2018. augusztus 29., szerda

Kathryn Hughes: A titok

Ide nekem Kathryn Hughes másik magyarul megjelent könyvét is! A titok annyira olvasmányos és hangulatos történet, hogy nehezen tudtam elszakadni tőle. Egy titkot nehéz megtartani, de még nehezebb kideríteni, felfedni, megtudni. Vannak olyan esetek, amikor a titkok nem maradhatnak többé titkok.

Mert emberi életeket tettek tönkre, tettek jobbá, változtattak meg, és a legnagyobb titkok talán sosem derülnek ki. Pedig a titkok akár életeket is menthetnek.


Kathryn Hughes könyvében éppen azért kell kideríteni a titkot, hogy egy kisfiú esélyt kaphasson az életre. A történet két idősíkon történik, a jelenben megismerhetjük Beth-t, Michaelt a férjét és kisfiukat, az ötéves Jake-et. Jake napjai nagy részét kórházban tölti, életét egy veseátültetés mentheti meg, de addig, amíg donorra várnak, csupa aggodalom és félelem az életük.

Beth édesanyja halála után különös újságcikket talál annak fiókjában, ami talán elvezethet édesapja kilétéhez. Most mindennél fontosabb, hogy találjon egy addig ismeretlen vérrokont, aki megmentheti a kisfia életét.

A másik idősíkban megismerhetjük Beth fogantatásának és születésének történetét, miközben nagyon érdekes szereplőkkel találkozhatunk. Egy baráti-családi társaság indul egy szép napon egy kisbusszal kirándulni. Minden szépen és jól alakult, elkísérhettük a társaság tagjait Blackpool tengerpartjára, mígnem egy váratlan dolog történt.

Egy olyan dolog, ami nagyon sok ember életét meghatározta a jövőben. Ha a váratlan esemény nem lett volna elég, mellé egy tragédia is társult, ami viszont mindannyiuk életét megváltoztatta, reményeket és terveket tört össze, életeket terelt teljesen más irányba.

Míg Beth gyermekük mellett marad, Michael megpróbálja kideríteni az igazságot, mi pedig viszontláthatunk néhány embert abból a régi, 70-es években megismert társaságból. Végre mi magunk is megtudhatjuk, hogy mi történt azon a bizonyos, tragikus estén.

Leginkább női történetek, női sorsok összefonódása ez a történet, keserédes, mégis reményt adó, szeretetteljes és érzelmekkel teli. Tökéletesen állt össze a végére minden, és bár fokozatosan derültek ki számunkra, olvasók számára is a titkok, a végére azért egy jó nagy csattanót is tartogatott a szerző.



A 70-es évek hangulata, a múlt és jelen összefonódása,  család és szeretet, szerelem és kitartás, elhallgatott titkok, ezekkel a kifejezésekkel jellemezném ezt a könyvet, amely egy nagyon jól összerakott történet, olyan szereplőkkel és eseményekkel, akikkel nem mindig értünk egyet és amiket nem mindig értünk meg, de éppen ezért érdekes és izgalmas, mert közben végig az jár a fejünkben, hogy miért így és mi lett volna, ha akkor...

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése