2018. október 29., hétfő

Darida Benedek (szerk.) - Kis Kós Antal (szerk.): Nagy borbélykönyv modern úriembereknek

Bajusz- és szakállápolási kalauz 

Már a könyv külseje is nagyon impozáns, belül azonban tele van csodás fotókkal, melyekben a végtelenségig lehet gyönyörködni. 

A vintage borbélyholmiktól a fantasztikusnál fantasztikusabb borbélyüzletekig, az igazán fess borbélyokon át a régi plakátokig nagyon el vagyunk kényeztetve ebben a könyvben képekkel.

Peabody Fawcett a brit királyi flotta nyugalmazott kapitánya társaságában járhatjuk be a világot, találkozhatunk rendkívüli emberekkel, akik rendkívüli élettörténetükről és újra divatba jött szakmájukról mesélnek nekünk. 


Peabody Fawcett kapitány
A borbélyhoz járás napjainkban reneszánszát éli, néhány éve újra divatba jöttek a szakállak, pontosabban a szépen nyírt, gondozott, ápolt szakállak. 


"A modern úriember életmódjával kifejezi a legmagasabb szintű személyes elvárásait. A 21. században az úriemberi lét már nem születési előjog, hanem tudatos döntés eredménye - azon alapszik, hogy az illető előnyben részesíti-e a jó modort az udvariatlansággal, a fegyelmezettséget a káosszal, az előzékenységet az alpárisággal szemben. Az igazi úriember megingathatatlan, és mindig alkalmazkodik korának kihívásaihoz."


Ez a könyv úriemberekről, szakállakról, borbélyokról, és életérzésekről szól. Arról, hogy kinek mit jelent a szakáll megléte, mit adhat egy jól karbantartott arcszőrzet a férfi egyéniségéhez, önbizalmához. Mikor divat és mikortól életérzés szakállasnak lenni. 

Bevetésre készülő pilóta
a Királyi Légierő egyik támaszpontján,
1942-ben.
A könyvből megismerhetjük a szakáll történetét, melyet a múltban nem csak a divat határozott meg, hanem királyok és egyházfők szeszélyei is befolyásolták. Megtudjuk, hogy az ősember számára a szakállnak funkciója volt, védelmet biztosított a hideg, a szél és a nap ellen, az ókori Hellászban pedig a bodorított szakáll számított divatosnak.


A 19. században az arcszőrzet divatja valódi virágkorát élte, látványos pofaszakállak, bozontos barkók, hatalmas szakállak, ez volt  a menő, ezáltal divatba jöttek az arcszőrzetápoló termékek is. Rengeteg fotót találunk ezekről a vintage termékekről a könyvben.


Mítoszok és mesék épültek a szakállviselés köré, ebből is kapunk egy kis ízelítőt, de a művészetek és a popkultúra szemszögéből is megvizsgálhatjuk a szakáll jelentőségét és szerepét. 




Megismerhetünk haj- és sminkszakértőket, akiknek munkáival minden bizonnyal találkoztunk már sok-sok filmben, és a különböző szakálltípusok között is kapunk idegenvezetést, a dapper stílustól megkezdve, a favágó és steampunk stíluson keresztül eljutunk egészen a hipszter stílusig, amely elnevezést napjainkban is szívesen használnak, pedig a negyvenes évekből ered, amikor a legújabb divatot követő fiatal férfiakra használták, ma már inkább maga a hipszter elnevezés a divat, a hozzá tartozó szakállal együtt. 




A szakállakon kívül nagyon sok borbélyüzletet is megismerhetünk, borbélyaikkal és borbélynőikkel együtt. A borbélyok művészek és tanácsadók is egyszemélyben, nagyon fontos az emberek iránti empátia, mert gyakran bizalmas és baráti szerepet is vállalniuk kell, miközben a munkájukat végzik.


A szakma jeles képviselőivel készített riportok és bemutatkozások zárják a könyvet, fantasztikus és nagyszerű emberek mesélnek szakmájukról, hivatásukról, álmaikról és azok beteljesüléséről. 





A könyv nagyon érdekes, sokszínű és bőségesen illusztrált, nagyszerű vizuális élmény is egyben. Szakállasoknak és borbélyoknak mindenképpen ajánlott darab.



"A középkorban a borbélyok afféle ezermesterekként 
a hajvágás és a borotválás mellett fogat húztak, sebeket láttak el, sőt operáltak is. "

*****

"A viktoriánus kor férfieszményét - a patriarchális családfő képét - 
is erősítette a szakáll, hiszen egyértelmű választóvonalat jelentett 
a férj és a feleség között."

*****

"Csak akkor tegyünk fel kérdéseket egy borbélynak az ollóiról, 
ha utána lesz időnk meghallgatni a többórás választ. 
Ez a sokoldalú eszköz a borbélyok számára már-már szenvedéllyé válik."

*****

"Bár már egy gyors tusolás és borotválkozás is nagyot dob az ember megjelenésén, 
én mégis azt javaslom, hogy minden dzsentlmen szánjon időt egy kényeztető habfürdőre, 
melynek során lehetősége nyílik a versszavalásra, egy beszéd megírására 
vagy épp egy trágár dalocska eléneklésére - az asszonynép hallótávolságán kívül."


Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése