2016. január 8., péntek

Philip Sington: Az Einstein lány

Tényleg Albert Einstein volt a világ egyik legrosszabb férje? Vajon mi történt a tudós Lieserl nevű kislányával, aki az első feleségétől még a házasságkötésük előtt született, és rögtön örökbeadták?

Berlin, 1932.
Egy félmeztelen, fiatal amnéziás nőt találnak Albert Einstein nyaralójához közel. Semmit sem tud magáról, még a nevét sem. Csupán egy szórólap van nála, amely a tudós egyik előadását hirdeti, de nem emlékszik, miért kerül hozzá. Kezelni kezdik egy pszichiátriai intézetben, és hamar kiderül róla, hogy kiváló matematikai érzékkel rendelkezik. Ám továbbra sincsenek emlékei, ezért a sajtó felkapja az ügyet, és elnevezik Einstein lánynak. A nő pszichológusa, Martin Kirsch nyomozni kezd. Ki lehet ez a titokzatos páciens? Van-e bármilyen köze a tudóshoz? Vajon nem egy külföldről átdobott kém a náci Németországban, Hitler hatalomra jutása előtt két hónappal?

Philip Sington éveken át kutatta Albert Einstein magánéletét, mielőtt megírta történelmi thrillerjét. A feszültségekkel teli, fordulatos regényt eddig tizennégy nyelven adták ki, és mindenhol nagy sikert aratott.

Hát, hűha. Tetszett ez a könyv. Nagyon különleges volt, mind a felépítésében, mind a történet szempontjából is.
A könyv elején már tulajdonképpen egy kicsit előre fogjuk látni a dolgok kimenetelét, ugyanis egyik főszereplőnk Martin Kirsch doktor után éppen kutat a menyasszonya, Alma Siegel, mert már három napja eltűnt.
Ezután a történet már át is tér Martin doktor szemszögére, több, mint egy évet visszalépünk az időben és szépen lassan megismerjük Kirsch doktor és a titokzatos páciense, az Einstein lány történetét. Nagyon tetszett nekem, ahogy szépen lassan lapról lapra egyre többet tudtunk meg  az életükről, és magáról a lány rejtélyes kilétéről is.
Egy kicsit a harmincas évekbeli, németországi pszichiátriát, a korabeli kezeléseket, az orvoslás ezen ágáról való vélekedéseket is megismerhetjük, számomra ezek a részek is nagyon érdekfeszítőek voltak. Arról is olvashatunk, hogy milyen hatással volt  a mentális betegségekkel küzdőkre és az őket kezelő intézményekre Hitler hatalomra jutása, és e sötét időszaknak a kezdete.

Martin Kirsch nyomozása során egyre közelebb került a megoldáshoz, egyre többet tudott meg az Einstein lányról, a nevét, megtalálta a helyet, ahol a lány a baleset előtt lakott, de mindeközben megismerhettük őt magát és az ő saját történetét is. 
A lány, Marija visszaemlékezéseiből pedig fény derült az életének törénetére, és arra is, hogy kicsoda ő valójában - ezek a részek számomra nagyon izgalmasak voltak, csak úgy faltam a lapokat, hogy végre megfejthessem a titkokat, pedig így jobban belegondolva, klasszikus értelemben véve nem nevezném kifejezetten sem izgalmasnak, sem túl mozgalmasnak ezeket a részeket, de én mégis ilyennek találtam őket.

És persze itt van még Albert Einstein is, akit most nemcsak, mint az egyik legnagyobb tudóst ismerhettünk meg, hanem, mint egy egyszerű embert, akár úgy is mondhatnám, hogy megláthatjuk Einstein sötét oldalát is. Megismerjük a beteg fiát elhanyagoló apát, és a kicsapongó férjet.
Féltem, hogy az Einstein szál miatt túl sok lehet majd a számomra érthetetlen tudományos értekezés, de egyáltalán nem volt sok ilyen, csak egy pár hosszabb, elvont kvantumfizikáról értekező bekezdést találtam.


A történet végére fény derül a titkokra természetesen, de egy nagyon megdöbbentő és elgondolkodtató befejezéssel találjuk szembe magunkat, amin napokig törhetjük a fejünket, hogy akkor most mi is volt ez? (Bár így a könyv legelső fejezetét ismét szemügyre véve azt hiszem tudom, hogy melyik teóriám a helyes...)

9/10

Zsófi

4 megjegyzés:

  1. Ez érdekesnek tűnik, történelmi thriller + Einstein.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt! :) :) Mondjuk a fülszöveg beli thriller besorolást azért nem teljesen értem, de végül is.... :) De thriller, nem thriller jó könyv volt! :)
      Zsófi

      Törlés
  2. Ezt körülbelül egy ève èn is olvastam. Nekekm kicsit nehezen indult, meg furcsa volt, de aztán èrdekes lett. Nekem leginkább a levelek tetszettek benne, meg a törtènelmi háttèr. Bár amúgy ha jól tudom nagyrèszt csak fikció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam is a blogbejegyzésedet. :) :)
      Azon én is sokat gondolkoztam, hogy mennyi belőle a fikció és a valóság(az Einstein szálban), de végül arra jutottam, hogy inkább a fikció kerekedik felül benne.
      Zsófi

      Törlés