2019. április 26., péntek

Anna Starmer: Színes otthon


Találjuk meg a kedvenc színeinket

Aki szokott a Pinteresten órákig böngészni és bámészkodni, valamint mappákba gyűjtögetni a lakásdíszítéssel, lakásberendezéssel kapcsolatos fotókat, annak igazi csemege lesz ez a könyv. Egy színek szerint tagolt könyv, melyben szabadon kalandozhatunk a színek, inspirációk, ötletek nagyszerű világában.

Nem szabályokat és követendő trendeket mutat meg, hanem kísérletező, megfigyelő énünket szeretné mozgósítani, arra biztat, hogy szeressük a színeket. A színek már alapjában nem egy unalmas téma.  


A színek kifejezhetik a személyiségünket és a hangulatunkat. Elcsábulhatunk néha a divatos trendek, az évszakok aktuális színei felé, de tulajdonképpen ez is a jelenlegi lelkiállapotunkat fejezi ki.

Ne féljünk használni azokat a színeket, amelyeket szeretnénk, próbáljuk ki bátran az otthonunkban kedvelt színeinket, idővel kiderül, hogy valóban jól érezzük-e magunkat ezekkel körbevéve, megnyugvást, jóleső érzéseket adnak-e, vagy keresnünk kell tovább a stílusunkat. 



A megfelelő színekkel javíthatunk a közérzetünkön, hangulatunkon. A színek nem csak ránk képesek hatni, hanem egymásra is, egy-egy gyönyörű szinkombinációval teljesen átalakíthatjuk otthonunk tereit.

A könyv arra biztat, hogy mindenből bátran merítsünk inspirációt. Ha jártunkban-keltünkben látunk valami szépet, ami megragadja a figyelmünket, fotózzuk le, a magazinokból vágjunk ki fotókat, nyomtassuk ki az interneten talált képeket  és alakítsunk ki belőle magunknak hangulattáblákat. 


Így kideríthetjük, hogy melyik szín milyen hatással van ránk, és könnyebben rátalálhatunk a saját stílusunkra és megtudhatjuk, milyen színek illenek hozzánk és életstílusunkhoz a leginkább.

A szerző részletesen elmagyarázza a színek hatásait, elmondja, mikor válasszunk nyugodt és halovány színeket, milyen hatása van a sötét és telített színeknek, mit érhetünk el az élénk színekkel, és mire hatnak a meleg vagy éppen a hideg színek.  Mire jók a kontrasztszínek, hogyan játszhatunk a textúrákkal és felületekkel, a mintákkal, a fényekkel. 


Több dolgot is imádtam a könyvben. Először is, a fejezetek elején fantasztikus, színekhez kapcsolódó idézetek vannak. Akár egy szoba falára is felírnám szinte mindegyiket. Csodálatosan szép fotók, színek szerinti fejezetek, és a színek alapos ismertetése, ezt kínálja a könyv.

Megtudhatjuk, hogy a kék nem feltétlenül hűvös szín, sőt sokszor az ellenkezőjét is tapasztalhatjuk, a kék zöldes és vizes árnyalatai nagyon megnyugtatóak, a melegebb és mélyebb tónusok nem keltenek hideg érzést. 



A zöld energiát adhat, javíthatja a közérzetet és nagyon jó alapot ad a többi színhez. A lágyabb árnyalatok, mint a zsályazöld, a mentazöld vagy az olívazöld nyugalmat árasztanak és biztonságot sugallnak.


És így tovább, megy végig a szerző a színeken, mindegyikkel megismertet bennünket, rengeteg gyönyörű  fotóval illusztrálja a mondanivalóját, nagyon-nagyon szép kiadvány.



Igazi tobzódás a szemünknek, a lapozgatásával nem csak a színekről tudhatunk meg sokat, hanem még a hangulatunk is  nagyszerű lesz, mert a színek vidámmá és jókedvűvé tesznek. Megyek elő is szedem a tavaszi hangulatú díszpárnahuzataimat, azt hiszem április közepén ennek amúgy is eljött az ideje.

A könyvben egy külön színminta füzetet is találunk, amely segíthet beazonosítani a különböző egymáshoz passzoló színárnyalatokat és segítségül vihetjük magunkkal például festék, textíliák vagy bútorok vásárlásakor.

A könyvet IDE KATTINTVA vásárolhatjátok meg.



"Szeressük a színeket, mert élettel, nevetéssel és fénnyel töltik meg az otthonunkat."

*****
"A világ elsődleges színe a zöld, és ez az, amelyből minden kedvesség kiemelkedik."
/Pedro Calderon de la Barca/

*****

"Június volt, és a világ rózsáktól illatozott.
A nap aranyport szórt a fűvel borított domboldalra."
/Maud Hart Lovelace/

*****

"Az élénk vörös színek - a skarlát, a cseresznyepiros vagy a bíbor - 
mind vidámak és fiatalosak. 
Bizonyára mindenki megtalálhatja a saját vörösét."
/Christian Dior/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése