2017. október 24., kedd

Louise Doughty: Dupla spirálban

Mielőtt bármit is elárulnék arról, hogy tetszett nekem ez a könyv, elmondom, hogy véleményem szerint fog kapni hideget és meleget egyaránt. Lesz olyan, aki szerint túl vontatott, túl szenvedős, túl érzelmek nélküli, de lesz olyan is, aki azt mondja, hogy ez aztán érdekes egy könyv volt, végig feszült és izgalmas, egyszerűen imádtam.

Ebbe az utóbbi csoportba tartozom én is. Imádtam ezt a könyvet, annak ellenére, hogy nem szokványos módon indult a történet, nagyon érdekes volt az elbeszélés formája, a női főhős hol a férfi főszereplőnek mesélte el a történetet, hol pedig nekünk, olvasóknak. Nagyon érdekes az egész történet felépítése és szerintem az írónő stílusa is kivételes, megfog és nem enged. 


Még akkor sem enged, amikor nem érted egyáltalán a főszereplőt, nem szereted és nem kerülsz hozzá közel. Ebben azonban pár oldallal később már nem vagy biztos. Hogy miben is, ... hát tulajdonképpen semmiben, azt sem tudod, hogy kedvelsz-e valakit, várod-e egy esemény bekövetkeztét, helyesled-e a főszereplő gondolatait, tetteit, meg tudod-e érteni.

Talán kicsit zavarosnak tűnhet a bevezetésem, ezért pár szóban írok a történetről. A főhősnőnk Yvonne Carmichael ötvenkét éves, sikeres nő, genetikusként mérsékelten közepes hírnévre tett szert, de ez elég arra, hogy nyugodt, csendes életet éljen férje, az egyetemi oktató Gus oldalán, gyermekeik már felnőttek. Ennyi az alaphelyzet, amit a történet elején tudunk. 

Yvonne egyik nap találkozik egy titokzatos férfival, Mr. X-szel, akivel szenvedélyes, ám kissé érthetetlen, zavaros és titokzatos viszonyba keveredik. Egyszerre vonzotta és taszította ez a helyzet, próbálta megérteni önmagát, mi is próbáljuk megérteni őt, néha sikerül, legtöbbször azonban nem, ennek ellenére Yvonne gondolatai, mindennapjai teljesen magával ragadtak és már iszonyú feszülten vártam, hogy mi fog történni, fog-e egyáltalán valami történni, megtudom-e valaha, hogy ki tulajdonképpen a titokzatos szerető, és szeretik-e egyáltalán egymást, vagy csak az ismeretlen és helytelen dolog varázsa vonzza Yvonne-t.

Hogyan folytatódik, alakul ez a kapcsolat, milyen következményei lesznek kettőjük találkozásának, milyen hatással lesz ez az életükre, családjukra, ezt mind megtudjuk az írónő nagyon lebilincselő stílusában elmesélve. 

A könyv az elejétől kezdve letehetetlen volt, még akkor is, ha néha próbára tették az események és a szereplők a tűrőképességemet, vagy éppen ezért nem tudtam letenni, mert már tisztázni szerettem volna a dolgokat.


A történet meglehetősen csavaros,  váratlan események hökkentenek meg bennünket, sőt az alaposságának és megfontoltságának köszönhetően teljesen a hatása alá kerülhetünk, a végén pedig csak nézünk a könyv hátoldalára és próbáljuk megérteni a csábítás és a szenvedély erejét, megfejteni, hogy hová tűnik olykor az értelem. 

9/10

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése