2019. február 1., péntek

Horgolt és kötött konyharuhák és törlőkendők


Kötés és horgolás. Aki tud kötni, az előbb-utóbb megtanul horgolni is, és aki tud horgolni, az biztos kipróbálja a kötést is. Nem tudom, olyan van-e, hogy valaki egyformán szeret kötni és horgolni, bár saját magamról talán éppen elmondhatom, hogy nekem mindegy, melyikkel foglalatoskodom, mindkettő kikapcsol, ellazít. Kötni talán egy kicsit jobban tudok, ami azt jelenti, hogy a bonyolultabb csavart minták és a leszámolható norvég minták sem jelentenek nagy kihívást, kötöttem már mindkettőt. A horgolás kicsit keményebb dió, bár horgoltam már egy nagyon cuki kisrókát, a bonyolultabb mintákra még ezidáig nem vállalkoztam.

Ti mit szerettek jobban? Kötni vagy horgolni?  A következő két könyv mindkét esetben nagyon jól használható. Kérdezhetnétek, hogy miféle hóbort konyharuhát horgolni vagy kötni?!! Használ egyáltalán valaki ilyesmit? Amíg nem láttam a könyvet nekem sem jutott eszembe. 

Anyukám horgolt régebben maradék fonalakból edényalátéteket, ezeket használgattam is, mindig ott vannak a kezem ügyében. Nagyon jól jön a tűzhely sütőjében tárolt teflon serpenyőim kibélelésére is, ugyanis ott több serpenyőt is egymásba pakolok, de ezekkel a horgolt alátétekkel meg tudom védeni őket egymástól.

Camilla Schmidt Rasmussen & Sofie Grangaard: 

Horgolt konyharuhák, törlőkendők

Fonalfaló projektek lépésről lépésre

Aki szeret horgolni, annak nem hiányozhat a kollekciójából néhány konyharuha sem. Egyrészt nagyon hasznos módszer a maradék fonalak felhasználására, szemet gyönyörködtetőek a színes, más és más mintájú konyharuhák, másrészt védhetjük a környezetünket is, mert az eldobható, mikroszálas törlőkendők helyett időtálló, jól mosható és igazán jó nedvszívó képességgel rendelkező darabokat használhatunk.

A jó minőség érdekében a könyv készítői minden esetben 100 % pamutfonalat használtak, és felhívják már az elején a figyelmet arra, hogy mindegy milyen a fonalvastagság, lényeges, hogy megfelelő vastagságú horgolótűt válasszunk hozzá, mert a horgolásunk így lesz puha és rugalmas, márpedig egy konyharuha esetében ez nagyon fontos szempont. 

A könyvben lévő darabok konyhai használatra lettek kitalálva, de megfelelnek a fürdőszobában is mosdókendőként.

11 különböző minta szerepel a könyvben, mely többféle nehézségi fokozatot foglal magába. Mint a kézimunka könyveknél megszokott, egy horgolóiskolával kezdődik, ahol az alapvető pálcák horgolását részletes rajzok és leírások mutatják be. 

A minták neve is nagyon tetszett: hullócsillag, téltemető, tetőcserép, nyalóka, kockásliliom, tengeri szellő, erdő mélye, reggeli harmat, nagyi, fűrészfog és színes blokkok. Igazán szép, vidám és kreatív elnevezések egy konyharuhának. :D 


Egy csillagtól három csillag nehézségi fokozatig találhatunk mintákat a könyvben, én csak az egy csillagosakig merészkedtem, de egy rutinos horgolónak gondolom a három csillagos sem jelent problémát.

Az én kendőim:







Helle Benedikte Neigaard: Kötött konyharuhák, törlőkendők

Helle Benedikte Neigaard Dániában él és azt állítja, hogy a kötés maga a hygge, ahogy a dánok  is mondják. Nos ezzel teljes mértékben egyet kell értenem, mert engem is totál ellazítanak mindig ezek a kézimunkák. Nem beszélve az örömről, amit az elkészült alkotásunk láttán érzünk. 

Ahogy a horgolásnál, itt is nagyon jól fel lehet használni a maradék fonalakat, az egészen kevés maradékokat is, mert a csíkos konyharuhák is nagyon jól mutatnak, főleg, ha kedvenc színeinket használjuk fel hozzá. Egy szépen elkészített minőségi darab nagyszerű ajándék is lehet a környezetvédő vagy a kézzel készített dolgokat kedvelő barátainknak. 

Akárcsak a horgolós könyvben, itt is találunk egy kötőiskolát, ahol a nagyon alapokat megtalálhatjuk. Ezek az alapok elegek is a könyvben szereplő darabok megkötéséhez. 


A könyv 13 változatos mintát tartalmaz, az egyszerűtől a csavart mintáig, sok színnel és ugyancsak három nehézségi fokozatban.

Én ezeket kötöttem:







2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók, ügyes vagy. Nálam most a keresztszemes varrása a menő, kikapcsoló.

    VálaszTörlés