2018. március 1., csütörtök

Osho: Öröm

Radzsnís Csandra Mohan Dzsain (1931. december 11. – 1990. január 19.), más néven Bhagvan Srí Radzsnís (Bhagwan Sree Rajneesh), majd későbbi közismert nevén Osho vagy Oso; Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő spirituális vezető; egy új vallási mozgalom megalapítója. (Wikipédia)

Bevallom, én ezidáig semmit sem tudtam Osho-ról, erről a nem hétköznapi emberről. Különös, ám nagyon szimpatikus elveket vallott és megfontolandó gondolatokat közvetített. 

Megszületésekor egy jós azt jövendölte, hogy 7 éves kora előtt meg fog halni, ezért szülei elküldték a nagyszülőkhöz, hogy ott várja ki ezt az időt. 

Nagyszülei hatalmas szabadságot adtak neki és nagy tiszteletet kapott tőlük. Saját bevallása szerint ez a tisztelet és megbecsülés nagyon jelentős hatással volt az életére.  Egyik elmélete, hogy ha a gyerekek szabadon nőnek fel életük első éveiben, akkor elég erőt és intelligenciát szereznek ahhoz, hogy a későbbiekben egy önálló, sikeres felnőtt váljon belőlük.

1953-ban, 21 éves korában elérte a megvilágosodást, elvégezte az egyetemet, majd filozófia professzor lett egy indiai egyetemen. Nagyon sok követőre tett szert, hatalmas tisztelet övezte, előadásaira a világ minden tájáról érkeztek. Könyveit tulajdonképpen nem megírta, hanem a beszédeit, előadásait jegyezték le, ezekből születtek meg a könyvek.

Az öröm című kötet az emberi boldogság eléréséről és megtalálásáról szól. Arról, hogy egyáltalán, mi is a boldogság. Sigmund Freud szerint az ember képtelen a boldogságra, az csak egy fikció. Osho szerint a boldogság nem csak egy álom, a boldogság eljön, mégpedig akkor, amikor összhangban vagyunk az életünkkel, ha szeretjük azt, ahogyan élünk, ha szeretjük azt, amit csinálunk.

Nagyon érdekes elméleteket olvashatunk a boldogságról, az egóról, a boldogság eléréséről, az egó elnyomásáról, a vallásról, az emberi létről, sorsról, oktatásról, szépségről, a kreatív cselekedetekről és kreatív gondolatokról, életről és halálról.

Vajon egész életünkben a szivárványt kergetjük? Vagy egyszer csak rátalálunk a boldogságra? Osho tanításából nem tudjuk meg a titkot, de elgondolkodhatunk. Azon, hogy megtaláljuk-e Osho tanaiban a magunk gondolatait, egyetértünk-e vele, vagy teljesen máshogy képzeljük el az élet nagy dolgait. 


Én időnként vitába szálltam vele, helyenként ellentmondásokat fedeztem fel a tanaiban, de ez még nem jelenti azt, hogy nem volt egy nagyon hatásos, nagyon elgondolkodtató és inspiráló könyv, amit időnként jó elővenni, belelapozgatni, beleolvasni, és talán már ennyi is elég ahhoz, hogy tudjuk, nem szabad elfeledkeznünk a boldogságról, de nem kell eszeveszetten keresni sem, mert semmire sem lehet kényszeríteni ezt a nagyszerű érzést, majd jön, ha jönni akar.

A lentebb található kedvenc idézetek száma azt hiszem elárulja, hogy bőven találtam elmélkedni valót és megfontolandó gondolatokat a könyvben.

Bea


Kedvenc idézeteim:

Ha boldogságról beszélsz, senki sem hiszi el - az természetellenesnek tűnik.


Ha nem tudod élvezni a munkádat, változtass. Ne várj! ..... 
Az emberek várnak és elvesztegetik az életüket. Kire, mire vársz?

Tehát vedd szemügyre a problémáidat. 
Minél alaposabban megnézed őket, annál kisebbnek tűnnek majd.  
Nézd őket folyamatosan és lassan el fognak tűnni.

Ha az emberek egy kicsivel többet táncolnának, egy kicsivel többet énekelnének, 
egy kicsit őrültebbek lennének, áramlóbb lenne az energiájuk, 
és a problémáik lassanként eltűnnének.


Élj, táncolj, egyél, aludj, tedd a dolgokat a lehető legtotálisabban. 
És emlékezz rá újra és újra: Mindannyiszor, ha azon kapod magad, 
hogy problémákat gyártasz, azonnal csusszanj ki belőle.


Ne hasonlítsd össze magad senkivel - a másik személy nem te vagy, 
te nem a másik személy vagy. 
Engedj másokat létezni, és lazulj bele a saját lényedbe. 
Kezdd el élvezni, bármilyen vagy.


Élj ebben a pillanatban, a jelenben, szeretettel, barátságban, gondoskodva....


Az evangélium nem a Bibliában van. 
Az evangélium a folyókban van és az óceán vad robajában és a csillagok csendjében. 
Az egész világegyetem egy üzenet. 
Fejtsd meg!


Élvezd a világot, élvezd a Napot, a Holdat, a csillagokat, 
a virágokat, az eget, a Földet. 
Élj örömben és békében, birtoklás nélkül.

4 megjegyzés:

 1. Jók az ilyen könyvek mert emlékeztetnek mindig arra, hogy milyen könnyű és bolondos az élet! Sajnos általában belefeledkezünk a nehézségekbe és azokra koncentrálunk. Ez pont olyan mint az ismert, ősi dakota közmondás.: Van két farkas, az egyik fehér, kecses és boldog, a másik fekete, gonosz és agresszív. Na, amelyik farkast eteted az marad életben...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a dakota közmondás nagyon tetszik! :) És neked is igazad van a nehézségekkel kapcsolatban. Egy ilyen könyv nagyon jó arra, hogy ráébresszen bizonyos dolgokra, amiket amúgy tudunk, csak időről időre hajlamosak vagyunk elfelejteni.
   Puszi, B.

   Törlés
 2. Jó kis könyv lehet! Ráébreszti az olvasókat a boldogabb életszemléletre. Bár azt kell hogy mondjam aki olvas az csak boldog lehet! 😄

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mind a három mondatoddal teljesen egyetértek! :D Te már tudod a titok egy részét. ;)

   Törlés