2018. szeptember 26., szerda

Játszik a család: Speed Colors társasjáték



Bence:
A Speed Colors egy nagyon egyszerű és jópofa családi társasjáték. A szabályai nem bonyolultak, gyorsan és könnyen meg lehet tanulni őket. 

A játék tartalmaz hat darab különböző színű szivacsos végű filctollat, illetve ötvenöt darab kártyát különböző ábrákkal. A kártyák mindkét oldalán ugyanazok a képek láthatóak, ám az egyik oldalukon színesek, míg a másikon fekete-fehérek.




A feladatunk egyszerű, minden játékos kap egy kártyát a fekete-fehér oldalával felfelé nézve. Ezután az egyik játékos háromig számol, ekkor mindenki egyszerre megfordítja a kártyáját, így a színes oldal néz felfelé. A kártyákat addig tanulmányozhatjuk ameddig akarjuk, megpróbálva memorizálni az egyes területek színeit ( ebből minden képen hat különböző van ). 

A célunk természetesen az, hogy kiszínezzük a másik oldalt, mégpedig a megfelelő színekkel. Ez nem mindig olyan egyszerű, mint gondolnánk, a nagy sietségben, hogy mi legyünk az elsők, könnyű összekavarodni, ráadásul némelyik ábra összetettebb, így jobban feladhatja a leckét. Célszerű minél hamarabb megfordítanunk a kártyát és elkezdenünk színezni, hiszen egy kör akkor ér véget, ha az egyik játékos teljesen kiszínezte a képét. 


Ezután következik a pontozás. Maximális pont ( vagyis két pont ) akkor jár az egyes területekért, ha a vonalon belül maradva teljesen kiszíneztük őket, mégpedig a megfelelő színekkel. 
Akkor is jár pont, ha egy területet teljesen és hibátlanul kiszíneztünk, csak éppen nem a megfelelő színnel. Ilyenkor egy pontot kaphatunk, ha ezzel a színnel csak egy területet töltöttünk ki. Ez lehetőséget ad némi taktikázásra is, ugyanis, ha elfelejtjük véletlenül egy terület színét, akkor dönthetünk úgy is, hogy kiszínezzük egy olyan színnel amit addig még nem használtunk. Ezzel ugyan lehet, hogy nem a  maximális pontot szerezzük, de legalább egyet biztosan kapunk. 


Az első kör után jön csak a csavar, ugyanis a legkevesebb pontot szerző játékos kicserélheti két filctollnak a kupakját, úgy, hogy azt a többiek ne lássák. ( A filctollakról a kupakok alapján lehet eldönteni, hogy milyen színűek. ) Ez minden kör végén megtörténik, a játék négy körből áll, így a végére lehet, hogy egy filctollon sincs rajta az eredeti kupakja. Ez nagy kavarodáshoz vezethet. 
A megszerzett pontjainkat a pontozókártyákon jelöljük, melyek egy egyszerűbb és egy haladóbb jellegű pontozást tartalmaznak, így elősegíthetjük, hogy kiegyenlítettebb legyen a játék. 

A Speed Colors tehát egy rendkívül szórakoztató, gyors és izgalmas családi társasjáték, mely egyszerre veszi igénybe a gyorsaságunkat, ügyességünket és a memóriánkat. Tényleg az egész család számára szórakoztató, és ezt a kétféle pontozási rendszer is elősegíti.


Bea:
A Speed Colors tulajdonképpen egy színezős memóriajáték. A klasszikus memóriajátékoktól annyiban tér el, hogy itt egy kártyát kell egyszerre megjegyezni, illetve annak is a színeit. Miután úgy éreztük, hogy megjegyeztük, indulhat a színezés. Természetesen, amikor egyikünk elkezdett színezni, akkor őrült módra mindenki megfordította, és hozzálátott a szuperszonikus sebességű színezéshez, igyekezve fejben tartani a megjegyzett színek sorrendjét. 



Vannak ábrák, amelyeket könnyebb megjegyezni, mert találunk benne valami rendszert, amit megjegyezhetünk, és vannak olyanok, amelyekhez ugyancsak vizuális típusoknak kell lennünk, hogy tökéletesen ki tudjuk az eredeti színekre festeni. 
Az első sima körben még nem annyira vészes a helyzet, persze előfordulhat, hogy éppen másnál van az a filctoll, ami nekünk kell, és akkor egy másik színnel folytatjuk a színezést, de közben máris belekavarodtunk, hogy mit is akartunk az előző színnel kiszínezni. Pláne, ha következő alkalommal is másnál van az általunk használni kívánt szín. 

Sokáig nem várakozhatunk, mert az idő halad, a többiek színeznek, nekünk is elő kell bányásznunk a memóriánkból a megfigyelt kép színeit, de amikor megzavarnak, akkor már kicsit nehezebb. 

De az igazi móka és kacagás a második körtől következik, ahol - mint Bence már leírta - filctoll kupakcserét kell végrehajtani. És ekkor már nem csak az okozza a bonyodalmat, hogy valaki másnál van a kívánt szín, hanem az is, hogy nem is olyan színt ragadunk a kezünkbe, amit szerettünk volna, és újra kell tervezni a fejünkben, hogy mi is volt mondjuk piros, és mással kezdeni a színezést, mint ami a fejünkben volt, és ha legközelebb is a kicserélt kupakú filctoll kerül a kezünkbe, akkor már csak vak tyúk is talál szemet alapon folytatódhat a színezés, annyira megkavarodik a fejünk.


Még ennél is érdekesebb az a kör, amikor már az összes filctoll kupakja össze-vissza van kavarva, mert akkor tuti biztos, hogy nem azt a színt kapod, amit szerettél volna, tehát sosem tudod milyen színt kapsz a kezedbe, ezért meglehetősen erősen kell gondolkodni, hogy akkor most mi is van. 

No és az őrült kapkodás és röhögés, amit ezeknél a köröknél már végeztünk, a kezek csatája a filctollakért, miközben próbáltuk észben tartani, hogy milyen is volt az eredeti kép. Zsófinak eléggé sajátos technikája volt, ő a már Bence által említett biztonsági játékra ment, azaz, ha elfelejtette, hogy milyen színű volt valami, akkor is fogott egy színt, és kifestett vele egy részt, és így a fele pont járt neki.

A kártyák nagyon strapabíróak, sokszori színezés után is tökéletesen vadonatújnak néznek ki, és még egy plusz élvezetet okozott mindenkinek a filctoll szivacsos végével való törlés, azaz a kártya letakarítása. Valamiért ezt a műveletet imádta mindenki. 

Vicces momentum volt még, hogy Titusz a legnagyobb kapkodásban és színezésben valamiféle megszokásból azzal foglalatoskodott és húzta az amúgy is nagyon kevés idejét, hogy a filctollak levett kupakjait a tollak másik végére helyezze, és ezt Apa többszöri figyelmeztetésére sem nagyon tudta abbahagyni. :D 

Igazán remek játék, a család apraja és nagyja számára, ha kisebb gyerekekkel játszunk, akkor természetesen lehet lassítani a tempón és a filctollak kupakjait sem muszáj összekeverni, biztos, hogy imádni fogják mind a színezést, mind a szivaccsal való letakarítást.



A játékot ide kattintva meg is vásárolhatjátok:

https://www.jatektenger.hu/hu/termekek/ls62845-speed-colors-tarsasjatek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése