2019. április 24., szerda

Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek


Ezzel a könyvvel kicsit megőrjítettem a családomat, lehet, már a könyökükön jött ki, amikor úgy kezdtem egy mondatot, hogy "A csillagközi kérdezz-felelekben olvastam..." , de azért mindig érdeklődve hallgatták.

Sőt, szerintem még az is lehet, hogy elolvassák majd, így mégsem idéztem és áradoztam annyit hiába. Régen volt már ilyen tudományos jellegű könyv, amelyik ennyire tetszett. Tudományos, de közben nagyon szórakoztató. 

Ehhez két dolog kellett még, az egyik Tim Peake, aki fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson (továbbiakban ISS), elég régóta az űrhajós pályára készült és nagyon élvezetes, szórakoztató stílusban számol be az ISS-en töltött hónapokról. A másik dolog pedig az, hogy mindig is különösen érdekelt ez a téma. Az űrhajózás, a világűr, de eddig eléggé távoli fogalmaim voltak arról, hogyan zajlanak arrafelé a dolgok.


A Csillagközi kérdezz-felelek címe szerint egy válaszolgatós könyv ugyan, de mégis úgy érzem, hogy olyan, mintha egy izgalmas, érdekfeszítő és vicces könyvet olvastam volna az asztronauták életéről, az ISS úgynevezett kulisszatitkairól, már amennyiben egy űrállomás esetében ezt el lehet mondani. 



Mindamellett, hogy jól szórakoztam, új ismeretekkel gazdagodtam. Megtudtam, hogyan lehet valakiből űrhajós, milyen képzettségekkel és készségekkel kell rendelkeznie, ami egy nagyon összetett kérdés és válasz. Az űr felfedezői között vannak pilóták, mérnökök, iskolai tanárok, tudósok és doktorok a világ minden részéből. Kőkemény kiképzés áll azok előtt akik az űrbe vágynak, nagyon sok mindennek kell megfelelnie ahhoz, hogy valaki űrhajós lehessen, de a lelkesedés, az elhivatottság, az emberi jellem fontos tényező.

Tim Peake szerint űrhajósnak lenni fantasztikus dolog, az űrben, az űrállomáson lenni felemelő érzés, ugyanakkor időnként félelmetes, néha pedig mókás. Nagyon sok izgalmas kérdésre nagyon érdekes válaszokat kapunk a könyvben, például megtudhatjuk, hogy az eső is hiányozhat az embernek, ha fent van egy űrállomáson. Egy hideg szitáló eső nagyon kecsegtető tud lenni egy asztronautának, aki már fél éve nem szívta a Föld levegőjét és zuhanyozni sem tudott. 


Megismerhetjük részletesen és alaposan a kilövés menetét és fizikáját, amiről azért bevallom, fogalmam sem volt, megtudtam, miért Kazahsztánból lövik fel az űrhajókat, mennyi időt töltenek az űrhajósok a fellövés előtt karanténban és milyen előkészületeknek a részesei ilyenkor. 

Tim Peake választ ad olyan kérdésekre, hogy mi volt a kiképzés legrosszabb és legjobb része, melyik volt számára a legijesztőbb pillanat a világűrben, miként lehet vécére menni az ISS-en, mi a legjobb a lebegésben, mi történik az űrszeméttel, milyen ételeket és hogyan esznek az ausztronauták az űrállomáson, milyen az űrben aludni és sportolni. Miért van egyáltalán szükség napi, rendszeres testedzésre?

Olvashatunk az űrben végzett tudományos és orvosi kísérletekről, maguk az asztronauták is kísérleti alanyai ezeknek a vizsgálatoknak. Az emberi test megismerését szolgáló kutatásokban nagy szerepet játszanak az űrhajósok is, az űrbéli kutatás előtt, alatt és utána is gyűjtik az egészségügyi adataikat, hogy azonosítani tudják milyen változások mentek végbe a szervezetükben. A betegségek másképp viselkedhetnek a csökkentett nyomáson, ezáltal akár értékes eredményeket is szolgáltathatnak  egy-egy betegség gyógyításának megoldásában. 

Olvashatunk vicces, undi és meglepő dolgokról, pl. hogy lehet-e az űrben teázni, hogy miért kell óvatosan lehúzniuk a zoknijukat az űrhajósoknak, hogyan borotválkoznak az űrben, hogy az ISS-en is lehet maratont futni, milyen volt Tim első űrsétája, hogyan mérik meg a súlyukat az űrállomáson tartózkodók. 

Amilyen izgalmasan hangzott a kilövés menete, a visszatérés a Földre nem kevésbé izgalmas és veszélyes, nagyon érdekes volt ennyire részletesen és alaposan belelátni az űrhajósok életébe és az űrkutatás jelentőségét ilyen közeli szempontból látni.

Imádtam ezt a könyvet, ajánlom mindenkinek, aki kicsit is kíváncsi az űrhajósok életére, felkészülésére, az űrben töltött idejükre, érdekli az űrkutatás és szeretne  eddig nem olvasott információk és érdekességek birtokába jutni. 

Tim Peake hobbija a fotózás, már ki is kölcsönöztem azt a könyvét, amelyben az űrben készített fotóin lehet ámuldozni és a készítésük körülményeiről olvasgatni.

A Csillagközi kérdezz-felelek című könyvet IDE KATTINTVA rendelhetitek meg.




"Megdöbbent, amikor megkérdezik tőlem, hogy tud-e unalmas lenni az élet az ISS-en... Pont ellenkezőleg, kiélvezzük azt a pár csendes pillanatot, amit magunkra tudunk fordítani. Lehet, hogy furcsán fog hangzani, de én mindig élveztem  esténként a fogmosást, mert a tisztálkodási területünk közel volt a Kupolához, így oda  tudtam lebegni egészen közel ahhoz a hatalmas ablakhoz, és pár csendes pillanatig élveztem a kilátást. Tetszett a dolgok ilyetén összekapcsolódása, hogy épp a lehető leghétköznapibb dolgot csinálom, mialatt  25-ször gyorsabban mozgok a hangsebességnél, és egy egész kontinenst látok elhaladni magam alatt."

*****

"Mindenesetre, ha egybolygós faj maradunk, akkor az elkerülhetetlen igazság  nem más, minthogy a kihalás felé tartunk."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése