2019. április 3., szerda

Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv


Könnyű pózok és irányított meditációk

Tökéletes béke a mindennapokban


A jóga többek között arra is tanít, amire nekem nagy szükségem van. Önfegyelemre és kitartásra. Éppen azért, hogy ne csak alkalomszerűen törjön rám a mozgási avagy a jógázási vágy, hanem rendszeresen végezzem, beépítsem a napi tevékenységeim közé. 

Egy új, jógáról szóló könyv mindig közelebb visz egy kicsit a célomhoz. Mert nagy lelkesedéssel vágok bele ismét a gyakorlatokba, fedezem fel újra a mozdulatokat, a gyakorlatokat és a rám gyakorolt jótékony hatásukat. 



A jóga az öngyógyítás legegyszerűbb formája. Ez a könyv segít abban, hogy kezdőként elsajátítsuk, újrakezdőként pedig felfrissítsük a régi gyakorlatokat. Az a jó benne, hogy nem kell tökéletes formában lennünk ahhoz, hogy elkezdhessük, mert a jóga lényege nem a tökéletesség. 

Még a könyv szerzője is bevallja, hogy ő is újra és újra belekezdett a jógába élete során, egészen addig, amíg élete részévé nem vált teljesen. Valami ilyesmit szeretnék én is elérni, ezért örömmel vettem kezembe ezt a kézikönyvet. 

Külön tetszik benne, hogy Jasmine arra biztat, hogy bármilyen helyzetben nyugodtan gyakoroljuk a jógát, pl. a konyhában állva, vagy bárhol ülve is, mert a jóga túlmutat a matracon végzett tevékenységeken, tulajdonképpen bármilyen tevékenységbe belecsempészhetjük. A jóga csillapítja a fizikai, lelki és érzelmi feszültséget. Márpedig, ha ez így van, akkor minden embernek jógáznia kellene.

Miután olvashatunk a jóga rövid történetéről, megismerhetjük részletesebben a jótékony hatásait is, majd a pózokkal és gyakorlatokkal ismerkedhetünk meg. A jóga akkor a leghasznosabb, ha a pózokra fordított figyelmet át tudjuk helyezni a mindennapi életünkbe is. Figyeljük magunkat és reakcióinkat ugyanúgy a jóga gyakorlatok végzése során, mint a mindennapi helyzetekben. 

A jóga egyik fontos eleme a légzőgyakorlat, a légzés nagyon hatásos tevékenység lehet a testünknek és elménknek is, ha pedig már tudunk a légzésünkre tudatosan figyelni és irányítani, mindjárt könnyebb elsajátítani a meditációt is. 

Az alap pózok megismerésével kezdődik a gyakorlatok képes bemutatása, amelyek megfelelő részletességgel, jól követhetően vannak leírva. Minden póznál fel van tüntetve a gyakorlat tulajdonsága, pl. hogy földelő, energizáló, nyugtató avagy kiegyensúlyozó gyakorlatról van-e szó. Ugyanígy a gyakorlat hatásáról is kapunk információt, hogy milyen eredményeket és érzéseket érhetünk el vele, nyitottságot, erőt, rugalmasságot, esetleg az összpontosításban segít a későbbiekben. 


A könnyebben elvégezhető pózok között is számtalan olyat találunk, aminek igazán jótékony hatásai vannak, pl. egy sima fekvő, félcsavart póz enyhíti a derékra nehezedő feszültséget, valamint a váll és a nyak terhelését. Növeli az energiát, serkenti az emésztést és a kiválasztást, valamint megnyugtatja az elmét és az idegrendszert. 

Vagy van egy vicces nevű "boldog babapóz", aminek a nevében van a tulajdonsága, azaz megnyugtató, és miközben rájövünk mennyire jólesik, mosolyogni fogunk a boldogságtól. Legalábbis a szerző ezt állítja. :)

Miután számtalan pózt végiggyakoroltunk, megtanultunk, a levezető pózok sem maradhatnak el, amelyek legalább annyira fontosak, mint a bemelegítés. 



A könyv végén a különböző légzésfajtákat is elsajátíthatjuk és gyakorolhatjuk, ezután pedig meditációs gyakorlatokat tanulhatunk. 

Valamint kész gyakorlatsorokat találunk, van itt kezdők mintagyakorlatsora, reggeli, délutáni és esti gyakorlatsorok, az időtartamok és a tulajdonságok feltüntetésével, ami szerintem egy hatalmas segítség kezdő jógázóknak, mert nem csak össze-vissza csinál ezt-azt, amitől esetleg hamar a kedvét is vesztheti, hanem céltudatosan, elszántan követheti végig a gyakorlatokat.


Nagyon tetszik még az is, hogy a könyv legeslegvégén kis képekben az összes jógapóz megtalálható, betűrendbe szedve, ez nagy segítség, a gyakorlatsorok elvégzéséhez, mert nem kell visszalapozgatni, hanem emlékeztetőként elég a Jógapóz-tárba belekukkantani. 

Ajánlom ezt a könyvet minden jóga iránt érdeklődőnek, nem csak, mint mozgásformát elsajátítani, hanem a jóga egész szellemiségével megismerkedni, mert ha önmagunkat megértjük és elfogadjuk, akkor elkezdjük a körülöttünk élőket is jobban megérteni és elfogadni és egyszer csak azt vesszük észre, hogy megváltozott a gondolkodásunk, az élethez való hozzáállásunk, önzetlenebbek leszünk, szeretünk adni másoknak, többet vagyunk a szeretteinkkel.
Figyeljük, éljük meg a bennünket körülvevő környezetet. Namaste.

Bea
Kép forrása: a szerző facebook oldala

"Tudatosan keressük a szemkontaktust, mosolyogjunk!"

*****

"Az, ha egyszerűen csak figyeljük az eget, a fákat, 
a földet a talpunk alatt, sétáló meditációvá válik."


A címre kattintva megrendelhetitek a könyvet: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése