2019. május 14., kedd

Dinara Mirtalipova: A képzelet erdeje

Inspirációk mesébe illő népművészeti alkotásokhoz

Ezt a gyönyörű könyvet elnézve, eszünkbe sem jutna, hogy a szerző számítástechnikai és kibernetikai végzettséggel rendelkezik, és amikor még nem gondolta azt, hogy a művészet akár a fő megélhetési forrása is lehet, kódolást tanult és a programozási nyelvek világába vetette bele magát.

Miután az üzbegisztán származású Dinara családjával Amerikába költözött, eleinte szobalányként dolgozott, ahol vécéket súrolt és szobákat takarított. Ám a szerencse rámosolygott és az American Greetings irodájában talált magának egy második műszakos, részmunkaidős állást, ahol kreatív sablonokat kellett kivágnia. 



Dinara művészetkedvelő családban nőtt fel, szülei mindig is sokra tartották a művészetet, de inkább csak úgy a mindennapi élet részeként és nem, mint fő foglalkozásként tekintettek rá. Ezért is tanult a szerző programozást és kódolást. Amikor azonban az American Greetings irodájában ismét közel került a művészethez, akkor értette meg igazán, hogy ez a hivatása és elhatározta, hogy soha nem távolodik el a művészetek világától.


Elhatározását tett követte és autodidakta módon mindent megtanult a különböző képszerkesztő programokról, illusztrációkról, rajzolásról, Youtube-videókat nézett, sok évet töltött gyakorlással és saját portfoliója összeállításával, mígnem azon kapta magát, hogy az American Greetingsnél belsős művészi pozícióba emelkedett, ahol illusztrálási munkákat végzett.

Gyermeke születése után szabadúszó lett és ekkor teljesedett ki igazán a művészete. Könyveket illusztrált, textildesignokat alkotott meg, kitartó munkája tulajdonképpen meghozta gyümölcsét. 


A képzelet erdeje című könyvében megmutatja a saját rajz- és festészeti stílusát, arra biztat mindenkit, hogy inspirációként tekintsen a könyvére és találja meg a saját stílusát, mert a rajzolás és a festés anélkül is nagy öröm és megnyugvás, ha nem a fő megélhetési forrásod. Persze, ha még ebben a szerencsében is részed van, akkor az egy kiváltságos helyzet.


Dinara rajzai és festményei nagyon aprólékosak és részletgazdagok, színpalettájában a földes, kiegyensúlyozott, hamus hatású színek dominálnak, amelyeket narancssárga és sárga színekkel hangsúlyoz, de nagyon szereti a zöldet is. Nagy kedvence a fekete-fehér színösszeállítás. 


Miközben bemutatja a rajzait, betekintést nyerhetünk az életébe, megtudhatjuk honnan merítette virágos, népművészeti mintáinak inspirációját, és a könyvben található fázisfotókon keresztül bennünket is megtanít egy-egy virág lerajzolására, a festékek használatára, ecsetek kezelésére, szóval fontos kulisszatitkokra. 


Megtanulhatunk a segítségével játékos, karakteres állatokat rajzolni. Sokféle madarat, a hagyományos népművészeti kategóriába tartozó kakast, tyúkot, de dalos pacsirtákat, galambokat, trópusi tukánokat. is.  Rajzolhatunk macskákat, oroszlánt, rókát, medvét, gyönyörű pillangókat és bogarakat.


Majd gyönyörű lovak következnek, utána pedig tündérmesék és mitikus lények szereplőiben gyönyörködhetünk és le is rajzolhatjuk őket. Nem maradnak ki az emberek és házak sem, színpompás alkotásokat találunk, rengeteg ötletet meríthetünk a saját kézügyességünk kipróbáláshoz. 


A könyv végén konkrét projektötleteket mutat Dinara, amelyek megvalósításához igazán csak az elszántságunkra és kitartásunkra van szükség.

Gyönyörű ez a könyv, igazi vizuális tobzódás a színekben, a formákban, megunhatatlan látni- és csodálnivaló. Én csak nagy rajongással tudok beszélni róla. Ha szeretitek a szép, egyedi illusztrációkat, ha szerettek, vagy szeretnétek rajzolni, színezni, akkor Dinara Mirtalipova könyvének a polcotokon a helye. 

Én ezeket rajzoltam a könyv segítségével: 




Bea

A könyvet megrendelhetitek IDE KATTINTVA a Kossuth Kiadó oldalán,

Itt pedig egy rövid videót nézhettek meg a könyvről: https://youtu.be/PoHIAraYV1E



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése