2015. augusztus 16., vasárnap

Romain Puértolas: A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

Volt egyszer egy szürke ruhás, nagyon szakállas hindu fakír, Hathdarab Béhrez Nehmár (ejtsd: hat-darabért-ez nem ár). Csalásból éldegélt, cukorszögeket és álpengéket nyelt reggeltől estig.
Egy napon ez a fakír megérkezik Párizsba, hogy felkeresse az elemes bútorok Mekkáját, a szerelési útmutatók Lourdes-ját: az IKEA áruházat. Vásárolni szeretne magának egy - a kényelmet és kenyérkeresetét egyszerre biztosító - szöges ágyat. Mivel szállodára nincsen pénze, elhatározza, hogy az éjszakát az áruházban tölti.
Ám a szekrényt, ahol elbújik, egyszer csak felteszik egy Angliába induló kamionra, melynek rakterében néhány szudáni férfi lapul. Angliában letartóztatják, és a bevándorlókkal együtt kitoloncolják Spanyolországba. Innen egy utazóládában menekülve Rómában találja magát, ahol nekilát megírni élete első regényét...

Egy mese felnőtteknek, röviden így értékelném. 
Jó volt olvasni a könyvet, megmosolygni fakírunk elképesztő kalandjait. De szerintem, elbírt volna még egy kicsit több vicces jelenetet a történet, hogy ezekkel átsegítsen minket az író (képtelenségeken) abszurd, szürreális eseményeken.
Egy kicsit nekem Winston Groom Forrest Gump című könyvére emlékeztetett ez a regény.
Igen, ez az a könyv, ami alapján az azonos című film készült, de ebben ki is merül minden hasonlóság a film és a könyv között. A könyv teljesen más műfajú, mint a keserédes film.
Életem legviccesebb olvasmányai közé sorolhatom (sőt igazából mindenki a családban).
Valami ilyesmit vártam volna  a fakírtól is, de nem teljes egészében kaptam meg. A könyv eleje még rendben is volt (vicces részek tekintetében is), de vége felé nekem egy kicsit "eltündérmesésedett" a történet. 

7/10

Zsófi

3 megjegyzés:

  1. Így elolvasva amiket írtál, A százéves ember...-hez (Jonas Jonasson) nagyon hasonló lehet a könyv! Viszont az végig nagyon vicces. Azt is szokták a Forrest Gump-hoz hasonlítani. Nekem nagyon tetszett, lehet hogy azzal is érdemes lenne megpróbálkoznod? (...megpróbálkoznotok?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, mindenképpen megpróbálkozunk vele, egy ideje már várólistán is van! :)

      Törlés
    2. Ha elolvassátok, nagyon kíváncsi leszek, hogy tetszik majd! :) Egy barátnőmnek is ajánlottam és neki is bejött a könyv humora.

      Törlés