2015. szeptember 21., hétfő

Richard Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

„...egy gourmand-ban mindig van annyi tehetség és állhatatosság, hogy akkor is tud enni, ha már nem éhes.”

Nem voltak nagyon magasztaló vélemények erről a könyvről a molyon, de azt sem írták , hogy  nem jó, így győzött a kíváncsiságom és a tetszetős borító. A borítót is kifogásolták páran, de végül is van köze a regényhez, hiszen szerepel benne indiai kisfiú is, levendulás Franciaország is, és természetesen a francia konyha. A címéről is elmondhatom ugyanezt, szerepel benne Madame Mallory, szerepel benne kis indiai is, de kis indiai konyhafőnökként feltüntetni egy 17-18 éves fiatalembert, már nem annyira telitalálat, ez esetben jobb lett volna, ha marad az eredeti cím.

A  régebben olvasott vélemények  ott csücsültek várakozóan a fejemben, még akkor is, ha nem akartam, hogy befolyásoljanak. Úgy indultam a könyv olvasásának, hogy lehet, hogy nem fog tetszeni, de adok neki egy esélyt. Hasszán indiai családja azonban teljesen elbűvölt, a mumbai kifőzde működése megmosolyogtatott, és nagyon szívemhez nőttek a családtagjai is. Leginkább persze az édesapja, aki a család mozgatórugója és lelke volt. Nagyon tetszett az indiai része a történetnek, kicsit sajnáltam, amikor elköltöztek. Először Londonban, majd a francia Lumiere városkában kötöttek ki és telepedtek le. Szórakoztató volt viszályuk Madame Malloryval, majd Hasszán egyszercsak felnőtt, különvált a családtól és külön folytatódott az élete. Ez sem volt unalmas, de ahogyan ő maga is depressziós volt, a könyv hangulata is leült kissé, nem volt mosolyognivaló, volt viszont gazdasági válság, tragédiák, Michelin csillagok, szomorúság,  de aztán a végén, megkaptuk az ígéretet, hogy Hasszán felülkerekedik depresszióján, bánatán, és elkezdi élni a saját, örömteli életét. 

8/10

Bea 

3 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik. :) Ezek szerint tényleg hasonló a filmhez. Akkor nem osztod mások véleményét a könyvről?

    VálaszTörlés
  2. Nekem jobban tetszett, mint a film, annak ellenére, hogy egy-két helyen leeresztett a hangulata. Sokkal több információt tartalmazott, több vicces részt, részletesebb volt, a családot meg is őrjítettem egy kicsit, mert állandóan hangot adtam csalódásomnak, hogy ez sem így volt, és ez is hiányzik belőle. :) De ők nem olvasták a könyvet és nekik tetszett a film. Végülis nekem is, de még jobban tetszett volna, ha a könyv elolvasása előtt nézem meg. Szóval örülök, hogy elovastam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, köszi, valószínűleg én is el fogom akkor olvasni. :)

      Törlés