2018. május 10., csütörtök

Patik László: Anna, édes

Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen abszurd, humoros és aktuális könyvet takar ez a cím, a könyv stílusa és témája nagyon jólesett most nekem, mintha egy jó komédiát láttam volna, kicsit szürreálisan eltúlozva, és egy picikét görbe tükröt tartva elénk.

Ami, ha jól elgondolkodunk nem is biztos, hogy görbe, ugyanis mindannyian ismerünk ilyen felszínes embereket, akiknek az a fontos, hogy jó házasság, sok pénz, fontos pozíció jusson nekik, mert ez fontos, és így lehet előre jutni az életben.


Ilyen volt ennek a könyvnek egyik főhőse, Anna édesanyja is, aki csak kicsit hökkent meg, amikor lánya bejelentette, hogy a korrepetítorával szerelem van, mindegy, hogy az iskola igazgatója és hogy 30 évvel idősebb is tőle. Ez nem számít sem a mamának, sem Annának. Csak a papa kap majdnem infarktust, de végül túléli, mert a gyermeke boldogsága fontos dolog.

A házasság megköttetik, de reményeik nem válnak valóra, az iskolaigazgató mégsem olyan jó parti, mint amilyennek elsőre tűnt. Sebaj, Anna szép, fiatal, válni kell, hogy egy jobb, fiatalabb, tehetségesebb, gazdagabb férjre cserélje a régit.

Már-már boldogság és szerelem is van, mellette pedig valóra válnak a mama álmai is, hetedhét országra szóló esküvőt tervezhet, híres és befolyásos vővel büszkélkedhet, aki a Papának is segít megtalálni saját magát az életben, mi sem egyszerűbb ennél, ha az embernek, vagyis a második férjnek befolyásos ismerősei vannak. A papából bármi lehet.

Mint ahogyan a történetünk szereplőiből is. Egyik nap fent a csúcsokon, a másik nap lent mélyen, ahonnan azt gondoljuk, hogy nincs visszaút, némi pénz és ismeretség a politikai és országirányító körökben és rájövünk, hogy van az a helyzet, amikor nem számít milyen mélyen van a gaz, mindig ki tud kapaszkodni a fényre és magasra törni.

Amikor pedig azt gondoljuk, hogy az események már nem vehetnek más fordulatot, akkor nagyot fordul minden, mikor már azt hinnénk, hogy Annánk a saját lábán is megáll, akkor megint közbelép a Mama, aki mindent elrendez és mindent tud. 

A könyv végén pedig igazán meglepő fordulatok állnak be a mama életében is, szinte valószerűtlenül tekeregnek az események ide-oda, és így egy igazán mozgalmas és izgalmas történetet kerekített nekünk a szerző, remek humorral, nagyon jó stílusban. 


Nagyon élveztem a könyvet, és most jutott eszembe, hogy Márta nénit kihagytam az értékelésből, pedig csuda egy figura volt. De valamennyi karakter igazi egyéniség volt, én nagyon jól szórakoztam rajtuk, miközben egy kiváló karikatúrát is kaptam a mai emberekről, ami nem is annyira karikatúra. 

Olvasmányos, szórakoztató, humoros történetet, és ami bizonyos, akár igaz történetként is meghatározhatnánk, mert Annák, az édesek, a Márta nénik és a mama-papa köztünk élnek.

10/10

Bea

2 megjegyzés:

  1. ajaj, csak magadra ne vond Márta néni haragját! :D
    Örülök, hogy Te is szeretted, olyan poénos, sírva röhögős egy könyv.
    (igazi hungarikum, helyenként)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta nénitől nincs félnivalóm. Bár ki tudja, amilyen boszorkány talán mégis talál valamit. :D A hungarikum jó szó rá. A könyvre. De lehet, hogy Márta nénire is? :D

      Törlés