2016. december 8., csütörtök

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok? Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi...?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat...!

Ez a csodálatos könyv sokunk kíváncsiságát fogja kielégíteni. Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy ki a Télapó, mit csinált addig, amíg Télapóvá nőtt, hogy került az Északi-sarkra, kikkel barátkozik, mit csinál egész nap, sőt, egész évben, és mikor találta ki, hogy ő bizony Télapó lesz. 

Tudtam, hogy egy rendkívüli ember ő, de a gyerekkorába igazából sosem gondoltam bele,  ebből a meseszép történetből azonban mindent megtudtam és még többet is. Megtudtam, hogy Nikolasnak hívták és hogy egy csupaszív, nagyon jólelkű, ám meglehetősen szomorú sorsú kisfiú volt. 

Van ebben a fantasztikus történetben irtózatosan gonosz nagynéni, egy kétes jellemű vadász, egy medve, aki nagy szomorúságot okozott Nikolasnak és az édesapjának, egy kisegér, akit Mikának hívnak, majd Villámot, a hős rénszarvast is megismerhetjük, aki egy igazán vicces figura.

Ti hisztek a koboldokban?? Mert ha hisztek, akkor azt is elhihetitek, hogy egyszer megtaláljátok majd őket. Rábukkantok Koboldfalvára, mint ahogyan Nikolas is rábukkant.  

Persze ezek a koboldok valamiért nagyon furcsán viselkedtek, nem ezt képzelnénk el a vidám kis aranyos koboldokról, akiket már ismerhetünk filmekből, láttuk, milyen szorgalmasan készítik és csomagolják karácsony környékén a játékokat és ajándékokat. Na, ezek a koboldok nem ilyenek voltak, hanem szomorúak, maguknak valók. Már éppen elszomorodtam, hogy én bizony hittem a koboldokban, erre megtalálok egy csapat undok, ellenséges, búvalbélelt, életunt koboldot. De ott volt Topó apó és Bohóka, akik adtak némi okot a reménykedésre a koboldok jó természetét illetően, még azt is el tudtam képzelni, hogy itt valami titok lappanghat a háttérben.

A Képes Koboldhírek segítségével hamarosan információkhoz juttottam. Megtudtam mi az idei klumpadivat, hogy szarvasinfluenza fenyegeti Koboldfalvát és fenyőgyökér katasztrófa is dúl a faluban. De ez még mind semmi, amikor azt is elolvastam, hogy Durmikát sem találják, akkor tudtam, hogy jó nyomon járok, ezért nem önmaguk a koboldok. Mert Durmika eltűnt. 

Tudtátok, hogy az embereknek nagyon furcsa fülük van és úgy egyáltalán szörnyen néznek ki? Sok rossz tulajdonságuk is van, például lépten-nyomon hangoztatják azt a szót, hogy képtelenség.  A koboldok ezt a szót soha nem mondják ki! És ismerik az óhajtósóhajtás varázslatot is!! És még mennyi mindent, amit csak koboldok tudnak!

Az igazmondó glimpikkel azonban vigyázni kell. Mindig igazat mondanak! Azt hinnénk, hogy ez nagyon jó dolog. Higgyétek el, van, amikor nem jó! A trollokkal vigyázni kell, a rénszarvasok pedig repülnek. Azt is tudnunk kell, hogy egy búgócsiga sosem elég! :)

Lehet, hogy kicsit össze-vissza beszélek, de elvarázsolt ez a történet, a koboldok megzavarták a fejemet, a Télapó pedig hétfőn este nálunk járt.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Gyerekeknek, mert meggyőződhetnek, hogy a Télapó igenis létezik, és a felnőtteknek is, nehogy elfelejtsék, hogy Télapó VAN, létezik, és a jó gyerekeknek MINDIG visz ajándékot. Ez azt jelenti, hogy minden gyereknek visz ajándékot, mert szerintem rossz gyerek nem is létezik. :)


Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben, és biztosan állítom, hogy minden karácsonykor el fogom olvasni. Most pedig már Titusz várja türelmetlenül, hogy olvashassa.

Az illusztrációk eleinte kissé furák voltak, de hamar megszerettem őket,  a végén nem is értettem, hogy mi furcsát találtam rajtuk, mert most már egyenesen imádom ezeket a rajzokat! :D A könyv borítója is csodaszép!

Ne feledjétek: 
"Márpedig annak útja-módja, hogy egy képtelen dolgot elképzelhetővé tegyünk, nem a logikán meg okoskodáson keresztül vezet. Dehogy. Csakis azáltal képzelhető el, hogy hiszünk benne. A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen éjszaka alatt."

A könyvet köszönöm a Kolibri Kiadónak!

10/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Ez annyira szuper karácsonyi ajándék, hogy bátran ajánlom minden gyereknek kb. 6-7 éves kortól, akár saját olvasásra, akár felolvasásra, valamint minden tininek és minden felnőttnek. Annak, aki hisz a Télapóban, és annak is, aki nem. Karácsonyi klasszikus könyv lehet idővel, amit majd évről-évre elő lehet venni karácsony közeledtével és elolvasni.

3 megjegyzés:

  1. Miért nem létezhet a Télapó?

    Nos, nézzük a tényeket:
    A rénszarvasok egyik ismert faja sem képes repülni. Igaz, még körülbelül 300,000 élő sejt nem lett áthatóan tanulmányozva, ezek többsége azonban valamilyen baktérium. De ez nem zárja ki TELJESEN a repülő rénszarvasok létezését.
    A világon 2,5 milliárd gyerek van (18 év alatti személy). A Télapó nem látogatja meg a muzulmán, hindu, zsidó és buddhista gyerekeket, ami ezt a számot 85%-kal csökkenti, tehát marad 375 millió gyerek. Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerek van, ami 107 millió házat jelent. Tételezzük fel, hogy lakásonként legalább 1 jó gyerek van.
    telapo
    Télapónak, a különböző időzónák, és a Föld forgása miatt 31 órája van, hogy az ajándékokat szétossza, feltételezve, hogy Keletről Nyugat felé halad (ami logikus). Ez másodpercenként 1240 lakást jelent. Tehát lakásonként 0,8 ezredmásodperce van arra, hogy megálljon, kiszálljon a szánból, leugorjon a kéményen, lerakja az ajándékokat, a kéményen visszamásszon, beszálljon a szánba, és a következő házhoz menjen. Ha feltételezzük, hogy a 107 millió háztartás a világ különböző részein található, akkor az háztartásonként 0,78 mérföldet, összesen 83,6 millió mérföldet jelent. Ekkor még nem számoltuk bele azt, amit 31 óránként egyszer mindenképpen csinál mindenki, valamint az étkezést, stb.
    Ez 967 mérföld/másodperces átlagsebességet követel, ami a hangsebesség 4700-szorosa. Összehasonlításképpen, a leggyorsabb ember által készített jármű, az Ulysses űrszonda mindössze 27,4 mérföldet tett meg másodpercenként. Egy hagyományos rénszarvas legjobb esetben is csak 15 mérföldet képes futni óránként.
    A játékok súlya egy újabb érdekes eredményhez vezet. Ha minden gyerek csak egy közepes méretű lego csomagot kap (1 kg), az 375.000 tonnát jelent, és akkor még nem számoltuk Télapót, aki az állítások szerint igencsak túlsúlyos. A földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-t képes húzni. Feltételezve, hogy a "repülő rénszarvasok" ennél ügyesebbek, és tízszer ennyit bírnak el, akkor is 250.000 rénszarvasra van szükség, nem pedig 6-8-ra, ahogyan azt a szemtanúk állítják. A sok rénszarvas persze tovább növeli a szán súlyát, ami most már 435.430 tonna. Megintcsak összehasonlításként: ez a Queen Elizabeth hajó súlyának ötszöröse.
    Egy 435.000 tonna súlyú test 967 mérföld/óra sebesség mellett óriási légellenállásba ütközik, ami felízzítja a szarvasokat, mint ahogyan a Föld légkörébe lépő űrhajó is felizzik. Szarvasonként 14,3 quintillió Joul/mp energia szabadul fel, ami a szarvasokat és a szánt azonnal lángba borítja, és az egész fogat 3,26 ezredmásodperc alatt megsemmisül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahaha! Azt is mondhatnám, hogy Hohohó! Ajánlom figyelmedbe a bejegyzés végén kékkel szereplő idézetet, de tudod mit? Ide is másolom:

      "Márpedig annak útja-módja, hogy egy képtelen dolgot elképzelhetővé tegyünk, nem a logikán meg okoskodáson keresztül vezet. Dehogy. Csakis azáltal képzelhető el, hogy hiszünk benne. A hit maga a módszer. Ha az ember hisz magában, és szorult belé némi varázserő, akkor képes megállítani az időt, kiszélesíteni egy kéménylyukat, de még a világot is körülutazni egyetlen éjszaka alatt."
      Puszi :)

      Törlés
  2. olvastam persze és azt kell mondjam, hogy ez az egyetlen és megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy a Mikulás valóban létezik. ��

    VálaszTörlés