2018. július 30., hétfő

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

A természetes egyensúly titka

"Az étel, amelyet megeszünk, lehet a legbiztonságosabb és legjobb gyógyszer, de a legalattomosabb méreg is."
/Ann Wigmore/

Ez a könyv egyszerre csodálatos és ijesztő. Ijesztő, mert kíméletlenül rávilágít arra, hogy mennyi haszontalan, szervezetünkre káros élelmiszert eszünk meg életünk során, amivel valamilyen szinten mindanniyan tisztában vagyunk, de ebből a könyvből alapos és részletes tájékoztatást kapunk. 

Ugyanakkor éppen azért csodálatos, mert egyrészt egy nagyszerű gyógymódot és egy még nagyszerűbb megelőzési lehetőséget kínál egészségünk érdekében, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy mivel teszünk jót a szervezetünknek és mit szeretnek a hormonjaink.



Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez egy újabb életmód és diétáskönyv, akkor elmondom, hogy nem teljesen az, bár nagyon sokat segít, hogy megváltoztathassuk az életmódunkat, változtassunk étkezési szokásainkon, számomra inkább egy felvilágosító könyv volt a hormonjaimról, a saját felelősségemről azt illetően, hogy mennyi mindent tehetek az egészségemért egy tudatos, odafigyelő magatartással.

Egy megerősítés arról, hogy 45 év felett még nem kell az öregedésre készülni, nem kell bepánikolni, ha éppen nem működik megfelelően a pajzsmirigyünk, ha magas a koleszterinszintünk, netán inzulinrezisztenciánk van. A női hormonjaink, az ösztrogén és a progeszteron, és a férfihormon, azaz a tesztoszteron a női testben olyan összetett, meghatározó egészet alkot, amitől lehet nekünk minden szép és jó, de meg is keserítheti az életünket.

Legfőképpen a nők vannak kitéve a hormonok változásainak, de mint már írtam, nem kell kétségbeesnünk, itt van nekünk Marjolein, aki súlyosan rossz állapotából való kilábalása közben táplálkozási szakértővé képezte magát, és megnyugtat, tájékoztat bennünket arról, hogy mit tehetünk mi magunk is magunkért.
Nagyon inspiráló és hasznos könyvnek tartom, olvasás közben sokszor meséltem belőle Zsófinak: "a Hormonkontrollban azt olvastam...", a "Hormonkontroll azt írja...", hogy Zsófi ki is jelentette, hogy úgy idézgetem, mint mások a Bibliát. :D 

A lényeg az, hogy meg kell értenünk a hormonjainkat és barátságot kell kötnünk velük. Mi, nők nagyon sok olyan problémával küzdünk, amelyek szorosan összefüggenek a hormonok működésével. Ilyenek a menstruációs zavarok, a pajzsmirigyproblémák, a PMS és a PCOS, a sok stressz és a nem megfelelő mellékvese-működés. A hormonegyensúlyt nagyon sok minden felboríthatja, a szerző nagyon egyszerűen és érthetően beszél ezekről a bonyolult problémákról és nagyon lelkesítően hatott rám, ahogy olvastam a tanácsait.

Találhatunk a könyvben néhány receptet is Marjorie kedvenc ételeiről, a testünknek szükséges ásványi anyagokról, étrendkiegészítőkről, gluténérzékenységről, és étrendről, amellyel egyensúlyban tudjuk tartani a hormonjainkat. Ha pedig a hormonjaink egyensúlyban vannak, akkor mi is egyensúlyban leszünk és az egészségünk, a közérzetünk ragyogó lesz, tele leszünk energiával, életkedvvel és örömmel.

Ugye, milyen jól hangzik?? Felmerül a kérdés, hogy akkor most itt jön egy DE? Igen is, meg nem is. Olvasás közben sok minden eszembe jutott. Egyrészt, nagyon szimpatikusnak tartom, hogy Marjorie nem azt mondja, hogy most azonnal hagyjunk el mindent, ami egészségtelen, hanem inkább arra agitál, hogy vigyünk be minél több egészséges dolgot a szervezetünkbe a jelenlegi életmódunk mellett, érti ezen a zöldségeket, a különböző magvakat és fűszereket és a gyümölcsöket. Ha megkívánunk egy fagyit, együk meg, ha ennénk egy kis sütit, akkor együnk, ezt fogjuk fel a lelkünk kényeztetésének, a mérték az minden esetben fontos szó.  De közben kényeztessük a hormonjainkat is. 

És akkor most jön a DE, ami sokszor felmerült bennem a könyv olvasása során. Marjolein szerint károsak a műanyag csomagolások, itt gondoljunk a mirelit zöldségekre is, mert maga a csomagolás hordozza a hormonokra káros anyagot, a multikban kapható, távolról érkezett zöldségek legtöbbször vegyszerezettek, állítása szerint még Hollandiában is, akkor hogyan vegyünk mi biztosan vegyszermentes zöldséget. Tudom, tudom, a biozöldségek... DE ezt egy öttagú magyar család nem tudja finanszírozni folyamatosan napi szinten. A mirelit zöldség tehát nem száz százalékosan hormonpárti megoldás, mert a csomagoláson kívül arra is gondolnunk kell, hogy a feldolgozás során olyan eljárásokon mentek keresztül, amelyek szintén ártalmasak lehetnek. 

Egészségtelen a joghurt, a teljeskiőrlésű kenyér, sőt, egyáltalán a glutén miatt a búzából készült készáruk? A light termékek akár jobban hizlalhatnak, mint a cukorral készültek, és hogy ne a sovány tejet vegye, aki diétázik, hanem a zsíros, magasabb százalékút, mert amellett tudnak felszívódni a különböző vitaminok. De a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk állati tejet, részesítsük előnyben a növényi tejeket. Ami a magyar kereskedelemben szintén megfizethetetlen, legalábbis rendszeresen egy sok fős családban, átlagfizetésekből.

Szóval van DE bőven, ugyanakkor szerintem egy egy-két fős háztartásban minden nehézség nélkül át lehet állni egy extra egészséges étkezésre, és azért ott a sok IGEN-IGEN is, amit mi magunk is megtehetünk a családunk és saját egészségünk, hormonegyensúlyunk érdekében.

Nagyon sok mindent tudnék még írni erről a könyvről, aki egy kicsit is gondolkozik azon, hogy olvassa, vagy ne olvassa, határozottan azt mondom, hogy igen, olvassátok el, mert nagyon jó tanácsokat, tudnivalókat találtok benne, ugyanakkor meghökkentő infókat is olvashattok. 


Segít az életmódváltásban, fogyásban, segít visszaszerezni és megtartani csökkenő energiánkat, és jónéhány kellemetlen panasztól is megszabadulhatunk, ha megfogadjuk magunkévá tesszük a könyv életszemléletét. Nagyszerű könyv. Kutatómunkára is sarkall, vajon tényleg mindenben igaza van??

9/10

Bea

"Nem az akaraterőnk hiánya miatt zabálunk, a hormonjaink küldenek minket a hűtőszekrényhez!"

***

"Ha a hormonokat úgy képzeljük el, mint egy ház elektromos hálózatát, 
akkor a férfiakhoz egyetlen tolókapcsoló, a nőkhöz pedig bonyolult kapcsolótábla tartozik."

***

"A hormonok egy hónap alatt többet ingadoznak egy női testben, 
mint egy egész élet alatt egy férfitestben."

***


"Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 500 g zöldséget fogyasszunk, 
melynek fele legyen zöld, és a fele legyen nyers."

***

"Lefogyni az egészségért? 
Pont fordítva van: egészségessé kell válnunk, hogy lefogyhassunk."

***

"Minden a hormonok miatt történik: az is, ha nem érezzük, hogy eleget ettünk, 
és az is, ha azért eszünk, mert szomorúak és fusztráltak vagyunk, és vigaszra vágyunk. 
Soha nem találkoztam még senkivel, aki meg tudta volna vigasztalni magát egy szárzellerrel; 
ehhez másra van szükség."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése