2021. június 1., kedd

Jesztl József - Lencse Máté: Lovagi ujjtorna


A szerzőpárossal már találkoztam, EBBEN a bejegyzésben írtam egy előző játékoskönyvükről, amit ugyanez a fantasztikus hármas alkotott meg. Most is Vörös Judit a könyv illusztrátora, nagyon szép megjelenésű lett mind a borító, mind a játéktáblák. Kellően színes, vidám és játékos, de mégsem annyira, hogy a játéktól elvonná a figyelmet. 

A Lovagi ujjtorna fantasztikus cím és koncepció, mert arra épül az összes játék, hogy az ujjakkal, mindenféle egyéb eszköz nélkül lehessen játszani. Ennek nagyon sok előnye van. Egyrészt bármikor, bárhová magunkkal vihetjük, ahová a gyerekeinkkel megyünk, csak bedobjuk a táskába, nem kell mellé keresgélni semmit, kézen fogjuk a gyereket és már indulhatunk is.


Ebből kifolyólag a másik előnye az, hogy bárhol elővehetjük, akár várakozás közben, akár csak napsütéses időben a parkban, de otthon sem kell hozzá semmi előkészület, magukkal vihetik a gyerekek a nagyszülőkhöz, vagy egy szülinapi partira. 

A 8 játék között többféle stílusú játékot találunk, mindenki kiválaszthatja a kedvencét, vagy kipróbálhatja mindet. Minden játék játszható két fővel is, tehát nem muszáj nagy társaságot összeverbuválni, ezért is vehető elő akárhol ez a könyv.



Egy-két há!

Az Egy-két-há! játék az első a könyvben, ez a ráhangolódást segíti a többi játékra, azt a célt szolgálja, hogy előhozza a játékos kedvet. Egy amolyan fordított kő-papír-ollónak is mondhatnám, mert itt az a cél, hogy ne különböző dolgokat válasszanak egyszerre a résztvevők, hanem éppenhogy egyformát. Akkor indulhat a játék, ha sikerül mindenkinek egyforma színt választania. Persze tilos megbeszélni és bárhogy jelezni egymásnak. 

Erdei pihenő

Ez egy memóriajáték, amihez az ujjakra van szükség. A kis rajzokat az ujjhegyekkel kell minden játékosnak letakarnia és felemelnie azokat, amikor megpróbálnak párt találni egymás ujjai alatt. A cél, hogy mindenki felemelhesse mind a négy ujját a játék végén, tehát tulajdonképpen fontos az együttműködés is ebben a játékban. Emellett pedig nagyszerűen és játékosan fejleszti az ujjak finommotorikáját, és nem mellesleg egy vidám memóriajáték új (vagy ujj 😁) köntösben. 


Lápfölde

Ez egy célbajutós, versenyzős játék, amiben szintén az ujjaknak jut a legfőbb szerep, de ez, mint már írtam,  az összes játékra elmondható. A cél, hogy leghamarabb kijussunk lápföldről és feljussunk a zöld dombra. Ehhez különböző zászlók állnak a segítségünkre, amelyek közül választhatunk. Eldönthetjük, hogy egyet vagy kettőt lépünk, vagy inkább a legközelebbi csillagmezőt választjuk, de akár ráléphetünk a hozzánk legközelebb álló játékos ujjára, és vitethetjük magunkat a következő lépésig.

Gyanítom, ezt is szívesen fogják választani a móka kedvéért a gyerekek, de az a zászló is népszerű lehet, amikor az élen lévő játékos kimarad egy körből, vagy a bárkivel helyet cserélős zászló is. Egy kisebbfajta kalandban lehet része a gyerekeknek ezzel a játékkal, ugyanis lovagokat választhatnak maguknak és ők lehetnek a kék-zöld-sárga-piros lovag, akik rettenthetetlen módon átkelnek a lápon, hogy aztán a zöld dombon egy fűszálat rágcsálva, jókedvűen bevárják a többieket. 


Égigérő fa

A játéktábla ez esetben egy fa, melyen szépséges színekben pompázó levelek találhatók, amik egyúttal a játékosok lépési lehetőségei. Ez egy igazi ujjtornáztató játék, amiben négy játékos esetében, de még kettőnél is rendesen összegabalyodhatnak az ujjak és ez külön vidámkodásra ad lehetőséget. Kooperatív ügyességi játék, tehát egyszerre kell felérni a fa tetejére, a játékosoknak össze kell tartaniuk.


Merre tovább?

Ha már jól megtornáztattuk az ujjainkat, remek hangulatba kerültünk, akkor akár ezzel a játékkal is folytathatjuk tovább, amiben a gyerekek fantáziájára van szükség, ugyanis ezúttal ők találják ki és alakítják a meséket a játéktáblán található útjelző táblák segítségével. Itt tulajdonképpen ennyi a szabály, hogy a történetszövéshez használjon fel a következő mesélő egy útjelző táblát, amiről szintén arra asszociál, amire akar. Ezt a játékot vég nélkül lehet folytatni, mert a mese bármilyen hosszú lehet, és a gyerekeket és egy mesélő kedvű felnőttet ismerve így is lesz. Biztos lesz olyan gyerek, akinek ez a játék nagy kedvence lesz. 


Dombfoglaló

Ez egy gyorsasági játék, melyhez az ujjakon kívül gyors megfigyelőképességre van szükség, és arra, hogy mindazt, amit megfigyeltünk, gyorsan össze is tudjuk kombinálni. Azt hittem, hogy hú, de könnyű ez a játék, de bizony gyorsan kell forognia az agytekervényeknek ahhoz, hogy elsőként csaphassunk rá a megfelelő zászlóra. Arra az esetre is kitaláltak egy megoldást a játék alkotói, ha valaki túl erős és túl gyors ebben a játékban, akkor az esélyek kiegyenlítésére is van lehetőség. Nagyon jó kis fejlesztő játék, ami a színek és formák felismerésében és összekombinálásában a későbbiekben az iskolásoknak nagy hasznára lehet. 


Labirintus

Ki ne szeretné a labirintusokat? Ebben a labirintusban kincseket kell keresgélni és természetesen kijutni velük. De a cél, hogy minden játékos kijusson és a játék elején választott kincseket is összegyűjtse közben. A megadott szabályok szerint lehet haladni a labirintusban, a végén pedig a játékosok segíthetnek is egymásnak, mert csak akkor nyernek közösen, ha mindenki kijutott és mindenki összegyűjti a választott kincseket. Ez a játék egyedül is játszható. 


Várostrom

A könyv utolsó játékát két fő játszhatja, ez egy területfoglalós játék várakkal. Ebben a játékban várakat kell elfoglalni, de nagymértékben függ a haladás attól, hogy a kezdő játékos mit tesz és hogyan halad. Mert a másik játékosnak tulajdonképpen az első játékos lépései alapján kell választania. Ebben a játékban mind a színeket, mind az irányokat gyakorolhatják a gyerekek (jobb-bal, alsó-felső).

Ez mindamellett, hogy egy szuper ötletes és sokszínű társasjátékos könyv, nagyon gazdaságos is, hiszen egy könyv áráért egyből nyolc játékot kaptok. Plusz nem veszíthető el egyetlen egy alkotórésze sem. :D

A Lovagi ujjtorna cím pedig a lovagos koncepcióra utal, lovagként vehetnek részt a gyerekek a játékokban és várakat kell bevenniük, dombokat kell elérniük, labirintusban kell bandukolniuk. 


A könyvet megrendelhetitek a Pagony Kiadó oldalán.



2 megjegyzés:

  1. Tényleg jó, hogy nem kell egy hatalmas doboz társasjátékkal útrakelni esetleg. Nekem mindegyik érdekesnek tűnik, csak a korosztály megjelőlése hiányzik ( lehet, hogy a könyvben benne van?). 2-3 játéknál úgy gondolom, hogy azokkal a gyerekekkel, akikkel foglalkozom, bátran kipróbálnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az egészen kicsiktől a kicsit nagyobbakig mindenki számára található benne megfelelő játék. :)

      Törlés