2017. február 10., péntek

Saroo Brierley: Oroszlán

Nagyon megindított ez a történet. Elképzelhetetlen lehetőség, hogy egy anya két gyerekét is elveszítse egyszerre. Az is elképzelhetetlen, hogy egy ötéves kisfiú magára marad, elveszett, eltéved és sehogyan sem sikerül neki visszajutni a családjához. 

De Indiában olyan dolgok történnek meg, amelyek a mi világunktól nagyon távol állnak, és szinte lehetetlennek tartjuk, hogy kicsi gyerekek tömegesen koldulnak Kalkutta utcáin, csapatokba verődve próbálnak életben maradni, abból élnek, amit az utcán találnak, vagy kapnak és fogalmuk sincs sem a szeretetről, a tartozni valahová érzésről, vagy az otthon melegéről. Magukra maradtak és Kalkutta világában kell valahogyan talpon maradniuk. 


Száru, az ötéves kisfiú azonban családban élt, édesanyjával és három testvérével. Két bátyjával Gudduval és Kalluval, valamint kishúgával Sekílával, akiről tulajdonképpen ő gondoskodott, míg édesanyja dolgozott, a két bátyja pedig vagy munkával, vagy sefteléssel, esetleg lopással igyekeztek élelemmel ellátni a családot. Nem nyomornegyedben éltek, de nagyon szegény környéken, és kemény  munka volt  a mindennapi élelemszerzés.

A gyerekek meglehetősen szabadon éltek, Sekílá és Száru naphosszat egyedül maradtak, krónikusan alultápláltak, de ez Indiában teljesen szokványosnak számított. A maguk módján boldogok voltak, ám Száru gyakran elment az iskola elé és sóvárogva nézte az ott tanuló gyerekeket. Sokat csatangolt magában és testvéreivel is a városban, ahol éltek.

A testvérei a szomszédos városba, Benampurba is gyakran átvonatoztak és néha magukkal vitték Szárut is, aki nagyon élvezte ezt a szabadságot. Egyik este is így történt, ám Száru elveszett, felszállt egy vonatra és Kalkuttában találta magát. 

Szinte csodával határos, ahogyan a hatalmas, többmilliós nagyvárosban sikerült életben maradnia az ötéves Szárunak, akinek rengeteg megpróbáltatással kellett megküzdenie, teljesen döbbenten olvastam az átélt gyötrelmeiről. A szívem majd megszakadt, amint elképzeltem ezt az ötéves kisfiút abban a hatalmas, zsúfolt nagyvárosban, ahogyan egyedül próbál nap, nap után talpon maradni, miközben lehetősége sem volt hazajutni. Pedig nagyon vágyott édesanyja és testvérei után, éhes volt, elesett és reménytelenül kóborolt a városban. 

A sors vagy a véletlenek segítették abban, hogy egy gyermekotthonba került, ahonnan egy ausztrál házaspár örökbefogadta, miután az intézet nem találta meg szerény információi alapján az édesanyját. 

Innentől jóra fordul Száru sorsa, szerető szülőkre talál, és nagy vonalakban végigkísérhetjük életét egészen felnőtté válásáig, a szülei életét is megismerhetjük, akik nagyon szimpatikus emberek. 

Indiai családját azonban soha nem felejtette el, nagyon sokat gondol rájuk, és elérkezik ahhoz az elhatározáshoz, hogy felkutatja őket. Már megszállottságnak nevezhető, kitartó kutatása végül eredményt hoz, egyszercsak a Google Earth segítségével megtalálja azt a vasútállomást, amelyet emlékeiben kincsként őriz.


Egyszerűen hihetetlen ez az élet által írt történet, amely nem a képzelet szüleménye, hanem teljesen igaz, megtörtént eset. A könyv végén fotókon is megismerhetjük Szárut és családjait.

Az ember eltéphetetlen kötelékeiről, a kitartásról, hatalmas akaraterőről, szeretetről szól Száru története, aki nem adta fel, aki kutatott, keresett, aki szeretett és aki meg akarta találni a gyökereit. A könyv hősei számomra még az ausztrál örökbefogadó szülők, John és Sue, akik  szerették, felnevelték és támogatták, akik akkor sem szűntek meg szeretni Szárut, amikor saját maga és a vér szerinti családja keresésére indult.

9/10

A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Bea

Ha szeretnétek még igazi indiai történetet, útiélményeket, tapasztalatokat, érzéseket olvasni, szinte beigazolódni, hogy a mai Indiában még mindig hasonló a helyzet, mint Száru gyerekkorában volt, olvassátok el a tesóm írásait, amelyek tavaly ősszel jelentek meg a blogon.

Indiai útiélmények 1. rész

Indiai útiélmények 2. rész

Bea

Fülszöveg:
Mi történik akkor, ha egyszer csak egy zakatoló vonaton találjuk magunkat, és azt sem tudjuk, merre robogunk? Ha nem emlékszünk a kisváros nevére, ahonnan elindultunk? Mi lesz velünk, ha Kalkuttába keveredünk, és a múltunkról semmiféle információnk nincs? Száru, az ötéves indiai kisfiú egy szerencsétlen véletlen folytán India egyik legveszélyesebb városába kerül. Volt otthona, most nincs semmije. Mit várhat az emberektõl, az érzéketlen tömegtõl? Vajon túl lehet élni azokat a megpróbáltatásokat, amelyek elé az élet állítja õt? Hogy juthat el egy kisfiú Indiából Ausztráliába? Képes lesz új életet kezdeni? Megtudhatja-e egyáltalán, hol élte le élete elsõ öt évét? Vajon ki lehet az igazi oroszlán? 
Az Oroszlán Saroo Brierley valós története a kitartásról, az önfeláldozásról és a hitrõl.
A könyv alapján készült a többszörös díjnyertes film Nicole Kidman, Rooney Mara és Dev Patel fõszereplésével.

2 megjegyzés:

  1. Én most olvastam el a könyvet és valami fantasztikus..még mindig a hatása alatt vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy tetszett neked is. A filmet láttad már? Kíváncsi vagyok, mennyiben tér el a könyvtől, mennyiben lesz jobb vagy rosszabb.
      Bea

      Törlés