2019. április 16., kedd

Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka


Első olvasásom Wéber Anikótól Az osztály vesztese volt. Az a történet azért érintett közelről, mert amikor Titusz elolvasta a fülszövegét, azt mondta, hogy ez a könyv akár rólam is szólhatna. Tulajdonképpen megrázó volt, hogy ő is hasonlóképpen érzi magát az iskolában, mint a könyv főhőse.

A Cseresznyeliget titka egy kora délután érkezett, Titusz éppen hazajött az iskolából, elolvasta a fülszövegét és azt  mondta: Ez akár én is lehetnék, csak fiúban. 

Wéber Anikó jól ismeri a gyerekeket és az őket érintő problémákat, ezt már bizonyította az előző könyveiben is.



Ezúttal a 11 éves Kittit ismerhetjük meg, aki ötödik osztályos, vannak barátnői az osztályában, mégis kívülállónak érzi köztük magát. Néhány nap múlva nyári szünet, a barátnői külföldi családi nyaralásokra és divatos táborokba készülnek, Kitti azonban a vélt kanadai út helyett, ahová nem vihette magával az édesanyja, Cseresznyeligetbe készül a nagynénjéékhez.

Cseresznyeliget egy unalmas helyként él emlékezetében, ahol nem történik semmi, ahol nem ismer senkit és ahol nem tudja mit fog csinálni szinte egész nyáron. Kitti sokat van egyedül, ezért önmaga szórakoztatására történeteket talál ki, vagy képzeletben divatos ruhákat ad régimódi tanárnőjére.

Hamarosan kiderül azonban  - bár eleinte valóban annak tűnt -,  hogy  Cseresznyeliget egyáltalán nem az az unalmas hely, amilyennek Kitti elképzelte. A nagybátyja a  lány szórakoztatására, elmeséli Cseresznyeliget titkát, ami nagyon felkelti Kitti kíváncsiságát és azonnal lángra gyújtja a képzeletét.

A lány néhány eseménytelen nap után óriási kalandba bonyolódik, megismerkedik a szomszédban lakó ikrekkel, Biankával és Barnabással, a cicájukat meggyógyító Róza nénivel, akinek a kertjében egy furcsa őz is lakik és Enikővel, aki a lerombolásra ítélt házban lakik és Kittivel azonnal nagyon jó barátnők lesznek.

Megismerhetjük Kitti rokonait, a kertészkedést kedvelő és nagy történetmesélő Ákos bácsit, az utazni vágyó feleségét Piroska nénit és az unokatesóját, a kamasz Márkot, akit tulajdonképpen a barátnőjén kívül senki nem érdekel. Ezáltal beláthatunk egy teljesen átlagos hétköznapi család életébe, akik elvállalták, hogy unokahúguk Kitti náluk nyaraljon, míg az édesanyja néhány hétig Kanadában dolgozik.

Cseresznyeligetet is bebarangolhatjuk,  - nagyon hangulatos helyet álmodott meg Wéber Anikó -, ahol az utcák római számmal vannak jelölve, ahol nagyon sok cseresznyefa nő, amelynek történetében boszorkányokról szóló mendemondák keringenek, ahol valahol el van rejtve egy ősrégi, titokzatos szakácskönyv és ahol sorozatos betöréseket követ el valaki.

Kitti és újdonsült barátai, Bianka és Barnabás az unatkozó és kalandra vágyó gyerekek lelkesedésével és energiájával vetik bele magukat a nyomozásba, ami igencsak izgalmas volt, és Kittinek már egyáltalán nem kell semmit kitalálnia, mert a valóság felülmúlt minden képzeletet.

A Cseresznyeliget titka már nem mese, hanem egy könnyed, vicces, kalandos olvasmány, amely a kiskamaszok problémáinak és érdeklődési körének tökéletesen megfelel, könnyen bele tudják képzelni magukat a szereplők helyébe, ismerősek lehetnek nekik a gondjaik, talán ők is éppen hasonló napokat és helyzeteket élnek meg, mint a könyv főhősei.


A Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozatába tökéletesen beleillik Wéber Anikó könyve, mely sorozatot 9-12 éves gyerekeknek ajánl a kiadó. Fiúknak és lányoknak, sőt szülőknek is remek olvasnivaló.

Abszolút szórakoztató, abszolút szeretni való, abszolút fiatalos! Abszolút ajánlom!

Bea

"Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék,
hogy sebesült őz vagyok?
Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék,
hogy én vagyok a felkelő nap?
Ha lánnyá változnék, milyen lennék?
Ha fiúvá változnék, milyen lennék?
És Te? Te mivé változnál a legszívesebben?"

*****

"Milyen is lenne zöld levéllé válni?
Fent lengedezni a cseresznyefa egyik ágán?
A szellő ritmusára táncolni, és hagyni, hogy a nap átsüssön a testünkön."

*****

Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék, hogy én vagyok a felkelő nap?

*****
"Megtudtam, hogy ha sírok, akkor csillog a világ.
Megtudtam, hogy sokféle alakot ölthetünk.
Lehetünk fűszálak a réten, vagy barackok a fán.
Lehetünk lustán elterülő felhők az égen."


A könyvet IDE KATTINTVA meg is rendelhetitek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése