2019. január 18., péntek

2018, könyvek és én

Talán észrevettétek, hogy az utóbbi időben eléggé eltűntem innen a blogról, ennek ilyen-olyan okai voltak, de olvasni azért olvastam! Nem tudom, hogy az elkövetkezőkben milyen rendszerességgel fogok írni, de azért igyekszem majd nem egyedül hagyni Anyát, az anya-lánya könyvesblogon. :)

2018 legjobb thrillerei

Hm, azt hiszem most be kell vallanom valamit. 2018 nem a kedvenc műfajom éve volt. Pedig tavaly is jelent meg elég sok thriller, talán túl sok is, és a csalódások után már óvatosabban kezdtem bele egy-egy új bestseller pszichothrillerbe. De azért két könyvet meg kell említenem, az egyik Belinda Bauer csodálatos, furmányos A 19-es holtteste. Jó volt a történet, a stílus, az aspergeres főszereplő pedig egyszerűen imádnivaló volt.

A másik könyv az a Nő az ablakban. Nagyon vártam ennek a könyvnek a magyar megjelenését, idén pedig jön a film is majd belőle, azt csak mérsékelten várom.
Azt be kell látni, hogy maga a történet se nem különleges, se nem eredeti, egyszóval nem olyan jó. De a könyv hangulata és atmoszférája, az nagyon tetszett nekem, így emiatt semmiképpen nem hagytam volna ki.

2018 meséi

Most jöjjön két tényleg nagyon nagy kedvencem, ez pedig az Esti mesék lázadó lányoknak és ennek a koncepciónak a magyaros változata a Magyar mesék lázadó lányoknak. Mindkét könyv szuper volt, örültem volna, ha a gyerekkoromban is olvashattam volna ezekről a rettenthetelen hősnőkről. De felnőtt fejjel olvasva is szuperek voltak.

A harmadik könyv egy kicsit kakukktojás itt, de mivel ez is egy nagyon emlékezetes könyv tavalyról és szintén a mesék a főszereplők, muszáj itt megemlítenem. Manapság fénykorukat élik a mese át/feldolgozások, na ebben a könyvben mese továbbdolgozások vannak magyar kortárs írónők tollából. Fura, megdöbbentő, néhol vicces, de többnyire azért szomorú történetek ezek. Berg Judit Hófehérke folytatásától meg garantáltan tátva marad a szánk.

2018 és az 1001 könyv, amit...

Tavaly mindenki A szolgálólány meséjét olvasta, úgyhogy én is így tettem. Egyszer elolvastam, de engem valahogy nem fogott meg. A Lolita viszont annál inkább. Pedig ez nem az a könyv, amire azt mondja az ember, hogy hú de jó volt. Pedig de. :)

Capote-től eddig mindig csak novellákat olvastam, azokat nagyon szerettem és végre sorra kerítettem egy regényt is tőle, az is szuper volt.

2018 és Isabel Allende

Valahogy lemaradtam tavaly arról a hírről, hogy Isabel Allendének új könyve jelenik meg magyarul, így kellemes meglepetés volt, amikor észrevettem.  Azonnal lekaptam a könyvesbolti polcról és el is kezdtem olvasni.

Szép történet volt, de nekem egy kicsit hiányzott Isabel Allende. És ezt most a világ egyik legnagyobb Isabel Allende rajongóként nagyon nehezemre esett leírni.



2018 nagy kedvencei


Ahogy nézem, egyik könyv sem tavaly jelent meg, de mivel én meg tavaly olvastam őket itt a helyük. Az egyik nagy kedvencem a varázslatos Nővérek könyvesboltja volt, a másik pedig a szívbemarkoló Luke Livingston titkos élete. Mindkettő fantasztikus és nagyon különleges olvasmány volt.

2018 és a nonfiction

A thrillerek háttérbe szorulása mellett újra rátaláltam egy régi kedvenc műfajomra is, és szerencsére jó könyvekre is.

A Művelt társalgók könyve egy nagyon mókás és szellemes könyv, tele roppant érdekes figurával.
Elaine Morgan feminista, evolúciós munkásságával is tavaly ismerkedtem meg, és odáig vagyok tőle meg vissza.

Zsófi

2 megjegyzés: