2016. január 6., szerda

Dorothy Blog Award


Ezt a díjat megkaptuk Anditól (Andi könyves blogja), Nikitől (Könyvesem), Krittától (Könyvlelő),  Gabótól (Gabó olvas) és Tees-től (A könyvekben elveszel, de magadra is találsz) is. Nagyon szépen köszönjük a díjat és, hogy gondoltatok ránk!

A szabályok:
1. Köszönd meg a díjat
2. Írj egy rövid kis szöszt az illető blogjáról.
3. Írj 12 dolgot a saját blogodról!
4. Válaszolj 12 kérdésre!



A szöszök: 

Andi könyves blogja: Andi blogjára a molyon keresztül jutottunk el annak idején. Szeretjük az írásait olvasgatni, úgy általában megegyezik a véleményünk a könyvekről. És ő is nagy Agatha Christie rajongó, mint én (Zsófi). :) 

Könyvesem: Niki sok olyan könyvet olvasott már, mint mi, jó ezeket az értékeléseket így utólag végigböngészni, és elégedetten sóhajtani, hogy ismét találtunk egy rokon lelket, aki szintén azt gondolja erről a könyvről, amit mi. 

Könyvlelő: Az ő blogját is szeretjük olvasgatni, természetesen az értékeléseket is, de kedvencünk még az "ezeknek örültem" rovat, ahol egy kicsit a blogger, azaz Kritta személyéről is megtudhatunk dolgokat és szeretjük még és a "Friss megjelenések"-et.  

Gabó olvas: Valahogy úgy alakult, hogy jó pár közös olvasmányunk akadt már, ezért mindig kíváncsian várjuk az értékeléseit. Ha mi olvastuk először a bizonyos könyvet, akkor azért, ha pedig ő olvasta először, akkor azért, hogy vajon nekünk hogy fog tetszeni. Mert általában hasonló véleményeket alkotunk könyvekről, bár volt már egy-két kivétel is. Ami nekem (Bea) kedvencem lett, azt ő nem bírta. Ezért is érdekes és izgalmas ez a dolog. 

Tees: Nekünk nőknek természetesen plusz érdekesség, ha egy férfi véleményét olvashatjuk ugyanarról a könyvről, amit már olvastunk, vagy pedig esetleg olvasni szeretnénk. Tetszik, hogy sokféle stílusú könyvet olvas, mesét éppen úgy, mint krimit, sőt még romantikusat is. :)

Írj 12 dolgot a blogodról:

1. Mindig is nagy könyvmolyok voltunk, egymás között már régóta véleményezzük a könyveket, és akár órákon át tartó könyves eszmecseréket tudunk folytatni, így többször megfordult már a fejünkben egy könyves blog indítása, végül Zsófi mondta ki a végső szót, a blog elindításának ügyében.
2. Elég sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a blog neve, de sajnos a legtöbb névötletünk már foglalt volt, végül valakinek eszébe jutott a Könyvutca. Szóval semmi extra történet.:) A név kitalálása közben azért jókat röhögtünk, mert eszméletlen hülyeségek is eszünkbe jutottak.
3. A blog szerkesztését Zsófi végzi, én (Bea) csak beleokoskodok néha-néha. Ez Zsófinak nem is mindig tetszik. (nyelvnyújtós szmájli)
4. A bloggal kapcsolatban támadt ötleteinket egy-két napig fontolgatjuk, aztán gyorsan megvalósítjuk. Ha nem kerül megvalósításra pár napon belül, akkor már nem lesz belőle semmi. :)
5. Szeretjük a személyes bejegyzéseinket is. Reméljük nem csak mi.:)
6. Kedvencünk még a Hónap Könyve(i) rovatunk is, amely esetében azért néha előfordultak már igazi véleménykülönbségek is (pl. A marsi), de mégis mindig jó kiválogatni a legjobban tetsző könyveket.
7. Számunkra meglepetés, de nagyon örülünk neki, hogy a filmes bejegyzéseinket is kedvelik a blog látogatói.
8. Nincs meghatározott sorrend abban, hogy kinek az értékeléseit tesszük közzé a következő napon, akinek éppen készen van, és akié éppen jobban passzol az előző bejegyzés után.
9. Még nincs egy éves a blogunk, de reméljük, hogy eléri a felnőttkort is. 
10. Naponta jelentkezünk bejegyzéssel. Ez véletlenszerűen alakult így, eleinte nem raktunk fel mindennap bejegyzést, de úgy összegyűltek az értékeléseink, és így kénytelenek voltunk. :) Jelenleg sok időnk van olvasni, így most minden napra jut egy. Lehet, hogy azért nem lesz ez mindig így, de majd igyekszünk.
11. Volt már olyan bejegyzésünk, amihez maga az író szólt hozzá (Böszörményi Gyula), és ennek nagyon örültünk.
12. Nagyon örülünk a megjegyzéseknek, mert ez egyfajta visszajelzés,  hogy olvassák a blogot.

A kérdésekkel kapcsolatban azt találtuk ki, a négy kedves blogger kérdései közül kiválasztunk hármat-hármat és ezekre fogunk válaszolni, mert bár mi imádunk kérdésekre is válaszolni, de nem akarunk senkit halálra untatni. :)

Kedvenc kritikád, amit egy könyvről írtál?
Bea: Mivel a sajátomból nem tudok választani, ezért a Zsófi által írtak közül választok. Nagyon szeretem a filmértékeléseit, vagy inkább véleményecskéit, a könyvértékelések közül pedig  Rainbow Rowell: Fangirl értékelését írnám ide. Vannak még kedvenceim, de ez azért különleges, mert a könyv saját kis szösszenet írására késztette, és ezt végre közzé is merte tenni. 

Zsófi: Az egyik kedvencem az Anya értékelései közül a Milo szerint a világ, de szeretem a kutyafingásos Páros,  páratlan értékelését is, az Elveszett és meglett dolgok könyvéről írt értékelése pedig jobban tetszett, mint maga a könyv (jaj nekem, kapok majd a fejemre)  fel tudnék még sorolni még egy jó pár értékelést, sőt az összeset szeretem, amiket Anya írt.

Mi alapján döntöd el, mi legyen a következő olvasmányod?
Bea: Könyvtári kölcsönzési határidő és kedv kérdése. Ha egy nehéz, megrázó könyvet olvastam, akkor a következő általában egy jóval könnyedebb és teljesen más téma.

Zsófi: Én is a könyvtári kölcsönzési határidő és a kedv alapján választom ki a következő olvasmányomat. 

Melyik volt a 3 eddigi leglátogatottabb bejegyzésed?


Jársz rendszeresen könyvtárba?
Bea: Igen, és rendszertelenül is. Ezt azt jelenti, hogy minimum egyszer egy hónapban mindenképpen megyünk, de sokszor csak úgy beugrunk egy-egy előjegyzett könyvért, vagy pedig visszaviszünk egy-két határidős könyvet. És akkor már szét is kell néznünk.:)

Zsófi: Itt is csak Anya válaszát tudom megismételni. Mi szerintem valami könyvtár függőségben szenvedünk, egyszerűen nem tudunk csak beszaladni és visszavinni pár könyvet, mert mindig találunk valamit, még az is meglehet, hogy valami fizikai rosszullét ütne ki rajtunk, ha üres kézzel távoznánk a könyvtárból...

Hogyan képzeljünk el bejegyzés írása közben?
Bea: Mostanában fülhallgatóval a fejemen és Bob Dylant hallgatok közben. Egyszerűen csak azért, mert ha a nagycsaládom nyüzsög körülöttem, és harsányan beszélgetnek, és nem tudok koncentrálni. Íróasztalnál, laptoppal.

Zsófi: Semmi különös, van úgy, hogy én is zenét hallgatok, vagy ha egy kicsit nehezebb megírni egy bejegyzést, akkor össze vissza nyúlángok a laptop előtt egy ideig,  gondolatokat gyűjtve. 

Átlagban milyen tanuló voltál irodalomból?
Bea: Mindig ötös voltam, a középiskolai magyar tanárom - Dr. Hamar Péter tanár úr  - akkora önbizalmat és bátorságot adott a fogalmazás és önálló véleményalkotás terén, hogy ezúton is köszönöm neki. 

Zsófi: Irodalomból mindig ötös voltam és egy darabig, mondjuk úgy általános végéig szerettem is, nekem is nagyon jó magyar tanárom volt Edit néni személyében. De aztán gimiben elkezdtük elölről az általános iskolás anyagot, jó, lehet hogy volt benne némi plusz, de nem túl sok. Négy évig simán ötös voltam irodalomból, nagyrészt csak a jó általános iskolás alapjaimat felhasználva...
Hát a nyelvtan az már más tészta, abból sosem voltam túl jó, pocsék a helyesírásom, és a hibáim nagy része inkább figyelmetlenségekből fakad, ezzel szemben mondjuk az érettségi fogalmazásomban alig volt helyesírási hiba, biztos azért mert stressz hatása alatt álltam... :)

Általában ütemezed a bejegyzéseket, vagy akkor írod meg őket, amikor éppen oda jutsz?
Bea: Akkor írom meg, amikor azt érzem, hogy most már meg tudom írni, de ez általában vagy azonnal van, vagy pedig 1-2 napon belül. Az ütemezés a blogra pedig már Zsófi feladata.

Zsófi: Mostanában úgy látom, hogy szeretem hamar, a könyv elolvasása után megírni az értékeléseimet. A blogon való megjelenítés az én feladatom, és több-kevesebb sikerrel meg is birkózom vele.... :)

Van kedvenc blogod (nem feltétlen könyves)?
Bea: A kedvenc könyves blogjaim az "Akiket olvasgatunk" címszó alatt megtalálhatók, ezenkívül kreatív blogokra tévedek el néha, de a Pinteresten képes vagyok órákon át bambulni vagy gyönyörködni.:)

Zsófi: A rendszeresen olvasott könyves blogjaim szintén oldalt az "Akiket olvasgatunk" bloglistában megtalálhatók. 
Van még egy eszméletlenül jó "ruha újrahasznosítós" blog, a ReFashionista, amit rendszeresen olvasgatunk Anyával, és mindig meg is fogadjuk, hogy akkor most már mi is előszedjük a varrógépünket.....

Rendszeresen követed a többi könyves blogger bejegyzéseit?
Bea: Igen. 

Zsófi: Még jó! :)

Mi volt az első recid?
Bea: Jodi Picoult - Csodalány c. könyve az Athenaeum kiadótól.
Zsófi: Sara Crowe - Campari reggelire az Athenaeum kiadótól.

Volt olyan könyves szereplő, akivel cserélnél, belebújnál a bőrébe?
Bea: Most így hirtelen kettő is eszembe jut. Cheryl Strayed bőrébe szívesen belebújnék, hogy megtudjam, képes lennék-e végigcsinálni a nagy túrája útvonalát. De kicsit önző vagyok, a problémáit nem kérem, csak a túra idejére bújnék a bőrébe, a saját vívódásaimmal. A másik Lawrence Anthony az Elefántsuttogó, akivel szívesen átéltem volna jó pár felemelő pillanatot.

Zsófi: Daphne Sheldrickként szívesen gondoznám az elárvult kis elefántokat, Jules Maroniként elképesztő mutatványokat hajtanék végre a magasban és a Gyönyörű titkok múzeuma főhősnője Coralie szerepében kipróbálnám, hogy mégis, hogy lehet egy öt ujjas kesztyűt az úszóhártyás kezemen viselni....

Melyik könyvhöz hasonlót vársz a legjobban?
Bea: Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs, Lawrence Anthony Elefántsuttogójához hasonlót, de ez nem igazságos kérdés, mert még rengeteg könyvet tudnék megemlíteni.

Zsófi: Hú hát, nem is tudom, én csak nagyon jó könyvekhez hasonló élményt nyújtó könyveket várok a legjobban.

Milyen más hobbikat űzöl az olvasás mellett?
Bea: Szeretek kreatívkodni, kézimunkázni, rajzolni, festegetni.

Zsófi: Kötök. :)

Van olyan regény, amelyet mindig szeretsz újra és újra elővenni?
Bea: Most, hogy így belegondolok nem volt még ilyen. Újraolvasni sem szoktam, bár van sok könyv, amit szívem szerint szívesen újraolvasnék, de aztán mindig jönnek újabbak, és az újraolvasás elmarad. 

Zsófi: Én sem szoktam könyveket újraolvasni, de Anyához hasonlóan én is kíváncsi lennék rá, hogy újraolvasva milyen hatással lennének rám a már régebben olvasott kedvenc könyveim. Na, majd kipróbálom... 

Mit olvasol éppen?
Bea: Tan Twan Eng - Az Esti ködök kertje
Zsófi: Bjorn Sortland - Az őszinteség perce 

Mi ezzel a díjjal megajándékoznánk Lonette-t, a Varázstinta blog  íróját, Pipacstappancs blogját és a Könyvparfé blogot, mert őket is nagyon szeretjük. Ha nincs időtök vagy kedvetek, nem kötelező kitölteni, de a díj akkor is a Tiétek! Ha mégis van kedvetek, a mi 12 kérdésünk ugyanaz, amire mi is választoltunk, illetve abból válasszatok ki 12-t, ettől jobbakat úgysem tudnánk kitalálni .:)

13 megjegyzés:

  1. Köszi az alapos és érdekes válaszaitokat!

    Rokon lelkek, ha találkoznak... az értő olvasóval. Jó volt, köszi nektek!
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi köszönjük a díjat! Most is nagyon élveztük a kérdések megválaszolását.:)

      Törlés
  2. Gratulálok a díjakhoz! :)
    És igen, a személyes bejegyzéseket is szeretjük. ;)
    Meg a filmeset is. A Tommy és Tuppence-ből megnéztük a másik 3 részt is, ez még jobb volt, mint az első három! Már most várom a következő évadot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Akkor kicsit megnyugodtunk a személyes bejegyzéseket illetően.:) Meg a filmeseket illetően is.:) Éljen Tommy és Tuppence! Meg Sherlock és Watson! Mi most azt nézzük, igaz Zsófi már harmadjára. :) Bea

      Törlés
  3. Gratulálok a díjhoz és köszönöm, hogy megajándékoztatok vele. :)
    Az oldalatok szuper, jó pofa ez az anya-lánya könyvesblog. Viszont nem is tudom...hogy van ennyi időtök olvasni? Rendelkeztek egy időnyerővel? De tény, hogy ketten együtt akkora energiabomba vagytok, hogy csodálkoznék, ha az oldal nem érné meg a nagykorúságot és a több ezer kedvelést. Hajrá Könyvutca! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük, és koszi a hajrát is! :) Igen, van egy időnyerőnk, az egyik könyvben találtuk. :) Hamarosan lejár a szavatossága, úgyhogy gyorsan találnunk kell egy másikat. Ezért olvasunk gyorsan és sokat. :) A viccet félretéve, ez most olyan időszak az életünkben, amikor megtehetjük, hogy ennyit olvasunk, valószínűleg nem mindig lesz ez így, de azért igyekszünk. Hacsak nem kapunk egy "hivatalos könyvolvasó" állásajánlatot. :) Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha meg lesz az állás (ami tényleg eléggé testhezálló) és esetleg szükség van beugrós munkatársra, akkor számíthattok az önéletrajzomra! :))
      Ezt pedig most találtam: http://www.trendiwebshop.hu/a-good-deal/Harry-Potter-Hermione-Idonyero-Time-Turner-nyaklanca-d1347.htm?tab=description
      Úgy látom, van remény... :)
      Ivett

      Törlés
    2. Nagyon kis pofás időnyerő, Harry Potterre mindig lehet számítani. Mindenképpen gondolunk rád, amikor már főállású olvasók leszünk, nagy előny lesz, hogy az olvasás mellé jófajta étkeket és netán még sütit is kaphatunk. :)

      Törlés
  5. Itt is meg szeretném köszönni, hogy gondoltatok rám, már neki is állok a kérdések kitöltéséhez! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Kíváncsian várjuk a válaszaidat. :)

      Törlés
  6. Érdekes volt olvasni a bejegyzést, és amint látom pár embertől megkaptátok a díjat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkaptuk és köszönjük neked is! Az már csak a mi lustaságunk volt, hogy egy bejegyzésben válaszoltuk meg a kérdéseket, de remélem ezzel senkit nem bántottunk meg. :)

      Törlés