2015. június 5., péntek

Vicky Myron, Bret Witter: Dewey, A könyvtár macskája


 Az Iowa állambeli Spencer városának közkönyvtárában, annak is a könyvledobójában, egy hideg éjszaka után egy nyolchetes kölyökmacskát találnak. Vicky Myron a könyvtár igazgatónője talált rá,  tehát egy igaz történetet örökít meg a könyv. 

A tetszetős, aranyos kölyökmacskát befogadják, és az idő múltával mindenki szívébe belopja magát, a könyvtár dolgozói és a könyvtár látogatói egyaránt rajonganak érte. Mert Dewey (ejtsd: Gyúi) egy különleges macska, tele méltósággal, szeretettel. Hatodik érzékével mindig megérzi, hogy kinek az ölébe kell aznap ugrania, kinél kell a szokásosnál is tovább maradnia, kinek van szüksége egy kis extra vigasztalásra vagy társaságra. Eláraszt mindenkit a szeretetével, bohókás tetteivel megmosolyogtat gyereket és felnőttet, nőt és zordon férfit egyaránt. 19 éven keresztül maradt a közkönyvtár lakója, igazi otthonának tekintette a könyvtárat, a könyvek között otthonosan mozgott, és bár minden polcot megjárt, minden helyre befért, soha egy könyvet sem lökött le, nagyon vigyázott rájuk. Előfordult, hogy kivettek egy könyvet a helyéről és Dewey feje bukkant elő mögüle, mert éppen ott sziesztázott. De kedvenc helye az alsó polcon a westernek között volt:)


Dewey mellett elég alaposan megismerjük az Iowai Spencer városkát, történetét, fejlődését, gazdasági problémáit, az összetartást a város fennmaradásáért, és betekintést nyerhetünk lakosainak egy-két pillanatába. Azokba a pillanatokba, amikor könyvtárba mentek és Dewey-val találkoztak. 

Vicky, aki „fiaként” szerette Deweyt az életébe is beenged bennünket és megtudjuk milyen szörnyűségeken, tragédiákon kellett keresztülmennie. Mégis erős, kitartó nő, aki úgy gondolja, hogy Dewey szeretete nélkül mindez nem sikerült volna neki.

Kedves kis könyv, mindenképpen ajánlom macskabolondoknak és könyvtárba járóknak. Azoknak is, akik nem járnak könyvtárba és nem szeretik a macskákat, mert talán most megszeretik őket ( a könyvtárt és a macskákat is:)).

9/10

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése