2016. december 22., csütörtök

Babagombóc, Morzsa kutya és Plüsspuma



Három nagyon édes könyvről szeretnék írni, tulajdonképpen babakönyvek, lapozók, aranyos mondókákkal.

Nyulász Péter: A baba bab/Babagombóc
A baba bab címmel jelent meg első része az azonos című sorozatnak, amelynek most a Babagombóc és Morzsa kutya című könyvecskéjét vehetjük kezünkbe, olvashatjuk gyermekünknek.
A Babagombócban a kisbaba életének egy-két fontos, vidám mozzanatáról olvashatunk mondókákat, olyan bújós, ringatós, szeretgetős versek, és az éppen beszélni tanuló babáknak is jó és kellemes elfoglaltság ezeknek a mondókáknak a próbálgatása. Újszerű versikék, mégis annyira ismerősek, mint a régi nagy klasszikusok, a Cini-cini Muzsika, vagy a Gá-gá bíró, bumm bele Máté (nálunk ez nagy kedvenc volt). 

Nagyon dallamosak, mondogatni is jó őket, és hallgatni is nagyon jó érzés, ellazító és szórakoztató. Schall Eszter illusztrációival készült a Babagombóc, imádtam ezeket a rajzokat, pasztelles, ám mégis figyelemfelkeltető kedves rajzaival kerek egészet alkot a mondókákkal, megkeresheti rajta a baba a versben hallottakat, a mondókákon kívül még a képekkel is lehet időt tölteni, belefeledkezni és gyönyörködni. Én legalábbis gyönyörködtem, de a babák is szeretni fogják, a könyv is hasonlóan gyengéd érzéseket vált ki az emberből, mint egy édes-aranyos, hintőporillatú kisbabagombóc.

Nyulász Péter: A baba bab/Morzsa kutya
Morzsa kutya mondókái már egy kicsivel nagyobb babáknak szólnak, bár éppen olyan játékosak és harmonikus hangzásúak, mint a Babagombóc, ebben már olyan dolgokat versel meg a szerző, mint a játszótér, mindenféle bogarak, Morzsa kutya és az ősz, a hideg és egy pajkos nyelvtörő mondóka a tenyerekről. 
Az illusztrációk ez esetben is Schall Eszter munkái, egyszerűen fantasztikusak és nagyon szépségesek.


Ambrózy Zsófi: Plüsspuma
Ez a könyvecske is egy keményoldalas lapozó, amelyben a baba egy napját kísérhetjük végig, a felkeléstől, a reggelin és a sétán át egészen az elalvásig. Közben játszunk, plüsspumát gyógyítunk, rágcsálunk, megint játszunk,  majd bevásárolni megyünk Anyával. A Bevásárlós népdal az egyik kedvencem, itt úgy vélem, hogy Ambrózy Zsófi a mondókákat mondogató felnőttekre is gondolt, csempészett bele egy kis zárórát és kódokat, megmosolyogtam. 

Megyeri Annamária illusztrálta a lapozót, egyszerűek, babásak, kedvesek ezek a rajzok, olyan finom színekkel, mint amilyenekben a gyerekszobákat képzeljük el, ezért a babák igazán a magukénak érezhetik majd, no meg azért is, mert róluk szól.

Egy bűbájos könyvecske, jó kézbefogni, lapozgatni, nézegetni, és mondókázni belőle.

A könyveket köszönöm a Betűtészta Kiadónak!

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése