2021. július 12., hétfő

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban


A könyv valódi események ihlette történet, melyben keverednek a megtörtént események és a fikciók, ezáltal egy nagyon olvasmányos, izgalmas kötetet kaptunk.

Az események főszerepében brit női titkosszolgálati ügynökök állnak, akiket a kormányhivatal titkos részlege küldött a francia ellenállókhoz, egy viszonylag gyors kiképzés után. 

A történet három szálon fut,  de időben nincsenek nagy eltérések, a jelen 1946, a múltbéli események pedig 1943-ig nyúlnak vissza, amikor megalakult Eleanor Trigg női ügynökcsapata.

A jelen eseményeit Grace szemszögéből olvashatjuk, aki 1946-ban a New York-i Grand Central pályaudvaron egy pad alá csúsztatott bőröndöt pillant meg, és mivel a közelében senkit nem talál, kíváncsiságának engedve kinyitja és belenéz az elhagyott csomagba. Egy köteg fényképet talál fiatal nőkről, mely fotók annyira rabul ejtik, hogy magával viszi őket. A későbbiekben megpróbálja kideríteni, hogy kit ábrázolnak a fotók, miközben részesei lehetünk magánéletének, gyászának és útkeresésének.

A másik két szál az 1943-44-es évbe repít bennünket, ahol két kivételes nő háborúban való szerepének és hősiességének lehetünk tanúi. 

Eleanor Trigg a vezetője annak a titkos csoportnak, amely nőket képez ki és küld át a francia ellenállókhoz. A rövid és gyors kiképzésen meg kell tanulniuk a kiválasztott nőknek, hogyan boldoguljanak egy idegen országban, miként végezzék el a feladatukat, amelyre kiképezték őket, ami elsősorban rádiós feladatokat foglal magában, és mit tegyenek, ha a németek kezére kerülnek.

Marie Roux története a harmadik szál, egyikőjük az ügynökök közül, aki kislányát hátrahagyva vállalta el a feladatot egy jövőbeli jobb élet reményében. Marie-t Eleanor a tökéletes franciatudása miatt választotta ki. Főként rádiós feladatokra   lettek kiképezve ezek a fiatal nők, de végül ezen jóval túlmutatott a szerepük, mely szerint a helyi ellenállással vállvetve hajtanak végre szabotázsakciókat és mégsem tudott senki a hősiességükről és bátorságukról. 

A könyv a háborús történelem jórészt ismeretlen és megdöbbentő darabját tárja elénk, tisztelegve azok előtt a nők előtt, akik halált megvető bátorsággal vállalták azokat a feladatokat, amelyeket addig csak férfiak végeztek el. 

A három főszereplőnővel utazunk Angliától Franciaországon át az Egyesült Államokig, Grace a jelenben kideríti a szerepüket, a hőstetteiket. Eleanor és Marie bátor nők voltak, akik felismerték értéküket és erejüket, és ezt a hazájuk szolgálatába állították.

Izgalmas, feszült történet, melyet a jelenbéli Grace gondolatai és története lassított le egy kicsit, de jelen esetben ő vállalta az összekötő posztját, így megvolt az ő szerepe is, és valamiképpen párhuzamot lehet vonni mindhárom nő élete között. 

Grace története megmutatta, miként élt és boldogult egy fiatal hadiözvegy közvetlenül a háború után, milyen gondolatokkal és lehetőséggel folytatta életét a megváltozott életkörülmények között. 

Több értékelésben is olvastam, hogy feleslegesnek tartották a romantikus szálakat, és bár valószínűleg romantika nélkül is megállta volna a helyét a történet, nekem tetszett, hogy némi érzelmet is belecsempészett a szerző, mert háború idején szerintem az emberek talán még jobban belekapaszkodnak valami jóba, valami felemelőbe és a szerelem tökéletesen megfelelő ehhez. 

Tetszett a gyors, olvasmányos stílus, az árulás, a bátorság, a testvériség és barátság megindító története, emlék és tisztelgés azoknak a nőknek, akik láthatatlanok maradtak, akik eltűntek, akik életüket adták a háborúban.

Eleanor Trigg alakját Vera Atkinshez hasonlítják, akár róla is mintázhatta Pam Jenoff. Vera Atkins brit mesterkém volt, aki Bukarestben született, majd 1933-ban Angliába költözött édesanyjával. Eleanor Trigg lengyel származású volt és ráadásul zsidó, édesanyjával költözött Londonba, ahol anyja angolosabbra változtatta a nevüket. Vera Atkinsra a brit titkosszolálat a francia ellenállás megszervezését és támogatását bízta rá, a nő közel 500 fős ügynökhálózatot működtetett a nácik által megszállt országban, akárcsak Eleanor. 

Nagyszerű olvasmány, jó szívvel ajánlom, hozzám közel kerültek ezek a bátor nők. 

Bea


"Gyakran olyankor dereng fel előttünk a cél, amikor a legkevésbé,
vagy egyáltalán nem számítunk rá."

*****

"Olyan történetet alakíts az életedből, , amelyre büszke lehetsz."

*****

"Az ember sosem tudhatja előre."

4 megjegyzés:

  1. Eléggé izgalmasnak tűnik eme remek bemutatás alapján. Mindenképpen elolvasom. 😀 🙋‍♂️❤️

    VálaszTörlés
  2. Ennek örülök. :) Kölcsön is tudom adni. :D

    VálaszTörlés
  3. Az első mondat, hogy valódi esemény az alapja, engem már megfogott, mert nagyon kedvelem az olyan könyveket. Aztán a történet, hogy bemutattad, tényleg, egy különlegességet tartogat. Nem tudom még, mi van a romantikus szál mögött, de szerintem, minden helyzetben , körülményben, nehéz időkben....szükség van a romantikára, érzelmekre! Hát! Ha ez is kívánságlistás, akkor lelóg már a lap alján a sok bemutatott könyv, ami felkeltette az érdeklődésemet!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, nekem is túl hosszú a kívánságlistám. Éppen tegnap kezdtem el a molyos listáimat átböngészni és rájöttem, hogy sok könyvet még Zsófi tett oda, amikor közösen molyoltunk, így sikerült egy részét átnéznem, és csökkentenem egy kicsit. :)

      Törlés