. 


- Bea -


"Simi arra gondolt, hogy talán az ő unokái már automata iskolába járnak majd. 
Az automata tanár beszkenneli majd a gyereket tetőtől talpig, röntgenképet készít 
az agyáról, és annak alapján kiadja neki a feladatokat." 

*****
"Ha elromlana, elvinnék a tanárjavítóba - gondolta tovább Simi. 
- Jó napot kívánok, hoztam egy Beus nénit, undok és türelmetlen, tessék megjavítani! 
 És ha már itt van, kicsit eddzettebbé tehetné, akkor nemcsak mondaná, 
hanem meg is tudná mutogatni a tornagyakorlatokat, mikor helyettesít."

*****
"Megérezte azt, hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése