2018. október 8., hétfő

Egérke és Furda borz

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

Képzeljétek, egyik nap a kertünkben nézelődtem, amikor a kerítésünk tetején egy egér szaladt el, majd egy szempillantás alatt eltűnt a szomszéd tyúkóljában. 

Valószínűleg erőteljes gyűjtögetésbe kezdett, hogy tele legyen a téli éléskamrája, ahol pedig tyúkok vannak, ott mindig akad egy-két ottmaradt búza-vagy kukoricaszem. Nincs könnyű dolguk, mert bár egy macskánk sincs, a minap kettő is settenkedett a kertünkben, valószínűleg ők is észrevehették, hogy némi erőfeszítésért zsákmányt találhatnak maguknak. 

Az Egérke enciklopédiája című könyv főhőse azonban az erdőben gyűjtögeti magának a télire valót, bár szeret teázni is, és mellé citromos kekszet rágcsálni. Szereti az enciklopédiákat, és kekszrágcsálás közben szívesen merül bele bármilyen témába, imád új ismereteket magába szippantani.


Egyik reggel egy természetről szóló enciklopédia után vágyakozik, és némi gondolkodás után el is határozza, hogy készít egyet. Elsősorban saját magának, de azért is, hogy a nyár végén látogatóba érkező nénikéinek meg tudja mutatni a lakóhelyének élővilágát. 

Ezután minden reggel útra kel és összegyűjti, rendszerezi a virágokat, a rovarokat, a madarakat, gyűjt, vág, rajzol, ragaszt. Először szétnéz a föld alatt, majd a föld felett, az erdőben és a tó partján, sőt még a víz mélyére is lemerészkedik, végül a kertben is tesz egy látogatást.


Ennek köszönhetően nagyon sokféle új információra tehetünk szert, rovarokkal és virágokkal ismerkedhetünk, táplálékláncról olvashatunk, megnézhetjük hol lakik a mókus, a borz, munka közben megleshetjük a harkályt. Benézhetünk a hangyákhoz is, de olyan ismeretlen állatkákkal is találkozhatunk, mint a tölgygubacs, és azt is megtudhatjuk, hogy a csarab virág-e vagy állat. Egyik kedvenc oldalam, amelyiken a madarak beszédét is megismerhetjük. 


Gyönyörű könyv, nagyon szép illusztrációkkal, aranyos történettel és sok új ismerettel. Biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz, mert annyi nézni- és keresnivaló van benne, hogy hosszú időre leköti a kicsik figyelmét. A természet szeretetére, és az állatok védelmére hívja fel a figyelmet ez a vicces és tartalmas könyv.

Itt egy cuki kis trailert is láthattok egérkéről:



Itt pedig egy szuper applikációt is letölthettek: www.egerkeenciklopediaja.hu

*****

Petr Stancik: Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít

Furda borz nem egy egyszerű borz, ismert építőmester ő, akit egy rókától kapott borókabor indít el a kísérletezés útján. Nem szerette volna kivárni azt a néhány évet, amit a róka javasolt a bor érlelésére, ezért meghányta-vetette a dolgot Sztányával, az uhuval. 

Sztánya, csak lufisszékben tud repülni és emellé még nagyon okos is, az ő ötlete a részecskegyorsító megépítése, amit meg is tervezett gyorsan, Furda építőmester pedig azon nyomban hozzálátott felépíteni, kíváncsi szemek pillantásaitól kísérve.  Ott volt egy egész őzcsalád és mindenki, aki éppen arra járt. 

Erről a fura szerkezetről és a kísérlet végeredményéről szól ez a bájos, vicces könyvecske, és természetesen egy nagyon bölcs tanulsággal is szolgál. Az illusztrációk nagyon kedvesek és szeretnivalóak. 

A Csirimojó Kiadó facebook oldalán sok érdekes információt találhattok még a kiadóról, a kiadott és tervezett könyvekről, valamint egyéb más eseményekről. 

Bea




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése